Grizli ja ti ne mogu tumaciti tvoj ogtt kad se druga vrijednost vadi 1h nakon glukoze, obicno kad izvade krv nataste, onda odmah daju glukozu, ne cekaju 20 min i tako prode sat od glukoze odnosno prvog vadenja. Mogu ti samo odgovoriti za GD, ako je druga vrijednost (a pravilno izvadena) 10.1, smatra se GD, ide se na dijetu za GD (imas od Vuk Vrhovca negdje online, ide se i na edukaciju, ne znam gdje zivis i gdje se kontroliras, ali je tako u Zg-a ako se odlucis kod njih ic) i onda tjedan nakon pridrzavanja dijete radis guk profil. To su 4 vadenja, ujutro nataste, 2h iza zajutkra, rucka i vecere. Onda ti dijabetolog pogl nalaz i uputi te jesu iduci guk profili za 4 ili 6 tj, uz pridrzavanje dijete cijelo vrijeme. Dakle nema smisla drzat dijetu 1 dan kad planiras vadit krv. Treba vremena da se inzulin i ostali svi hormoni stabiliziraju i da se vidi jel dovoljna dijeta ili terapija (sta vjerujem da je u tvom slucaju obzirom da je max secer koji si imala bio taj granicni nakon 40 min).
Meni je ta druga vrijednost bila 10.0 ravno, vodim se kao GD, imala sam 2 guk profila do sada i posto ga dobro kontroliram prehranom, ne moram ponavljat do poroda guk profil vec 2mj iza poroda ogtt.
Sad, mozemo nagadat jel bi ti secer jos rastao do tog 1h od glukoze il bi ti padao pa ne bi bio 10.1 nego recimo 9.8 pa ne bi bila proglasena kao GD, al to su sve nadaganja. Mozes eventualno ponoviti ogtt. Ja bi se na tvom mjestu drzala te prehrane sta se tice organiziranja obroka, pazenja na UH, mlijecno, a ako si normalne tezine i stvarno si malo i dobila, ne bi sad isla na tih 1800 jer je to stvarno malo, ja si cesto dignem kad me uhvati glad, samo pazim da ne jedem sad kruh i sl, nego vise proteinsko i tako.
Sretno!
👩33g👨33g👧3.5g👶1.5g
➕15.2.21. 1. trudnoća, rođena curica 10/21💜
➕ 2.12.22., 2. trudnoća, rođena curica 8/23💜
➕26.10.24., 3. trudnoća
Pozdrav cure, ja sam ovako ko pala s Marsa nakon dugo vremena tu na forumu. Ali zamolila bi vas za pomoć cure koje imaju gestacijski dijabetes… Ja sam 33 tt, na fragminu 2500, astma divlja od početka uz brdo problema, ali sad ok jedino ne smijem baš boraviti vani zbog silnih alergija koje imam u ovom periodu. Termin mi je 11.7., beba je na prošloj kontroli bila glavom za dole, jučer na kontroli okrenuta vodoravno sa guzom prema dole.
Naravno ko i sve radila sam OGTT u 24 tt i 2. vrijednost su mi vadili "samo" 40 min nakon što sam popila glukozu, ali 1 h nakon vađenja natašte i ta vrijednost je dosla 10.1 odnosno preko granice od 10. Moja gin prvo ništa nije reagirala osim poslala ponoviti natašte GUK koji je 4.8 i Hbac1 koji je 5.6 što je kao sve ok i samo je preporučila da jedem manje slatko, čega sam se i držala. I iduće kontrole ništa posebno nije komentirala da bi jučer panično da moram na GUK profil, dijabetičku dijetu, opasnost od prijevremenog poroda… A pregled UZV sve dobro, plodne vode dovoljno, beba 2300, po mjerama za koji dan veća samo, ja dobila sve skupa do sada 5 kg, i to se zadnje uzv događa da ja manje dobijem grama nego što se povećava težina bebe. Morala sam kupiti aparatić za mjeriti šećer jučer i danas mjerila 2 h iza normalnih obroka svaki put bio oko 5.8-6… Meni sad nije jasno zašto me šalje na GUK profil, niti sam dobila detaljnije upute osim rasporeda obroka za taj dan 3.6. i kad si moram mjeriti šećer te doć sa tim na kontrolu 6.06. da odluče da li će inducirati porod 38tt ili ranije(?!). Meni ništa nije jasno iskreno i ako mi može neka koja je radila taj GUK profil pomoć da shvatim što je uopće cilj toga profila i da li zaista ako on nije ok se treba ići na prijevremeni porod. Ja sam u pravoj trudnoći bila na toj dijeti od 1800 kalorija al samo prvo tromjesečje jer mi je onaj natašte bio graničnih 5.0 zbog lijekova koje sam uzimala i krivo toga sam izgubila u 2 mjeseca 7 kilograma i onda su mi ukinuli dijetu.
Svrha GUK profila je ustanoviti kako se vrijednosti guka kreću natašte i ovisno o obrocima. Ako je guk veći od predviđenog (mislim u 30% mjerenja) onda se razmatra uvođenje lijekova za snižavanje šećera u krvi.
