Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Marijana12345
    27. Svibanj 2017. 03:44

Dena1009

Meni je rekla da je napravila sve sto je mislila da je potrebno i sto se inace radi. Dogovorile smo se da ako treba neka dodatna pretraga, makar se i placa, da mi obavezno kaze. Sad ju budem bas za te briseve konkretno pitala jer citam da postoji mogucnost bakterija cak ako i nema simptoma, pa bolje da se na vrijeme otkrije.

Dena ja sam radila pretrage koje su jeftinije tak po 30-40€ i to na toxoplasmosu, streptokok i cytomegalie. Mislim da je ovo zadnje ako si prije svog poroda u kontaktu s bebama i njihovom kakicom ili tako nesto, iskreno ne znam 100% - muz je bio sa mnom na pocetku kad smo na posebnom listicu obiljezili pretrage koje zelimo, uz onu opciju UZV svaki put.
    Skocki bas cu vidjeti koliko moja klinika naplacuje tu posebnu sobu posto nemam privatno osiguranje, nemam pojma ni koliko kosta to privatno osiguranje u AOK i jel se isplati sad to placati do poroda ili je povoljnije platiti jednokratno privatnu sobu. Posto cu rodit u istoj klinici gdje i Pandica, pisala sam joj mail da mi veli iskustva tih posjeta, no nije mi jos nista odgovorila jer je zasigurno zauzeta s bebacem.

Marijana12345
    27. Svibanj 2017. 03:44

Pa vidite u kolko ja sati pisem 🤗 sada se mali sekin probudio, tak je zaplakao da je zazvonio cijeli stan, ali cim mu da ciku odmah se smiri. Ja cu biti sad jedno vrijeme tu kod nje, a i mama je dosla pomoci i skuhati jer sam se i ja iscrpila zadnjih dana cjelodnevnim landranjem, odlascima u posjetu i obavljanjem jos nekih stvarcica za seku. Evo danas (jucer) je bio 3.dan pa su izasli iz bolnice... mali papa svaki sat i pol do dva, nevjerojatno, pa stalno je na ciki! Uspio se sinoc posteno pokakati prvi put sta znaci da je mlijeko krenulo kak treba i da stvarno vuce. Prvih dana je bio gladan jadnicak, malo je navlacio, nije znao ni on ni ona kak, a mlijeko nije naislo sve do posljednje noci u bolnici, veli seka da su drugu noc od poroda cca 50h nakon poroda odnjeli bebaca nahraniti jer je stalno plakalo gladno dijete da je cijeli hodnik zvonio, i onda je ujutro dobila spota na viziti od Dr jer su zabiljezili u karton da je isla dohrana na zahtjev majke. Kao Dr je rekao da je normalno da djeca izgube 10% porodjajne tezine u bolnici, ali vise manje svi do izlaska pohvataju princip dojenja tako da nema potrebe za nadohranom. Joooj sta nas ceka... ali radujem se! Tak je mala mrvica...  kad vidim da je to malo bice bilo u trbuhu, a sad ciki maminu ciku pocnem se plakati ko budala, poceli su me hormoni susati, a nikad nisam bila neka placljivica nego vise zivcenjaca 😂😂😂

• Dena1009
    27. Svibanj 2017. 09:46

To mi je zadnji put rekla, da ne vidi potrebu da mi radi jer nisam u kontaktu sa djecom. Bila sam prosli mj 2 tj doma i cesto sa necakom, a sad namjeravam jos mjesec dana doma pa budem isto puno sa njim, sad neznam dal se odnosi na to ili bas na mame koje imaju vec djecu pa su 24/7 sa njima? Citam da u HR idu na bris i da se iz njega otkriju razne bakterije koje se ne mogu iz papa otkriti i da je vecinom besplatno. Mozda ima i ovdje nesta slicno. 

url=https://lilypie.com]

Ninche9
    27. Svibanj 2017. 10:00

Marijana koliko ti imas do termina?
    Meni je bas super da sve vidis iz prve ruke, ja bih vec jedva cekala da i moja beba dode 
    Ne znam tko je pisao ali ako uzmes dodatno osiguranje od AOK recimo za jednokrevetnu sobu ono pocinje vaziti tek 8 mjeseci nakon aktivacije. I ja sam se isla raspitati u AOK cim sam vidjela plusic ali prema njihovom izracunu i mom terminu to privatno osiguranje bi mi vazilo tek od srpnja a meni je termin u lipnju pa sam odustala. 
    I ja sam od briseva uzela CMV, sad na kraju Streptokok i prije Toksoplasmozu ali posto nisam imala antitijela na toksoplasmozu htjeli su da je radim 3 puta tokom trudnoce, svakih 12 mjeseci. Naravno o svom trosku.

