queeqa, možda ti mogu pomoći u razumijevanju zašto je možda došlo do pobačaja iako je kod vas dvoje sve okej
Pokušat ću dosta pojednostaviti.
Oplodnjom se dvije spolne stanice (svi to znamo) spajaju u zigotu koja se nastavlja dijeliti. Dijeli se tako da se dijeli DNA. Svaka nova stanica dobije kompletan set DNA. Replikacija DNA je jaaaaaako složen proces podložan mnogim greškama. Kod ljudi (recimo nakon rođenja i kasnije) svaki dan se dogodi više od 100000 pogrešaka prilikom replikacije DNA koji naši mehanizmi popravka DNA uspiju popraviti i ništa se loše ne dogodi (neke ne uspiju popraviti pa zato, npr dobijemo tumor). Ono što može biti problem i zašto se događaju često spontani pobačaji u ranoj trudnoći je to da se prilikom replikacije DNA dogodi pogreška koju je nemoguće popraviti i organizam takve stanice sam uništi (tj stanica se sama vodi u uništenje, to se zove apoptoza). Prilikom nastajanja novog čovjeka, to je još više izraženo jer se stanice ne samo dijele već i diferenciraju (u mišićne, spolne, epitelne....). Ako se tada dogodi pogreška koja se ne može popraviti, organizam se vodi u "uništenje" jer je pogreška prevelika i razvila bi se beba s teškim deformitetima, tj. razvoj ne napreduje. Primjerice ako se dogodi pogreška prilikom diferencijacije stanice u mišićnu, znači da beba nema mišiće i logično je da se takav organizam ne može razviti.
👩🏻 34 - Blagi PCOS, AMH 21 pmol/L
👱♂️34 - Normozoospermia
Pokušavamo od 1./2023. Bez trudnoće
10./24. Prvi IVF, Repromed (Pergoveris 150 IU, Orgalutran, Brevactid) - 6 🥚, 1 ET blastociste ❌, 1❄️
12./24. FET blastociste ❌
02./25. Drugi IVF, Repromed (Pergoveris 225 IU, Orgalutran, Brevactid) - 9 🥚, 8 oplođenih, 4 blastociste, freeze all
04/25. FET blastociste ❌
Istina mariposa meni je pomalo već svega dosta .. postala sam predmet eksperimentiranja pij ovo pij ono pa možda bude ja sve manje vjerujem da će mi išta pomoći jer kako kažeš znaci živim zdravo , jedem zdravo ako se tak može reci je zapravo mi ni neznamo što sve unosimo kroz hranu kad je sve danas GMO .. Al evo nikad cigaretu probala nisam , ne pijem , nikad u obitelji mi nitko nije imao problema sa začećem .. moja mama nas je rodila petoro , sestra mi jedna ima dvoje predivne djece i s prve joj je uspjelo sve , tako i druga jedno, isto tete moje sve imaju djecu i zatrudnjele odma , tako i bratići , sestrične .. znaci svi apsolutno zdravi , tako je i muževa strana nitko nema probelema .. suprug je isto sportaš ne pusi , ne pije , zdrav čovjek .. pa eto nemam pojma od kud sad to nama da nam je teško dobiti plus . Pokušat ću ovaj i sljedeći ciklus s klimofenom .. pa ćemo vidjeti .. onda pa će već 4 mj i moramo se javiti za točan datum inseminacije .
👩35
Pokušavamo od 08/2022
Ciklusi 32/33
Svi Hormoni i svi nalazi uredni ✔️
AMH 23.19
Jajovodi prohodni
👨34
Krvna slika uredna
Urinokultura uredna
Hormoni i svi ostali nalazi uredni ✔️
10/2023 oligozoospermia
12/2023 uredan spermiogram
IUI 6/2024 Vinogradska, ovitrelle❌
IUI 2/2025 Vinogradska, ovitrelle ❌
IVF 5/2025 Vinogradska, ovitrelle ❌
IVF 6/2025 Vinogrdska
Hej ekipice čitam vas ali nešto imam puno obaveza zadnjih dana pa nikako da senatoru uključim. Ne znam s kim sam komentirala za spremiogram ali evo naručili smo se u bolnici jer je privatno oko 60/70 EUR i mislim da je to bas bacanje novca .. rekli su mu 48 sati prije apstinencija.. niko nije reka 3-5 dana kao sto mi je neko napisa vamo. Jeli vam to izgleda ispravno ?? 🥺
mi smo prvi put radili privatno u jednom labu u st (ne bih preporučila), apstinencija 48h, dijagnoza oligo. napravili smo nakon toga urološki pregled, dr rekao da ponovimo za mj dana ali apstinencija 3 dana i obavezno u bolnici radi budućih postupaka. u kbc st pri narucivanju su nam rekli 48h ali smo po doktorovim uputama ipak nakon 3 dana, i nalaz je bio normo. jeste tražili uputnicu od njegovog dr opce prakse? bitno je samo napomenit kolika je apstinencija kad nosis uzorak.
♀️ 28; PCOS, IR, AMH 34.1 pmol/L
♂️ astheno
2024.: 2x IUI ❌️
06/24 1. IVF: ET 1BC ❌️ 3❄️
08/24 FET 1BC - 6dpt ➕️ ß 9dpt 204; 11dpt 406 🥰
sin 💙
eni imas inace problema sa zadebljanjem endometrija ili ces preventivno uzimati? kao sto sam gore napisala, mislim da je najgore biti bez dijagnoze , kao ne možeš si pomoći nikako kad nema problema..
jel ti lutealna faza duga ili su ti samo ciklusi dugi pa i ovulacija dođe kasnije ? planirate na aih ako ne upali prirodno uz pomoc klomifena ?
nesto slicno ja planiram, prvo na folikulometrije da vidimo dolazi li uopće do ovulacije, onda ako je potrebno par ciklusa klomifen pa aih. trenutno nam se ne žuri u postupak, nadam se da je hsg bar malo otvorio puteve :)
bebolina kakav vam je plan onda za suplemente za poboljšanje spermio ? bas steta sto si ostala bez transfera, potrosila si predzadnji postupak bez rezultatadobro je onda što ćete pauzirati prije iduceg postupka, nadam se da ce biti rezultata.
Sada trenutno pije Man formulu, Andol, Omegu 3, vitamin D.
Sad bi mu ubacila i ovo što je Eni pisala, ali vjerojatno ću i L- arginin i carnitine.
Do prije mjesec dana je pio skoru Profertil i pio ga je preko godinu dana, nama nešto nije pomogao. Uvijek je imao oko cca 30% ukupno pokretnih, sad nakon što je zadnji bio 0% pokretnih sad bi sve dala i za taj prijašnji nalaz.
Inače i kod nas muž ne pije, ne puši, trenira ali sad dosta manje radi posla, BMI mu je baš taman. Ja isto ne pušim, popijem u nekim posebnim prilikama ali čašu do 2 vina, pokušavam biti aktivnija i tako, BMI 32, sad sam na posebnom režimu prehrane i kile još moraju ići dolje do sljedećeg postupka.
Xoxo nama su u obe bolnice tražili 3 do 5 dana. Možda će nalaz biti ok i sa 48 sati, vidiš da je Lunolinin muž imao 1,5 dan pa čisto dobar broj plivača.
Moj muž ima stvarno loš i nama je bolje 4,5 dana kad apstinira, tako smo bar popratili po nalazima.
03/23 OAT, 1. stimulirani 2js, ET 1 ➖
08/23 2. stimulirani postupak, 2js, ET 1 ➖
01/24 VG 3. stimulirani 3js, bez transfera
03/24 VG 4.stimulirani 1js, bez transfera
06/24 5.stimulirani postupak, 1 js, ET 1 ➕
08/24 spontani pobačaj
04/25 6. stimulirani postupak, 0 js
Zaboravila sam napisati da mi je stigla M, ciklus je trajao 26 dana. Sad neka i ova dva dođu na vrijeme i nemam brige oko zadnjeg postupka.
Kawa prije sam bila spremna i na postupak kod privatnika. Ali kad sam doživjela ovo da nakon svega što je išlo tako dobro i po planu nisam imala transfer malo sam ostala razočarana. O rekla sam mužu da nakon toga nisam spremna plaćati jer mi se može dogoditi ista stvar. Jednostavno ako se ne potrefi dobar plivač i dobra jajna stanica nema ništa od svega toga. Ali najgore što oni ne mogu sa sigurnošću znati gdje je nastao problem. Da se zna poradi se na tome i povećaš si šanse za uspjeh.
