Ma ja inace na poslu moram citati kojekakve pravilnike i zakone i to mi je dovoljno, ma i previse…ali nema mi mrzeg od toga. Sad kako sam pustila mozak na pašu, jos mi je teze to citati, a o mom dupetu se radi🤪
Evo ja sam u jos jednoj trudnickoj grupi gdje sad raspravljamo o tome i kaze cura da je dobila naknadu za dugotrajno bolovanje i da ce dobiti i za rodjenje djeteta, i ona i muz jer oboje rade u skoli. Tako da trazi i ti definitivno
Frajla jesi možda uspjela iz zakona iščitati koja su prava tata na porodiljnom. Konkretno ako tata prenese dva mjeseca na majku jel' i dalje može koristiti druga dva do 8. godine djeteta.
Ja sam pitala na hzzo-u i rekla mi je naravno da može.
Po iskustvima što čitam po forumima nije baš uvijek tako. Pa sad jel zna netko iz prve ruke kako ide s tatama?
Fritula ja mislim da ako tata ne uzme svoja dva da nema nista. Odnosno ako mama iskoristi svih 6 mj tata ne moze nista. Nije vlastito iskustvo pa slobodno neka me ispravi netko.
Tako sam i ja mislila. Ali neki kažu da je moguće.
Ja pretpostavljam da je mene gospođa sa HZZO krivo razumjela kad sam pitala. Pitala sam baš ako otac prenese svoja dva na majku može li koristit dva dodatna, odgovorila je da može.
Frajla jesi možda uspjela iz zakona iščitati koja su prava tata na porodiljnom. Konkretno ako tata prenese dva mjeseca na majku jel' i dalje može koristiti druga dva do 8. godine djeteta.
Po iskustvima što čitam po forumima nije baš uvijek tako. Pa sad jel zna netko iz prve ruke kako ide s tatama?
Roditeljski dopust (nakon napunjenih 6 mj) imaju po 4 mj svaki roditelj. Od svoja 4 tata moze mami prenjeti 2, a druga dva su neprenosiva i moze ih iskoristiti do navrsenih 8 godina. Ovo je 100% provjereno s pravnom sluzbom hzzo-a. I nema pojedini ured pravo sam odlucivati jel moze ili ne moze, nego rade po naputku direkcije.
Jedino sto su im obrasci prastari, pa kad prenosi ta 2 je neki obrazac "koristenje porodiljnog samo jednog roditelja" ali to nist ne znaci.
Za koristenje treba najaviti 30 dana ranije, prosjek 6 placa i potvrdu poslodavca da se slaze. Ako se poslodavac ne slaze s tim svedno moze ici, ali onda je procedura kompliciranija...
Roditeljski dopust (nakon napunjenih 6 mj) imaju po 4 mj svaki roditelj. Od svoja 4 tata moze mami prenjeti 2, a druga dva su neprenosiva i moze ih iskoristiti do navrsenih 8 godina. Ovo je 100% provjereno s pravnom sluzbom hzzo-a. I nema pojedini ured pravo sam odlucivati jel moze ili ne moze, nego rade po naputku direkcije.
Jedino sto su im obrasci prastari, pa kad prenosi ta 2 je neki obrazac "koristenje porodiljnog samo jednog roditelja" ali to nist ne znaci.
Za koristenje treba najaviti 30 dana ranije, prosjek 6 placa i potvrdu poslodavca da se slaze. Ako se poslodavac ne slaze s tim svedno moze ici, ali onda je procedura kompliciranija…
Znači tati ostaju njegova dva u svakom slučaju
Hvala Frajla!!!
Evo ja malo upadam kao tuka,zanima me taj drugi dio roditeljskog dopusta,jel majka ima pravo samo na 4 mj,znaci otac joj mora dati jos dodatno 2 mj da bi imala 6 mj?nije mi bas jasno,jer sta ako je otac nezaposlen,onda bi se majka trebala vratiti ranije na posao ili?ako se tko razumije?
Mislila sam pitat ako je otac nezaposlen on majci svejedno moze preniheti jos ta dva mjeseca?on bi vjerojatno dobivao minmalac kao nezaposlen za taj rodiljni?
Uh sorry onda na dezinformaciji. Uvjerena sam bila da ako mama iskoristi 6 mj, da se time tata odrekao ta dva, ali sad vidim da nije. Pa to je odlicno! Frajla, da li to onda znaci da ja iskoristim sveukupno 12 i jos dva uzme muz? I moze ih odmah uzeti?
Sortiraj odgovore
Najstariji