Ljetne bebe 2017

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • blu5
    02. Ožujak 2017. 15:38

Lagertha

blu5

Kao posebni uvjet za ostvarivanjem prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće, bez limita, javlja seuvjet staža osiguranja(na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada, te primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada ostvarene prema propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja), prema kojem osoba mora imati navedeni staž od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine.Ukoliko navedeni uvjet nije ispunjen, korisnik i dalje ima pravo na rodiljni dopust, no naknada plaće tijekom istoga iznosi 50% proračunske osnovice (odnosno 1.663,00 kune).
    http://www.hzzo.hr/rodiljne-i-roditeljske-potpore/

Na žalost, nećeš imati pravo na punu plaću jer nemaš uvjet staža. Definitivno mora biti 12 mjeseci komadu odnosno 18 mj s prekidima u zadnje dvije godine

Šta nije da se povećava od 1.7. na2328 kn?

Nemam pojma, trebalo bi, al to još očito nisu stavili na stranice..ne znam. Trebalo bi biti i 4000 kn za drugih 6 mjeseci a ne 2500..ovisno naravno o plaći

• KFK
    02. Ožujak 2017. 15:43

Nije još izglasan Zakon, još je sve u proceduri vjerojatno zato nije na stranicama.

Sundi
    02. Ožujak 2017. 15:53

blu5

Nemam pojma, trebalo bi, al to još očito nisu stavili na stranice..ne znam. Trebalo bi biti i 4000 kn za drugih 6 mjeseci a ne 2500..ovisno naravno o plaći

To pricate ako ste nazaposleni? Ako ste zaposleni onda puna placa 6 mjeseci a drugih 6 mjeseci 4000 kn (ili max iznos place ako je manja od 4000). 

Matie89
    02. Ožujak 2017. 16:08

Drage moje, evo da se I ja javim s pregleda. :) Nakon predugih 6 tjedana sam napokon ponovo vidjela bebicu, I sve je super. Radili su kombinirani, rezultati za tjedan dana. Nuhalni manji od milimetra. Doktorica je cak radila kratki 4D ali je bebica pokrila lice rukom, imala sam osjecaj da joj smeta taj uzv :(( 
    A najljepse od svega, iako sam tek 13+3 osjetila sam baloncice u maternici :) mislim da mi je to beba dala mali poklon nakon sto su me mucnine satrale. A Dr je rekla da je sigurno beba jer sam puno smrsala pa je mogu vec osjetiti :))) Malo sam se raspisala, ali sam tako sretna cijeli dan moram podijeliti s vama 
    Uzivajteee 

Ofnica
    02. Ožujak 2017. 18:33

blu5

Meni podrodiljni 45 dana prije termina počinje 24.05. S obzirom da planiram raditi još dva tjedna u 04. mjesecu pa onda opet dva tjedna GO, komplikacije mi idu od 02.05. s obzirom da je 01.05. praznik.Znači 22 dana komplikacije i onda porodiljni.

Ti i ja onda nekako imamo sličan ritam, radmo negdje do 6 mjeseci, šta je čisto pristojno i za poštenje dosta. Meni je danas evo punih 27 tjedana! Blu5, znači meni 45 dana počinje od 17.4., obzirom da je to Uskrsni ponedjeljak, onda se računa od 18.4.? Nisam to znala...

Ofnica
    02. Ožujak 2017. 18:41

KFK

Kiara19 na HZMO-u možeš dobit ispis staža, čak tražit podatak o broju mjesci i dana staža da znaš koliko ti je točno. Oni ti sve na dan računaju. A ako odeš na bolovanje prije 30.6 mislim da možeš ostvarit tu veću naknadu jer ti se bolovanje i dalje računa pod radni staž, tj.kao da si u radnom odnosu.

MOže skinuti i potvrdu preko e-građani. A termin ti može pomaknuti doktor ako želi, zašto ne...? Može napisati da je prema UZV beba veća ili manja, mislim da se ne mora strogo držati školskog termina prema zadnjoj menstruaciji. Pa daj ga pitaj...

Ofnica
    02. Ožujak 2017. 18:44

blu5

Lagertha

blu5

Kao posebni uvjet za ostvarivanjem prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće, bez limita, javlja seuvjet staža osiguranja(na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada, te primanja naknade plaće nakon prestanka tog rada ostvarene prema propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja), prema kojem osoba mora imati navedeni staž od 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine.Ukoliko navedeni uvjet nije ispunjen, korisnik i dalje ima pravo na rodiljni dopust, no naknada plaće tijekom istoga iznosi 50% proračunske osnovice (odnosno 1.663,00 kune).
    http://www.hzzo.hr/rodiljne-i-roditeljske-potpore/

Na žalost, nećeš imati pravo na punu plaću jer nemaš uvjet staža. Definitivno mora biti 12 mjeseci komadu odnosno 18 mj s prekidima u zadnje dvije godine

Šta nije da se povećava od 1.7. na2328 kn?

Pa naravno da još nisu stavili kad Zakon nije stupio na snagu...molimo Boga da ga što prije izglasaju u Saboru. To je pisalo po novinama da će tako biti, ali koliko znam, još nije usvojeno, a onda nije ni službeno.

NevaNevičica
    02. Ožujak 2017. 19:19

Hej mame, vezano za naknadu. Nedavno na tv pitali su ministricu (ne znam ime) što je s time, uglavnom rekla je da će biti prema mogućnostima, što god to značilo... Nadam se da će održati obećanje.

• Kiara19
    02. Ožujak 2017. 19:21

Ofnica

KFK

Kiara19 na HZMO-u možeš dobit ispis staža, čak tražit podatak o broju mjesci i dana staža da znaš koliko ti je točno. Oni ti sve na dan računaju. A ako odeš na bolovanje prije 30.6 mislim da možeš ostvarit tu veću naknadu jer ti se bolovanje i dalje računa pod radni staž, tj.kao da si u radnom odnosu.

MOže skinuti i potvrdu preko e-građani. A termin ti može pomaknuti doktor ako želi, zašto ne…? Može napisati da je prema UZV beba veća ili manja, mislim da se ne mora strogo držati školskog termina prema zadnjoj menstruaciji. Pa daj ga pitaj…

Pitat cu bas! Znaci kolko sam shvatila glavno je da odes na porodiljni dok si jos pod ugovorom i da imas 12 mj neprekinutnog radnog odnosa (odnosno 18 sa prekidima) onda imas pravo na punu placu prvih 6 mj?

Eloa
    02. Ožujak 2017. 19:27

hehe, čim kaže prema mogućnostima, možemo si misliti kolike mogućnosti lijepa naša Hrvatska ima...Al  ajde, nadamo se najboljem. 
    Drago mi je Matie da je sve ok ;)  Stvarno brzo osjećaš.. ja sam tek u 17.tjednu neke mjehurčiće počela osjećati...
    Ja dobila rezultate OGTT-a... Natašte 4.0, nakon sat vremena 5.9, nakon dva sata 5.1.  Tako da je sve ok.. Nemam dijabetes..
    Nego, koja od zna- jučer mi je ginekologica rekla da dosta nisko nosim dijete, ali da sam zatvorena..

Dal to što nisko nosim može biti uzrok mojem pišanju svaki pol sata u posljednje vrijeme?Jel koja od vas još nisko nosi...Strah me malo da to ne znači i prijevremeni porod..Jel ima koja iskustva?

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.