03/23 OAT, 1. stimulirani 2js, ET 1 ➖
08/23 2. stimulirani postupak, 2js, ET 1 ➖
01/24 VG 3. stimulirani 3js, bez transfera
03/24 VG 4.stimulirani 1js, bez transfera
06/24 5.stimulirani postupak, 1 js, ET 1 ➕
08/24 spontani pobačaj
04/25 6. stimulirani postupak, 0 js
Je naručio se to su mu rekli prilikom naručivanja, ali tek za 3 tjedna jer ga sada nema jer je na poslovnom putu pa kada se vrati bi mi trebala biti O a tada sigurno neće apstinirat 😂
29yo👩🏼🦰 PCOS, IR , AMH 33, lijevi jajovod prohodan, desni neprohodan (sumnja na hydrosalpinx ?)
32yo 👱🏼♂️10/24 spermiogram uredan ✅
01/23- ectopic 👼🏻 (mtx)
1.KBC Split - IVF 12/24 - 16 js, 12 oplođeno, 8 ❄️ (hiper, freeze all)
FET 01/25 - 7dpt ➕.. 11dpt beta 26💔
FET 04/25 - 7dpt ➕… 13dpt beta 580, 15 dpt 1016, 5+6 💔
Pozdrav svima, nova sam ovdje i voljela bih vam se priključiti 😊
Ukratko, PCOS i biokemijska u 3/23. Pila sam diane 35 do siječnja 2023 i od tad radimo na ➕️
Ciklusi nakon toga su strašno neredoviti, nisam imala punih 6 mjeseci ciklus što znači uzalud vam trud sviraci...
Nakon toga sam krenula s inofolicom po preporuci ginekologa, aktivnije se krećem, radim koliko mogu na boljoj prehrani. Izgubila 6 kilograma, ali i dobila na mišićnoj masi.
U 11.mj sam imala pregled kod novog ginekologa koji je strašno bio bez trunka empatije.
Moji jajnici kao grozd nikad u gorem stanju, no njegove riječi su samo "mladi ste, pokušavate jos godinu, dvije pa onda možemo krenut s nečim dubljim dalje" od nalaza klasično PAPA test i brisevi. Upitnik na inzulinsku, nalaz hormona, folikumentrija i otvrdivanje dali ovulacija uopće postoji. Ništa. Apsolutno ništa ni na moj upit njegov odgovor je bio samo "imam sljedećeg pacijenta što se mene tiče ja sam gotov" Također sam pitala za ovulacijske testove na što je on rekao da je to bacanje novaca jer zbog tog žene samo izlude radeći ih. A ne pita se koliko žene lude za željom za trudnoćom koja se ne događa 🫠
E sad, pokušavam od zadnjeg ciklusa s ovlacijskim trakicama i bazalnom temperaturom no, nažalost pika nigdje ni na vidiku niti povišene temperature kao ni ovulacije očito.
Kakva su vaša iskustva, koliko su vaši ginekolozi susretljivi po pitanju daljnjih pretraga? Tražit drugo mišljenje? Dali ste po preporuci ginekologa na nekoj terapiji vezano za poticanje ovulacije
PCOS
🙋🏼♀️ - 25
🧑 - 27
3/23 - biokemijska
Pokušavamo od 1/23 🫠
Ukratko, PCOS i biokemijska u 3/23. Pila sam diane 35 do siječnja 2023 i od tad radimo na ➕️
Ciklusi nakon toga su strašno neredoviti, nisam imala punih 6 mjeseci ciklus što znači uzalud vam trud sviraci…
Nakon toga sam krenula s inofolicom po preporuci ginekologa, aktivnije se krećem, radim koliko mogu na boljoj prehrani. Izgubila 6 kilograma, ali i dobila na mišićnoj masi.
U 11.mj sam imala pregled kod novog ginekologa koji je strašno bio bez trunka empatije.
