baby.k Mihael je presladak radujem se takvim slikicama jer mi necemo to imati
da probam dati koji tip za dijabeticku prehranu prije svega gledajte da sto manje preradjenih namirnica uzimate - napr. da je ketchup i tako to puno secera to ne moram objasnajvat, ali su naprimjer gotova jela, salame, hrenovke kojekakvi namazi isto puni secera. naravno da je prva misao kad cujes dijabetes - ne secer, ne slatko! to jeste tako ali radi se prvenstveno o ugljikohidratima, koje treba svesti na minimum. i kad se konzumiraju ugljikohidrati onda se treba gledati da su "komplexni" dakle tipa integralna riza, kruh od punog zrna ne od bijelog brasna, integralna tjestenina itd.
jako je vazno da se jedu manje ali zato cesce porcije - to odrzava neku razinu secera u krvi i ne pricinjava velike skokove. Takodjer je jako bitno sto vise piti, tu ulazi naravno voda, nezasecereni cajevi..zaboravite sokove, koliko god na pakovanju pisalo "prirodno" na kraju je to ofarbana, zasecerena voda.svatko sa dijabetesom ima i neku vrstu i nsulinske resistencije - protiv toga pomaze kretanje, ne mora to biti trcanje maratona, pola sata setnje svaki dan je vec dovoljno. nisam sigurna kojim mehanizmom to exaktno radi ali izgleda da i puno soli ima neki uticaj - smanjite unos soli. treba i unos masnoca svesti na minimum i kada se masnoce konsumiraju treba paziti na kakvocu napr. bolje je maslinovo ulje od suncokretovog ili puter je puno bolja opcija od margarina.i naravno jesti puno povrca kod odredjenih vrsta voca se treba nazalost biti oprezan
vidim Petra je vec napisala o glikemijskom indeksu jako dobra ideja je voditi se s tim, sto manji GI to bolje
i nije lose skicnut na tu tabelu, ja sam ostala u soku kad sam krenula to istrazivat (baka je bila teski dijabeticar) da je napr. lubenica sa jako visokim GI i kao takva nepogodna za dijabeticare a kojekakvi orasi imaju niski GI
Ajme kako fora sličica nemoj me slikat sad spavam 😍 super za preglede samo neka nam bebice lijepo rastu i napreduje. Šta se tiče te dijete ovisi jel ti šećer veći pod opterećenjem ili na tašte, meni je na tašte pa do 5 pojedem i voće i bananu čak..., ujutro kad mjerim bude mi max do sada 5.0 što je još ok kao 5.1 je granica tako da sam našla šta mi odgovara, kruh ne jedem uopće bijeli samo tamni sa sjemenkama i to sam isprobava navečer pojedem kruh ujutro mjerim i to baš par puta mi je bio 4.9 il 5.0 kad sam onaj "crni" iz konzuma mislim da je raženi jela... moja ti je preporuka uzmi si aparatic i prati nađi sebi šta ti odgovara ako ti nisu nalazi baš jako loši sretno 😉😊
Hvala vam puno na savjetima.❤
Šećer mi je natašte bio na kontrolama 5.2, pa 5.3. Imam taj aparatić i nikad mi nije bio iznad 5 kad sam mjerila, uvijek oko 4.6, 4.7. Sad ću se baš posvetiti malo tome, redovito mjeriti i pratiti.
Sad sam dobila uputnice da opet prekontroliram šećer, štitnjaču i urin, pa ćemo vidjeti.
Hvala vam puno na savjetima.❤
Šećer mi je natašte bio na kontrolama 5.2, pa 5.3. Imam taj aparatić i nikad mi nije bio iznad 5 kad sam mjerila, uvijek oko 4.6, 4.7. Sad ću se baš posvetiti malo tome, redovito mjeriti i pratiti.
Sad sam dobila uputnice da opet prekontroliram šećer, štitnjaču i urin, pa ćemo vidjeti.
Dakle nisu ti radili ogtt, tek ćeš ga raditi? Jer ovo i nije tako visoko, ali svatko treba prekontrolirati i napraviti ogtt jer drugačije se ne može potvrditi trudnički šećer. No kako bilo pripazi na jelovnik do sljedećeg testiranja pa ćeš vidjeti rezultate.
Cure ajmo cervikse na sunce! Kakve su vam duljine i dal' vam se već poceo skraćivati? Meni bome je! Sa 4,5 skratio se na 3,1! A tek sam 20. tjedan..
Dobro jutro cure, ja evo skuhala kavu i idem se polako spremati za pregled. Nervozna sam. Ne znam sto ce mi reci. Ne osjetim ga jos pa sam zabrinuta. A i imam jake neke grceve s lijeve strane, vec par dana. Ali sigurno je sve ok.
Dobro jutro cure, ja evo skuhala kavu i idem se polako spremati za pregled. Nervozna sam. Ne znam sto ce mi reci. Ne osjetim ga jos pa sam zabrinuta. A i imam jake neke grceve s lijeve strane, vec par dana. Ali sigurno je sve ok.
Dija85 ma samo veselo, ideš vidjet svog malca, sve bude ok! Javi kako je bilo 😘
Dobro jutro!
Dija, samo opusteno, konacno se idete gledati! Bit ce sve ok :) Jedva cekamo cuti novosti, javi se 😘
Anusha, meni je mjerila predzadnji put i bio je 45mm, poslije nije mjerila, ali je rekla da je sve ok, da sam zatvorena i cak joj se cinilo sve dosta tvrdo. Tebi se dosta skratio..
Kako ste danas cure, sto cete raditi?
Sortiraj odgovore
Najstariji