Drage buduće mame, trebam vašu pomoć. Naime trudnoću vodim u Hr i tek sad smo se odlučili na preseljenje u Njem.
Selili bi se sredinom lipnja a to mi je onda mjesec dana prije poroda. Kolko sam shvatila vi ste sve prije znale u kojoj bolnici ćete roditi, imale dogovore s babicom i sve ostalo. Meni je sve novo. Možete li me uputiti kad prvo što imam za obaviti u hr još dok sam tu, što prvo obaviti pri preseljenju. U pitanju je pokrajina Baden Wurttemberg. Hvala unaprijed.
Bokic..kad dodes u Njemacku rijesi zdrastveno osiguranje, nadi dr opce prakse i ginekologa te mu napomeni da nemas babicu i dal ti moze pomoci oko trazenja iste.najbokje idi sve osobno, ne telefonski.potom nadi bolnicu gdje ces ici roditi i pitaj na salteru dal je potrebna kakva prijava ili informativni razgovor. U bolnici u koju cu ja ici to se moze napraviti i pozeljno je, ali nije obavezno.prije polaska u Njemacku izvadi na zdr.osiguranju plavu zdr knjizicu za hitne slucajeve ili ako beba urani.

Zdravstveno osiguranje kolko sam shvatila trebala bi imati preko supruga budući da je on tamo zaposlen. Bolnicu gdje ću roditi tražim prema mjestu stanovanja, jel isto tako ide i dr opće prakse i ginekologom. A kako t ide za kasnije s odabirom pedijatra?
Latica zdravstveno ces imat preko muza da, mi kad smo isli mene prijavit za zdravstveno morali smo samo donijet nas internacionalni vjencani list, dobijes odmah papir koji ti mijenja zdravstvenu dok ti ne dode na kucnu adresu.
Ti bolnicu i doktore mozes izabrat gdje god hoces ali logicno je da biras sto blize kuci jel da se ne moras dugo vozat.
Ja sam u istoj pokrajini kao i ti jedino sad ne znam u kojem si gradu ali ja sam recimo u Stuttgartu i tu je babicu nac veliki problem ali pedijatra jos vise! Babicu sam jedva nasla, imali smo popis od nekih 50babica u okolici i tek negdje 20ta nas je primila a pocela sam ju trazit maltene na pocetku trudnoce a pedijatra jos nismo nasli a termin mi je iduci mjesec.
Sve mogu u Onome koji me jača <3
Ne, ne. Do poroda babicu vec naveliko moras imat jer ona (barem je tako u mom slucaju bilo) mora doc kod tebe na upoznavanje doma popricat s vama, vidjet kakvi ste vi, uzet tvoje podatke sa zdravstvene da moze ispostavit racun tvom zdravstvenom i onda ti drugi put doc da ti potpises da pristajes na tu naplatu da ona njima podnese itd. Babicu trazis tako da u google upises okrug u kojem zivis i pored hebamme (u prijevodu babica). Ja recimo zivim u pokrajini Baden W a okrug mi je Rems Murr i samo sam upisala u google rems murr hebamme i onda ti izbaci sluzbeni popis svih babica u tvom okrugu sa brojevima tel i onda redom zoves :)
Joj puno hvala uopće nisam imala pojma kako to funkcionira tu.
A za ginekologa mogu riješit i tek kad se preselim ili se i to mora nešto prije?
Ma nista :)
Ne mozes prije jer moras imat zdravstveno da bi te gin upisao kod sebe kao pacijenta, a da bi imala zdravstveno prvo se moras prijavit na adresu u njemackoj.
Jel tebi muz vec radi i zivi ovdje ili?
Caooo mamice i buduce mamice, danas sam bila na prvoj kontroli sve je uredu sa malom bebicom, imam zakazan opet termin za dvije sedmice, ono sto sam htjela da pitam da li ste puno pazile ili uopste u trudnoci sta jedete recimo od voca i povrca i da li je to prskano i sadrzi pesticide, u povratku sam kupila jagode jer su me bas privukle a sad me strah da ih jedrm jer kontam mozda to moze lose uticati na bebu jer nisu bio proizvod i domace...sta vi mislite mozda pretjerujem ili da se opustim i ne mislim puno i ne analiziram... 🤔🤔
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji