ok, hvala, otici cu prvom prilikom pa javim :) imam jos jedno pitanje vezano uz zahtjev za rodiljni dopust koji moram podnjeti poslodavcu, trazim po netu neki primjer ali ne mogu pronaci nista slicno. Da li ima neki obrazac ili? Sta bi sve trebao sadrzavati ako ga mogu i sama napisati? Hvalaa :D
Ok. Napisi na google Bescheinigung für Arbeitgeber Elterzeit, bacit ce ti puno primjera. Ako neces navodit datume do kad hoces biti doma jer sad npr ne mozes znati kad ce beba doci napisi npr do prvog rodendana djeteta.. ili 18mj od rodenja djeteta..ili tako nesto neopcenito.
Cure nadam se da jos pratite ovu temu.. ja sam tokom trudnoce platila 120€ da mi doktoica uvijek radi ultrazvuk. Racun sam predala na AOK i AOK mi je upravo vratio 110€.
Zivim u pokrajini BW.
Probajte,mozda vrate i vama.
Za sve ostale pretrage(toksoplasmoza, CMV, dijabetes) nisu mi vratili nista.
Sta se tice tog vracanja novca, nama je savjetovala rodica koja rafi u AOK predavati racune na vise puta, jer vracaju samo do cca 100eura. Ja sam isto evo nasla taj racun za ultrazvuke na 120€, njega cemo predati posebno, posebno racune za te ostale jeftinije pretragice po 15, 20€, a posebno za 4D kojeg sam obavila u Hr 500kn = cca 65€. Za taj zadnji sam trazila da bude racun na ime, da ne bi bilo nismo znali... rekla nam je ak predamo sve skupa da nam mogu odobriti samo oko 100€. To se moze za vrijme trajanja cijele trudnoce pa stignemo rascjepkati...
Cure neji dan mi oalo na pamet, pa mozda koja od vas zna. Kad rodim, jel ce fijete dobit njihovu osobnu? Jer ako mu moram pravit osobnu u HR, kako da dođem sa njim preko gdanice ako nema osobnu? Jel ga moram i u HR prijavit na adresu?
url=https://lilypie.com]
Dijete ne moze imati osobnu do 16god. Vec putovnicu koliko znam. I moze se napraviti u ambasadi, oko 70€
Dena, ne njem osobnu/putovnicu. Nego hrvatsku. To je dokument koji je izricito vezan uz drzavljanstvo. Ako ti i muz oboje imate samo hrv.drzavljanstvo onda je logicno da je i dijete Hrvat po rodjenju, koliko znam ne dobiva se drzavljanstvo automatski po mjestu rodjenja. Ne znam kak ide kad roditelji i jedno od roditelja ima samo njemacko ili dvojno drzavljanstvo... dobro si me podsjetila raspitat se o tome...
Moze dobiti njemacko drzavlj. Ako je jedan od roditelja dulje od 8god prijavljen u Njemackoj. Ako ne, onda dobiva Hrv.drzavljanstvo kao npr nas sin.
Sto se tice osobne i putovnice
Mozete izvaditi putni list, otici u Hrv i tamo napraviti dokumente. Ili napraviti zahtjev za putovnicu na konzulatu ali se ceka malo dulje pa vidite koliko vam je hitno.. osobnu mozete izraditi iskljucivo u Hrvatskoj.
Marijana hajde javi na kraju sta su ti vratili a sta ne.. ja sam morala za sve dodatne pretrage potpisat kod moje ginicke da su na moj zahtjev i da ssm obavjestena da Kasa ne pokriva trosak (npr za secer iako imam dijabeticare u obitelji i ima smisla da napravim dijagnostiku..) taj dio da je pretraga na moj zahtjev s enalazi uvijek na dnu racuna..
Ja sam od racuna poslala racun od OGT testa i od ultrazvuka(120€) i slucajno se potrefilo da sam odvojeno poslala. Kod IKK-a sam i pise im da snose te pretrage. Za secer sam zvala i pitala i rekli su da im je cudno sto su mi naplatili to. A od uzv sam samo poslala.
Sto se putovnice ili osobne tice,mi idemo u osmom sa putnim listom do Zg i dole cemo zurim postupkom vaditi putovnicu,kosta 100€. Da vadimo odavde oduzilo bi se makar na 3-4 mjeseca,jer prvo treba izvaadit domovnicu pa onda predat za putovnicu. Mi smo i Bayernu i putni list cemo dobit u Münchenu. Oba roditelja moraju bit prisutna.
Dobro vecer svima. Ja se nalazim u Schongau,blizu Garmischa,Lansberga,i tako tih gradova pokrajina Bayer.
Imam par pitanja ako mi netko moze odgovoriti.
Radila sam u DE 1godinu i 4 mj. i s 28.2 ove godine sam dobila otkaz,krajem treceg mjeseca sam saznala da sam trudna. Ugl. Sada primam arbeitlostgelt jer normalno trudnu me nitko nece primiti. Sad me zanima kome za muttershultzgelt i elte.. se moram javiti,dali se mora pisati kakva zamolba i slicno. Ak me razumijete. Sve i jednu mamu koju sam pitala do sada je dosla ovdje trudna iz HR,BiH,tako da neznaju nista o tome. Mislim mi cemo otic sad sve to u augustu se raspitat kad mi muz bude imao godisnji,samo zelim znati gdje trebam ici.
Trudna sam 19 tjedana,doktor mi jos nista nije rekao za babicu ni za trudnicki tecaj,neznam mozda jer smo i muz i ja med.djelatnici. Iako bi ja htijela babicu .Dali je to tolika strka u vezi babica,mi smo u manjem gradu.
Hvala i lijep ppzdrav svima.
Nadovezat cu se na pitanje svoje jos. Dali gubim arbeitlostgelt kad se dijete rodi,i dali ko sta zna o tome,jer kod nas je teta u arbeitsamtu tako bezobrazna bila kad smo joj rekli da sam trudna. Jer tek sad od 6 mj. Sam pocela dobivat arbeit... prije toga sam imala od doktora bestetingun da nemogu ici raditi i za to sam predala papire ovih dana cu dobiti za april i mai novce od aoka.
Sortiraj odgovore
Najstariji