E da zaboravila sam komentirati indukciju, meni je gin (jos nisam krenila u bolnicu) rekla da se GD nikad ne pusta duze od 40 tt, da ona preporuca mene poroditi i sa 39tt jer su moje bebe ionako vece i da ce bit i tad oko 4kg. Naravno vidjeti cu sta ce reci u bolnici gdje planiram roditi.
Isto tako koliko sam iscitala na forumu hrpu trudnica puste i nakon 40tt ako je sve ok. Meni je dijagnosticiran GD zbog te granicne vrijednosti od 10, ostalo sve bilo uredno, beba dobro napreduje bez znakova GD (visak plodove vode, velicina, ostecenje srca itd), zasad sam na +2kg, ali eto, ona je tog misljenja da je tako bolje i tko sam ja da pametujem.
Nije mi jasno kako su ti sad digli frku pred kraj, jos je petrucika pisala da su joj rekli da nakon 35tt nema ni smisla drzat dijetu😅. A evo ti si sad vec 33 kao i ja (meni je termin 10.7. :) ). Meni su preporucili do poroda, al pretp da je to zato jer imam visak kg (od zadnjeg poroda imam 10 kg viska) pa nisam bas mrsavica😅.
👩33g👨33g👧3.5g👶1.5g
➕26.10.24., 3. trudnoća
Ja tu djetu vise ne drzim samo eto pripazim na ugljikohudrate jedem sve normalno !! Gin mi niti spominje vise moju dijagnozu ni nista!! Bebica uredno raste veca je za tj dana ali od pocetka i on kaze da je to genetika a ne od dijagnoze ostalo uredno plodna posteljica sve!! Tako da ja zivim normalno i za indukciju mi je reka NE samoo ako bi to bila extra velika beba!! Ja ocekujem da ce biti oko 4 kg mozdaaa mrvicu veca jer sad je bila 2980 kg prije par dana vidit ce mo u sridu opet!! Mali mi je bija u 36 tt 3200 kg ona je oko 200 g stalno iznad njega s njim nisan imala dijagnozu!!!
+ 10.10.
21.6.2025. stize nam🩷
Bogie pa ni ja ne kužim promjeni stava od gin, jer je sve bilo kao ok ništa naročito posebno što drugo vađenje nije rađeno u skladu sa praksom, odnosno 1 h nakon popijene glukoze, za 20 min bi bila ja mislim vrijednost pala za taj jadan 0.1-0.2, jer je recimo onaj nakon 120 min mi bio 4.9.
Ja sam iz Istre tako da ću u pulsko rodilište, tamo i idem 6.6. na kontrolu i nadam se da će biti netko normalan da shvati situaciju, jer ovo mi je van pameti. Danas recimo sam baš se držala te dijete i 2h nakon doručka meni je šećer na aparatiću 3.6.
Od početka trudnoće imam problema sa jako niskim tlakom koji bi ok podne inače došao do 105/70 nakon brdo hrane i aktivnosti, a danas mi ne prelazi 90/50.
Cordisoo meni je bilo taj dan jako loše sa tlakom, doslovno nakon vađenja nisam mogla se dignuti od niskog tlaka, zato sam kasnila popit glukozu tih 20 min i greška laborantice je što mi nije rekla da dođem 1 h nakon glukoze, već sam prozvana kod druge koja to nije znala. Kad sam gin objasnila i tražila da ponovim ogtt rekla je da ne treba da ćemo taj hbac1 ili kako već se zove čisto za kontrolu. Recimo ovo što pišeš za GUK profil u Puli nema veze s time 🤦... Ja moram sad biti na toj dijeti od danas do 6.6. Onda si 3.6. SAMA na aparatić mjeriti na način da bez obzira kad se dignem u 8 provjerim nalaz na aparatić natašte, pa jedem od 9.30-10 i opet se kontrolirati u 12h, onda jedem od 13.30-14 i kontroliram u 16h i zadnje jedem u 17.30-18 i kontrolu u 20h. Znači ne idem u bolnicu vaditi krv, nemam ni što bi kao trebala jesti dal je to ta dijetalna hrana ili klasične obroke. Ja normalno jedem 7 puta dnevno, imam 69 kg na svojih 178cm dakle daleko sam od pretile, ma čak i od popunjene osobe. I to im moram donijeti aparatić na kontrolu tog 6.6. da vide vrijednosti.
Meni beba je sad na tih 2.1 kg u 33 tt, glavica je uvijek manja, bedrena duža, sve skupa ni tjedan dana razlike od tjedana, al takva je bila i kćer, sad je dečkić. Na pregledu kod druge gin mi je predvidjela da bi beba pp ovim mjerama mogla se roditi sa cca 3.5 kg šta ja ne vidim problem nego rekla bi čak dapače školska težina. Plodne vode, srce, mozak, pupčana, posteljica sve super.
Zato je mene uhvatila panika jer znam koje su komplikacije kod GD a ja nemam ni jednu ni približno i zato taj stav gin najkasnije u 38 tt da me porode mi nije uopće jasna.
Hvala cure pokušati ću vidjeti ako mogu kako doći do nekog normalnog dr u TA na tu kontrolu.
Mislim da su ti zakomplicirali bezveze pogotovo sad pred kraj. Al svakako najbitnije sta kazu u bolnici jer oni te poradaju.
👩33g👨33g👧3.5g👶1.5g
➕26.10.24., 3. trudnoća
Sortiraj odgovore
Najstariji