• Lidijaa25
    28. Svibanj 2017. 11:21

Dobar dan svima! 😊ja sam nova ovdje!nisam jos trudnica ali decko i ja planiramo trudnocu a zivimo vec vise od pola godine u DE. Imam pitanjaaa glede prava trudnica..ispricavam se ako su ta pitanja vec mozda postavljena i odgovorena ali nisam ih uspjela naci! Dakle, koliko vidim...moze se dobivati Elternsgeld, Mutterschaftsgeld i Kindergeld (dobiva se nakon poroda djeteta). Zanima me ako mozda znate, kakva ja prava imam na Elternsgeld ili Mutterschaftsgeld ako radim trenutno ali nemam ugovor za stalno? Kakva je situacija ako trebam vec u prvom 3-mjesecju otici na bolovanje? Naime radi se o tome da radim u firmi koja izrađuje proizvode pomocu lasera koji dosta zrace, pa smo mi zene obavezne odmah po saznanju trudnoce obavijestiti nadređene o tome ( jer laseri dosta zrace). Ima li tko kakva iskustva glede situacija gdje treba vec na pocetku trudnoce otic na bolovanje i kakva su onda prava trudnice?
    Unaprijed vam se svima mnogo zahvaljujem! Svaka pomoc/savjer je dobrodosao!

Lijep pozdrav!!

Marijana12345
    28. Svibanj 2017. 12:58

Ninche9

Marijana koliko ti imas do termina?
    Meni je bas super da sve vidis iz prve ruke, ja bih vec jedva cekala da i moja beba dode
    Ne znam tko je pisao ali ako uzmes dodatno osiguranje od AOK recimo za jednokrevetnu sobu ono pocinje vaziti tek 8 mjeseci nakon aktivacije. I ja sam se isla raspitati u AOK cim sam vidjela plusic ali prema njihovom izracunu i mom terminu to privatno osiguranje bi mi vazilo tek od srpnja a meni je termin u lipnju pa sam odustala.
    I ja sam od briseva uzela CMV, sad na kraju Streptokok i prije Toksoplasmozu ali posto nisam imala antitijela na toksoplasmozu htjeli su da je radim 3 puta tokom trudnoce, svakih 12 mjeseci. Naravno o svom trosku.

Ninche ja sam u 21.tj trudnoce, znaci guram jos pola. I dalje mi je mucno svako popodne i vecer, ali trudim se zdravo jesti i izbjegavati proizvode od brasna. To me jako deblja pa san odlucila sad u Hr uopce ne jesti kruh. Popapam neku strudlicu domacu ali se baziram na vocu, povrcu, mesu i tak. Znam da su i ugljikohidrati potrebni pa sad jedem nerijetko i krumpir ili rizu uz meso, sto prije gotovo nikad nisam prakticirala.
    Sutra ce moj muz zvati kliniku u kojoj ce roditi da pita koliko kosta ta jednokratna nadoplata, sigurna sam da bi platio i tih 700€ ako iz prve ruke cujem da je stvarno tako guzva po sobama s posjetama od jutra do mraka i sve sta ide s tim skupa. Pisala sam Pandici privatni mail da mi da vise informacija o samom smjestaju i broju rodilja po sobama, jer cu roditi u istoj klinici gdje i ona, ali nije mi jos odg jer je sigurno zauzeta bebacem. Sad sam se uvjerila koliko je tih par dana potreban rodiljama u sobi mir, bebe placu jer ne znaju sisati, mame su isto malo nervozne jer jos nemaju mlijeka a drugacije je tesko umiriti bebu, a sestre stalno dolaze i pitaju jel doje i na neki nacin tako vrse pritisak, bar je tako bilo u toj bolnici di je seka rodila.

Marijana12345
    28. Svibanj 2017. 13:10

Nego, jeste razmisljale o epiduralnoj??  Moja sestra ju je htjela, ali su zakasnili. Njena kolegica je primila epiduralnu ali su je uboli pa milimetara krivo prvi put, onda je drugi ubod bio dobar. Zbog tog krivog prvog uboda sad morala je mirovati do 3 dana (tj cijeli boravak u bolnici) jer ako se mice ili seta mogla bi joj poceti curiti likvor iz mozga. To mi je koma! Posjecivali su ju anesteziolozi par puta dnevno da pitaju jel dobro i jel ima glavobolje, a jedan je naglasio da je protivnik epiduralne makar to radi. Hm... mogu seku je jako bolilo ali je izdrzala i bez epi. A k tome je i moj muz zestoki protivnik toga, sad jos veli: ak ti je seka mogla, mozes i ti 🙄🙄😂😂😲😲
    Ne mogu docekati da odem 5.6 na taj 4D (mislila sam da je 3D ali ipak je 4D s ukljucenim anomaly scanom) da se uvjerim da je sve ok s bebacem, pocela sam ga osjecati bas intenzivno u 18tj, a sad nista 🤔 tu i tamo nakon najobilnijeg obroka osjetim nesto, ali ne mogu ocijeniti jesu to pokreti bebe ili me frce po crijevima. 
    To velim zato jer vise ne idem na wc ko prije ujutro nakon kave, otkad ne pijem kavu idem uvijek na wc nakon tog obilnog obroka, uglavnom rucka. Malo sam zabrinuta... 

