Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dena1009
    01. Srpanj 2017. 08:28

Marijana

Dijete ne moze imati osobnu do 16god. Vec putovnicu koliko znam. I moze se napraviti u ambasadi, oko 70€

Marijana kod nas dijeca mogu dobiti osobnu odmah nakon rođenja, mom necaku su napravili sa par mjeseci. Znaci sa putnim listom mozemo preko granice?
    Jer sam ja pitala u konzulatu sa svoju osobnu, ali su rekli da rade samo putovnice , osobnu da moram u RH.

Skocki ja sam IKK i do sad sam samo 4D placala. 

Tonkabalonka ja sam relativno kasno saznala za babicu i to ovdje. I imala sam srece pa sam je brzo nasla, na preporuku susjede. Na tecaj idem tek za mj dana, a roditi moram pocetkom 9.mj i tecaj imamo kod babice. Eto, nitko nam nije nista govorio, vjerojatno je to njima normalno pa nemaju potrebe govoriti. 
    Za dobivanje novca nebi znala, nemam iskustva.

url=https://lilypie.com]

Marijana12345
    01. Srpanj 2017. 09:01

Cure, evo bas pricam muzu tj pitam ga to za papire za bebu, posto on ima oba drzavljanstva i mi cemo trazit da beba ima i njemacko i hrvatsko. Nisam znala to da djeca mogu vec od najranijih godina imati osobnu, to mi je prvi glas... i muz mi veli da ne zna za to. evo vratila sam se u Njemacku nakon 6 tjedana dadiljanja malog necaka pa cu sad imati vremena o svemu se raspitati i pripremiti se.

Tonkabalonka55

Trudna sam 19 tjedana,doktor mi jos nista nije rekao za babicu ni za trudnicki tecaj,neznam mozda jer smo i muz i ja med.djelatnici. Iako bi ja htijela babicu .Dali je to tolika strka u vezi babica,mi smo u manjem gradu.

Tonkabalonka 55, u Stuttgartu nije bas lako naci babicu jer je to velik grad pa je samim time i bgoj rodilja veci. Upisi u google Hebamme+ime tvog grada pa bi ti trebalo izbaciti popis. Sta se tice trudnickog tecaja, on nije obavezan no ima na njemu dosta korisnih stvari - meni konkretno ne treba, ali zbog muza hocu ici jer je on u panici kak cemo mi to sve sami 😂😂, za majku je besplatan tj pokriva ga kasa, a za partnera moras platiti (mi placamo oko 100€); i ono sto su mi svi rekli kad smo dogovarali termin da se ne moze prisustvovati tecaju prije punih 28tj trudnoce.

• Skocki5
    01. Srpanj 2017. 11:24

Dena1009, da, s putnim listom mozes do dole,ali nazad ne mozes. On ti vrijedi 30 dana ja mislim,ali samo u jednom smjeru.
    Sto se IKK tice ja sam placala i secer(38€) i 120€ da bi mogla svaki put imat uzv i na prvom pregledu sam platila vadjenje krvi 16€ jer je to bilo ono na toxoplazmozu i jos neke pretrage.
    Tonkabalonka ja sebi nisam uspjela nac babicu jer u mom gradu ih je bas malo. Trazi odma,nije ti rano. Sto se novca tice,, ja do sad nisam radila u DE i imam pravo na eltern i kindergeld. A na Mutterschaft ti imas pravo her si radila, to ti jedino znam. Ninche je vise upucena u te stvari. :)

• Skocki5
    01. Srpanj 2017. 11:28

Marijana na hrv. osobnu sad 
    I djeca imaju pravo,ali vrijedi 5 god.ja mislim

• Tonkabalonka55
    01. Srpanj 2017. 11:55

Hvala vam svima na brzim odgovorima. Potrazit cu babicu odmah u ponedjeljak. Iako sam to sve ucila u skoli i radila praksu s bebama na dj.odjelu imam strah mislim pretpostavljam proci ce od prvog kupanja,da nebi bi deckic u vezi spolovima je malo teze,i u svakom slucaju pomoc i savjeti babice dobro dodu.   

Ninche9
    01. Srpanj 2017. 12:04

Tonkabalonka cestitam.
    Kao sto su ti cure napisale dobro bi bilo da Hebamme ( babicu) nades sto prije jer ce ti ona dolaziti kuci nakon poroda da vidi bebu (pupak, vaganje) i tebe (grudi, trbuh tj. Vraca li se maternica u svoj polozaj). Iz svog iskustva mogu reci da uvijek ima nesto sto je imas za pitati. Uostalom na to imas pravo bez obzira kod koje Krankenkasse si osigurana.
    Na Elterngeld (djecji doplatak) imas pravo - trebat ce ti ispunjen zahtjev za Elterngeld i Geburtsurkunde za Elterngeld (to ces dobiti nakon poroda postom ili podici u Rathausu). Ako ti ili muz radite u offentliche Dienst npr.u bolnici kao ja i moj muz onda cete morati najprije kad se dijete rodi odnijeti taj zahtjev za elterngeld u bolnicu da vam ga potpisu ( ima dio na kraju formulara, vidjet ces).
    Sto se tice mutterschaftsgeld na njega imas pravo ako u tom trenutku primas arbeitslosgeld. Znaci mutterschaftsgeld se prima 45 dana prije poroda i 8 tjedana nakon poroda u slucaju da u to vrijeme primas i arbeitslosgeld. Ako ne onda ti nazalost ne znam. To je vezano. (Informacije sam nasla na finanztip.de)
    Ako si radila 16mj imas pravo dobivat arbeitslosgeld 8 mjeseci. Mislim da se on ne veze sa trudnocim ili porodom, to je tvoja povlastica jer si za vrijeme dok si radila uplacivala u taj fond.

Za nezaposlene je u osnovi Elterngeld (porodiljni) 300€godinu dana ili 150€ 2 godine. Za zaposlene se racuna 65% od primanja zadnjih 12 mjeseci.
    Obzirom da si ti radila jedno razdoblje u tih 12 mj prije poroda najbolje se raspitaj telefonski u L-Bank.to je ustanova koja je zaduzena za Elterngeld i imaju besplatnu liniju za savjetovanje.
    Ja pretpostavljam da mozes traziti individualno izracunavanje elterngelda na osnovu ovg razdoblja kad si radila ali najbolje pitaj direkt u L-Bank. Ako da onda ces morati traziti ispis placa od bivseg poslodavca. Ako ne onda ces primati ovaj porodiljni za nezaposlene.

Ja sam sad napisala sve zbrda zdola jer je to hrpa informacija.
    Sta se tice gospode na salteru, zanemari negativu i uzivaj u trudnoci sa svojim muzem. Takvih ljudi ce se uvijek naci.

• Tonkabalonka55
    01. Srpanj 2017. 13:19

Ninche9

Tonkabalonka cestitam.
    Kao sto su ti cure napisale dobro bi bilo da Hebamme ( babicu) nades sto prije jer ce ti ona dolaziti kuci nakon poroda da vidi bebu (pupak, vaganje) i tebe (grudi, trbuh tj. Vraca li se maternica u svoj polozaj). Iz svog iskustva mogu reci da uvijek ima nesto sto je imas za pitati. Uostalom na to imas pravo bez obzira kod koje Krankenkasse si osigurana.
    Na Elterngeld (djecji doplatak) imas pravo - trebat ce ti ispunjen zahtjev za Elterngeld i Geburtsurkunde za Elterngeld (to ces dobiti nakon poroda postom ili podici u Rathausu). Ako ti ili muz radite u offentliche Dienst npr.u bolnici kao ja i moj muz onda cete morati najprije kad se dijete rodi odnijeti taj zahtjev za elterngeld u bolnicu da vam ga potpisu ( ima dio na kraju formulara, vidjet ces).
    Sto se tice mutterschaftsgeld na njega imas pravo ako u tom trenutku primas arbeitslosgeld. Znaci mutterschaftsgeld se prima 45 dana prije poroda i 8 tjedana nakon poroda u slucaju da u to vrijeme primas i arbeitslosgeld. Ako ne onda ti nazalost ne znam. To je vezano. (Informacije sam nasla na finanztip.de)
    Ako si radila 16mj imas pravo dobivat arbeitslosgeld 8 mjeseci. Mislim da se on ne veze sa trudnocim ili porodom, to je tvoja povlastica jer si za vrijeme dok si radila uplacivala u taj fond.

Za nezaposlene je u osnovi Elterngeld (porodiljni) 300€godinu dana ili 150€ 2 godine. Za zaposlene se racuna 65% od primanja zadnjih 12 mjeseci.
    Obzirom da si ti radila jedno razdoblje u tih 12 mj prije poroda najbolje se raspitaj telefonski u L-Bank.to je ustanova koja je zaduzena za Elterngeld i imaju besplatnu liniju za savjetovanje.
    Ja pretpostavljam da mozes traziti individualno izracunavanje elterngelda na osnovu ovg razdoblja kad si radila ali najbolje pitaj direkt u L-Bank. Ako da onda ces morati traziti ispis placa od bivseg poslodavca. Ako ne onda ces primati ovaj porodiljni za nezaposlene.

Ja sam sad napisala sve zbrda zdola jer je to hrpa informacija.
    Sta se tice gospode na salteru, zanemari negativu i uzivaj u trudnoci sa svojim muzem. Takvih ljudi ce se uvijek naci.

Hvala vam puno na odgovoru i strpljenju. 

• inani
    02. Srpanj 2017. 13:16

Ja sam u okolici Augsburga

inani

• inani
    02. Srpanj 2017. 13:18

Jel ima koja nasa babica ili su sve svabice...isto tako i ginekolog u Augsburgu

inani

• Skocki5
    02. Srpanj 2017. 16:29

Inani, ja ti ne bih znala to rec, mozes to na internetu nekako mozda probat nac

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.