Ljetne bebe 2017

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kiara19
    02. Ožujak 2017. 13:48

blu5

Do poroda ćeš imati 9 mjeseci staža?

Da imat cu 9 mj. Negdi sam procitala da treba biti 9 mj staza a ne 12.

• Kiara19
    02. Ožujak 2017. 14:00

Lorena Os

Sundi

Kiara19

Cure imam pitanje pa mozda mi koja moze pomoci. Postavila sam isto na drugoj temi ali mi nitko ne odgovara :) Radim u skoli na ugovor koji traje do 30.06., termin mi je 17.08. Zanima me odem li na bolovanje prije nego mi istekne ugovor (znaci krajem 6.mj), imam li onda pravo na veci porodiljni, tj. na onaj porodiljni kao zaposlena osoba? Ako me shvacate :) imat cu 9 mj radnog staza u komadu.

Znaci porodiljni pocinje isti dan kad ti zavrsava ugovor ili? To je onih 45 dana prije termina?

odgovorila sam ti u grupi porodiljna naknada. al sad kad računam, ne stigneš otvoriti rodiljni dok si u radnom odnosu., prerano je..da ti je termin npr. 1.8., onda odes na komplikacije i s komplikacija odmah na porodiljni dopust, onih 45 dana ranije..
    ne znam jer netko možda ima drugačije informacije

Hvala na odgovoru! Samo sad mi vise nista nije jasno :) znaci ne mogu otvoriti komplikacije dok sam pod ugovorom ili hoces reci ako ih i otvorim da mi nista ne znaci jer necu primati punu placu? Ja sam u prvom tvom odgovoru shvatila da mogu otici na bolovanje dok sam pod ugovorom i da cu onda imati punu placu prvih 6mj.

• Kiara19
    02. Ožujak 2017. 14:01

Ne znam gdi bi to opce pitala? Ovi nasi na zdravstvu su strasno neljubazni!

• Kiara19
    02. Ožujak 2017. 14:14

Lorena Os, hoces reci da ako odem bas na porodiljni dok sam pod ugovorom da cu onda imati punu placu? Znaci ne na bolovanje nego bas na porodiljni? I sto je sa ovih 12 mj staza? Koliko je onda dovoljno 9 ili 12? Oprostite sto sam se raspisala :)

• blu5
    02. Ožujak 2017. 14:28

Kao posebni uvjet za ostvarivanjem prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće, bez limita, javlja se uvjet staža osiguranja (na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada, te primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada ostvarene prema propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja), prema kojem osoba mora imati navedeni staž od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godineUkoliko navedeni uvjet nije ispunjen, korisnik i dalje ima pravo na rodiljni dopust, no naknada plaće tijekom istoga iznosi 50% proračunske osnovice (odnosno 1.663,00 kune).
    http://www.hzzo.hr/rodiljne-i-roditeljske-potpore/

Na žalost, nećeš imati pravo na punu plaću jer nemaš uvjet staža. Definitivno mora biti 12 mjeseci komadu odnosno 18 mj s prekidima u zadnje dvije godine

• blu5
    02. Ožujak 2017. 14:30

Pandica1510

Hej cure :)
    da komentiram malo ovaj polozaj bebe :D
    moj mali non stop udara, evo necu pretjerivat al ja mislim da u cijelom danu mozda dva tri sata ukupno ga ne osjetim a ovo sve ostalo udara, vrti se, gura trbuh prema van. Prije sam spavala normalno i nisam ga osjetila ali sad vec oko 4 ujutro pocne udarati i odmah moram piskit i to po par puta do jutra. Kad dodem na pregled uvijek je okrenut glavicom prema dolje i to skroz nisko. Ovo je vec treci pregled da gin pokusava uhvatit lice i nikako uvijek se priljubi beba uz mene i ne mrda, koda zna da ju gledamo. Zadnji put me gin okretala na sve moguce strane ne bi li se beba okrenula ali nista, cak mi je i dala jastuke da stavim ispod guze ali ne, kud se ja okrenem tu i on za mnom haha

e sad jedna stvar ako koja od vas ima takav slucaj. Unazad par dana mi se desava da tokom dana imam grceve koje prije nisam imala. U danu ih bude mozda 5 s tim da se nekad zareda dva tri zaredom pa onda par sati nista. Nisu neki dugi grcevi onako na par sekundi ali dosta jaki, kao da me onako snazno stisne nesto i pusti, to osjetim skroz dolje.

Meni je ista situacija sa udaranjem Pandice. Ja ti isto imam takver grčeve, ne znam ih niti opisat, ali kad sam pročitala ovo tvoje baš sam se prepoznala. Ja virujem da to stvarno nije ništa, tj. da je standard kao i sve neke druge smetnjice u trudnoći.

02. Ožujak 2017. 14:53

blu5

Kao posebni uvjet za ostvarivanjem prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće, bez limita, javlja seuvjet staža osiguranja(na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada, te primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada ostvarene prema propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja), prema kojem osoba mora imati navedeni staž od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine.Ukoliko navedeni uvjet nije ispunjen, korisnik i dalje ima pravo na rodiljni dopust, no naknada plaće tijekom istoga iznosi 50% proračunske osnovice (odnosno 1.663,00 kune).

Na žalost, nećeš imati pravo na punu plaću jer nemaš uvjet staža. Definitivno mora biti 12 mjeseci komadu odnosno 18 mj s prekidima u zadnje dvije godine

Šta nije da se povećava od 1.7. na  2328 kn?

• Kiara19
    02. Ožujak 2017. 14:58

blu5

Kao posebni uvjet za ostvarivanjem prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće, bez limita, javlja seuvjet staža osiguranja(na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada, te primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada ostvarene prema propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja), prema kojem osoba mora imati navedeni staž od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine.Ukoliko navedeni uvjet nije ispunjen, korisnik i dalje ima pravo na rodiljni dopust, no naknada plaće tijekom istoga iznosi 50% proračunske osnovice (odnosno 1.663,00 kune).

Bas racunam i ispada da cu imati 18 mjeseci s prekidom u posljednje 2 god. Znaci radila samo od 9.mj 2015. do kraja 6.mj 2016. i od 9.mj 2016. do kraja 6.mj 2017. Po tome ispada 18 mj.

• KFK
    02. Ožujak 2017. 15:04

Kiara19 na HZMO-u možeš dobit ispis staža, čak tražit podatak o broju mjesci i dana staža da znaš koliko ti je točno. Oni ti sve na dan računaju. A ako odeš na bolovanje prije 30.6 mislim da možeš ostvarit tu veću naknadu jer ti se bolovanje i dalje računa pod radni staž, tj.kao da si u radnom odnosu.

• Kiara19
    02. Ožujak 2017. 15:08

KFK

Kiara19 na HZMO-u možeš dobit ispis staža, čak tražit podatak o broju mjesci i dana staža da znaš koliko ti je točno. Oni ti sve na dan računaju. A ako odeš na bolovanje prije 30.6 mislim da možeš ostvarit tu veću naknadu jer ti se bolovanje i dalje računa pod radni staž, tj.kao da si u radnom odnosu.

Hvala! Jos samo da mogu negdje provjeriti to za bolovanje :)

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.