Ninche9
    28. Svibanj 2017. 20:30

Marijana znaci ti si evo prosla prvu polovicu, vjerujem i tezu 
    Meni je tamo od 27 do 31-33tt bilo najteze, od tad se osjecam super i sad na kraju sam se pokrenula i puno sam aktivnija. Bebicu sam osjetila s 20tt, brzo ju je i muz osjetio kad je stavio ruku na trbuh; ali je opcenito jako miran djecacic pa sam jako puno vremena provela brinuci dal je jos tu i dal je sve u redu. Nakon sto sam prvi put osjetila pokrete mislila sam sad ce stalno lupati ali to nije bilo bas tako, javio mi se vecinom samo navecer i to jako njezno. Tamo oko 32tt je bio super aktivan a sad se bas smirio i samo malo gurne nogicom ili se upire.
    Sta se tice prehrane ja sam promijenila sto navika tokom ovih 9 mjeseci, nisam si nista uskracivala a mucnine su me mucile na samom pocetku. Jadna ti sto ih jos imas  od mucnina su gori samo problemi s kraljeznicom,po mom misljenju 
    Sta se tice epiduralne ja jos nisam odlucila, jako se bojim tog osjecaja oduzetosti ali mi prijateljica kaze da si olaksam ako mogu, jos me ceka puno toga sto moram pregrmjeti. Nadam se da porodajni bolovi nisu toliko strasni i da cu uspjeti sve prirodno. Samo da je nas djecak dobro a mama ce sve izdrzati za njega.

Ninche9
    28. Svibanj 2017. 20:39

Lidija dobrodosla, ako imas ugovor na odredeno npr.do ptosinca 2017 a u kolovozu doznas za trudnocu i jmdoneses potvrdu sefu i zabranu od doktora morala bi do isteka ugovora primati punu placu, ali poslodavac nema obavezu da ti produlji ugovor.
    Sta se tice Elterngelda
     Nezaposlene mame imaju pravo 300€ jednu godinu ili 150€ dvije (ako se ne varam) a zaposlenim mamama se izracuna prosjek place od 65-67% u zadnjih 12 mjeseci. Kako je s nezaposlenim mamama koje su ipak u zadnjih 12 mjeseci radile ne znam ali pretpostavljam logicki da bi se nesto moralo uzeti u obzir. Najbolje pitati na besplatni broj L Banke, oni sve znaju. 
    Kako je s Mutterschaftsgeld ne znam ja sam zaposlena pa primam punu placu di 8tj nakon poroda, a kako funkcionira s mamama koje nisu stvarno ti ne mogu odgoviriti. To jr najbolje pitati na AOK.
    Imam hrpu brosura pa ako nadem kakav Info napisat cu ti.
    Zelim vam puno srece i veliki plus, ako ga iscekujete 

• Skocki5
    28. Svibanj 2017. 22:38

Lidija dobro dosla, ja sam ti ne zaposlena mama,pa znam jedino za Elterngeld a to je Ninche vec objasnila.
    Marijana sto se tice epiduralne ja je ne bih trazila dok  se ne bih dovela u situaciju da bas vise ne mogu. Voljela bi iskusit taj prirodan porod,ali nazalost moram na carski,sa spinalnom Razlog zasto ne bih epiduralnu je taj sto za vrijeme tiskanja nemas osjecaj kad trebas tiskat,nego to radis kad ti babica kaze. Jednoj poznanici koja je isto u njemackoj radjala,beba je imala malo vecu glavu,ali ona nije uzimala epiduralnu. Kad je porod zavrsio babica je rekla sreca pa niste uzeli jer  nije ista jacina i nacin tiskanja kad se osjeti trud i kad se ne osjeti pa napamet ides. Vjerojatno bi beba zaglavila u kanalu a to je uvijek opasno. Sve to ima svoje prednisti i mane ,ali  i mene je mama rodila bez epiduralne i jos 3 osim mene. Oa bi i ja probala tako da vidim kakvo je. Dosta sam znatizeljna glede toga
     Nisam sto posto protiv nje,ali  nisam ni za to da se ciljano ide  da ju moram imat. Iako ,naravno, postujem svacije misljenje,nikoga ne osudjujem. 
    A isto sa druge strane gledajuci, vjerujem da su ovdje dosta iskusniji sa epiduralnom i spinalnom nego kod nas. Mislim da je manja mogucnost pogresnog ubadanja..mada mozda i grijesim

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.