Moji jajnici kao grozd nikad u gorem stanju, no njegove riječi su samo "mladi ste, pokušavate jos godinu, dvije pa onda možemo krenut s nečim dubljim dalje" od nalaza klasično PAPA test i brisevi. Upitnik na inzulinsku, nalaz hormona, folikumentrija i otvrdivanje dali ovulacija uopće postoji. Ništa. Apsolutno ništa ni na moj upit njegov odgovor je bio samo "imam sljedećeg pacijenta što se mene tiče ja sam gotov" Također sam pitala za ovulacijske testove na što je on rekao da je to bacanje novaca jer zbog tog žene samo izlude radeći ih. A ne pita se koliko žene lude za željom za trudnoćom koja se ne događa 🫠
E sad, pokušavam od zadnjeg ciklusa s ovlacijskim trakicama i bazalnom temperaturom no, nažalost pika nigdje ni na vidiku niti povišene temperature kao ni ovulacije očito.
Kakva su vaša iskustva, koliko su vaši ginekolozi susretljivi po pitanju daljnjih pretraga? Tražit drugo mišljenje? Dali ste po preporuci ginekologa na nekoj terapiji vezano za poticanje ovulacije
Hej, mislim da ti je najbolje trazit drugo mišljenje, vjerovatno se tako postavio zbog tvojih godina, ali to je smješno. Ako nemaš M po po godine i ako nema O, ne kužim zašto bi čekala kada znas da do T ne može doći. Ja nisam na terapiji jer mi je na zadnjem pregledu bila O, ali zbog toga sto ih nemam redovito nakon sto mi muž napravi spermiogram moja doktorica je preporučila da radimo UZV praćenje O, prepisala mi je Duphaston za neredovite M i idemo dalje .. 😌 mislim da trebaš definitivno nać drugog, vezano za inzulinsku ako te ne doživljava otiđi do svog obiteljskog i neka te on pošalje kod endokrinologa ako smatraš da je imaš.. endokrinolog te može poslat i na pretrage hormona ostale dok ne nađeš nekog ginekologa koji ti odgovara
29yo👩🏼🦰 PCOS, IR , AMH 33, lijevi jajovod prohodan, desni neprohodan (sumnja na hydrosalpinx ?)
32yo 👱🏼♂️10/24 spermiogram uredan ✅
01/23- ectopic 👼🏻 (mtx)
1.KBC Split - IVF 12/24 - 16 js, 12 oplođeno, 8 ❄️ (hiper, freeze all)
FET 01/25 - 7dpt ➕.. 11dpt beta 26💔
FET 04/25 - 7dpt ➕… 13dpt beta 580, 15 dpt 1016, 5+6 💔
Cure, vec mi 4. dan trakice pokazuju peak. Stoperica je bila prije 5 dana. Je li moguce da je od nje? Zadnja 2 dana mi je bbt visa pa racunam da je do ovulacije doslo.
https://ibb.co/pzPrrPW
👱🏻♀️32 PAI-1 4G homozigot, AMH 17 pmol ➡ 19,9 pmol
🧔🏻♂️32 sve ok
Pokušavamo od 11/2022
🏢 Škvorc
2 & 3/24 IUI ❌
4/24 IVF (Ovaleap 225, Orgalutran, Ovitrelle) 10🥚, 1🐣, 0 ❄️❌
5/24 prirodni - 1 🐣 ❌
🏢 Repromed
10/24 (Pergoveris 200, Orgalutran, Brevactid) 9🥚, ET 🐣, 2 ❄️
Stiže dečko 🩵
Ciklusi nakon toga su strašno neredoviti, nisam imala punih 6 mjeseci ciklus što znači uzalud vam trud sviraci…
Ja sam imala takvu ginekologicu , evo izgubila sam godinu i 4 mjeseca , mijenjaj gink pod hitno ako možeš .. bacila sam para i para na privatne pretrage koje sam radila a mogla sam platiti komotno jedan MPO privatno s tim novcima .. nema veze što si mlada kod tebe postoji problem i to se mora rješiti a ne ide preko noći . Tako da probaj naći nekog ko će ti biti podrška i koji će te htjeti saslušati i raditi na tome da dođeš do plusa a ne da čekaš jer se godina samo okrene i što onda ?! Onda pa ti kažu da se moraš skulirati bla bla bla .. nemoj čekati budi ustrajna i da dobiš adekvatnu uslugu kakvu zaslužuješ !!
👩35
Pokušavamo od 08/2022
Ciklusi 32/33
Svi Hormoni i svi nalazi uredni ✔️
AMH 23.19
Jajovodi prohodni
👨34
Krvna slika uredna
Urinokultura uredna
Hormoni i svi ostali nalazi uredni ✔️
10/2023 oligozoospermia
12/2023 uredan spermiogram