dolores123 Ja imam poprilično problematičnu kožu I sa svojih 30 god I dalje imam prištiće, nažalost. U prošloj I u ovoj sad trudnoći sam imala period u 2-3 mjesecu T kad mi je lice bilo užasno koliko su me ti prištići opsjedali, ali nakon 4-5 mj T to se smiri I lice se tako lipo očisti da je to san sviju nas sa tim problemom. Tako da ne brini I to će proći I onda ćeš imati par mjeseci uživanja u predivnoj koži bez prištića.
Ja sam do sad (16+6 tt) zapravo samo vratila onih 1,5kg koje sam izgubila u prvom tromjesečju. S tim da sam na početku trudnoće bila u +6 kg od onih mojih idealnih pa se nadam da ću ovaj put se ipak malo manje udebljat. U prvoj trudnoći sam dobila 13 kg (sa 59 na 72) I nakon poroda sam izgubila samo 7. Iako sam vise od 7 mjeseci dojila nisam skinula vise od 1 kg tako da one priče kad dojiš sve izgubiš baš I ne stoje. Bar ne kod mene.
Zasad Neman povećan apetit I jedem malo češće. Ujutro pojedem 2 šnite integralnog tost kruha sa sirnim namazom I šalicu bile kave. Međuobrok je uvik neko voće (jagode, grožđe, trešnje, banana, breskve,.... štagod). Ručam na poslu neku salatu sa sirom I eventualno 1 tjedno nešto iz pekare sa jogurtom. Oko 17 mi je večera I tada uglavnom jedem normalne stvari s tim da malo vise pazim da pojačam povrće. Inače obožavam slatkiše, mogla bi na njima živit, ali pokušavam ih zamjeniti voćem. Nedjelju ne pazim ni najmanje I jedem šta god poželim. Zaleti mi se tu I tamo neki sčatkiš, al ne dramim (još) oko toga I kila. S tim da su mi u prvoj trudnoći najgori bili 7. I 8. mj T kada sam dobila po 3-4 kg I njih se sad stvarno bojim.
Cure jeste li isle ili planirate ici na anomaly scan?ja drugi tj ulazim u 20.tj i razmisljam o tome da odem privatno,ali navodno da u petrovoj to rade,a posto ja vodim trudnocu od pocetka tamo mozda ce mi tamo to i napraviti..moj dr mi inace na svakom uzv to nesto mjeri
Malena, hvala ti na odgovoru! Tako nekako mi je i spominjala, kao još će to rasti i micati se pa ćemo vidjeti. Al mi nije jasno zašto mi nije spomenula da moram paziti i ne imati odnose, to mi je čudno ako je to već tako, možda ne smatra da je to važno... Hvala na savjetima!
Sada ništa nije spominjala posteljicu, vidjet ću na uzv kad odem kod privatnika pa ću ga priupitati za to, a i nju drugi put kad dođem na pregled. A nadam se da će se posteljica polagano pomicati kao i tebi
Cure jeste li isle ili planirate ici na anomaly scan?ja drugi tj ulazim u 20.tj i razmisljam o tome da odem privatno,ali navodno da u petrovoj to rade,a posto ja vodim trudnocu od pocetka tamo mozda ce mi tamo to i napraviti..moj dr mi inace na svakom uzv to nesto mjeri
Hej, mene je jučer doktorica uputila na anomaly scan. Ja sam sada ušla u 19 tjedan. Naručila sam se u Petrovu i dobila sam termin tek za 27.6. S obzirom da mi je pregled prije toga, a i doktorica mi ide na godišnji, odlučila sam se privatno.
Iskreno, mislim da će mi privatnik to napraviti bolje i duže, a i znatiželjni smo oko spola pa smo se zato tako odlučili
Taj privatnik mi je rekao da se radi 18-22 tjedna ali da se oko 20-tog najbolje vidi. E sad ti vidi hoćeš li privatno ili ćeš čekati dugo u Petrovoj...
Malena, hvala ti na odgovoru! Tako nekako mi je i spominjala, kao još će to rasti i micati se pa ćemo vidjeti. Al mi nije jasno zašto mi nije spomenula da moram paziti i ne imati odnose, to mi je čudno ako je to već tako, možda ne smatra da je to važno… Hvala na savjetima!
Sada ništa nije spominjala posteljicu, vidjet ću na uzv kad odem kod privatnika pa ću ga priupitati za to, a i nju drugi put kad dođem na pregled. A nadam se da će se posteljica polagano pomicati kao i tebi
I ja imam u ovoj trudnoci posteljicu sprijeda to je rekao na proslom uzv, ali nije nista rekao da je to zabrinjavajuce ili da ne smijem dizat tesko i imat odnose. Kao sve normalno kao i do sada
U prvoj trudnoći mi je doktorica (privatna) preporučila anomaly scan I išli smo, ali kod nas u St to ima samo privatno I dođe cca 450kn. Poliklinika Genoveva čini mi se da se zvala ta u koju smo išli na anomaly scan.
Sad sam kod drugog doktora, isto privatnika koji ima jako dobar 3D I kaže da po njegovom mišljenju nema potrebe za taj 4D jer se I na ovom sve što treba može vidjeti. sad ćemo tek ući u 17tt pa ne razmišljam još intezivno o tome, ali mislim da ću ipak ići.
Kod anomaly scana se mjere organi detaljnije puno nego kod običnog pregleda kod kojeg obično mjere opseg glavice, trbuha i dužinu od vrha glave do trtice. Ponekad ako uspiju mogu izmjeriti I dužinu bedrene kosti, ali to je teško jer se bebe uglavnom jako miču I teško ih je uhvatiti.
Na AS se gledaju svi unutarnji organi (posebno srce kada se već mogu vidjeti te rupice koje mogu ukazivati na down), ruke I noge (broje prstiće I još neke kosti gledaju), gleda se dosta I mozak (tu ništa nisam kužila, al doktor valjda zna šta gleda ) te se gleda lice ako ima kakvih deformacija (zečja usnica I slično). Tako je bar kod nas bilo prošli put. I to potraje poprilično dugo jer se beba miče, a doktor sve to treba provjerit.
Mamuka jel misliš na Gynenova polikliniku u centru grada blizu Tolstojeve (Istarska mislim ulica, na nekom 2. ili 3. em katu je ordinacija) ili? Ja sam tamo vodila 1.trudnoću kod Tadina (tad je bio predstojnik SPlitskog rodilišta, ne znam tko je sad)
oni su jedni od skupljih (bar tad bili, meni nijedan uzv tamo nije bio ispod 400kn)
žena-majka-carica:)
Malena, hvala ti na odgovoru! Tako nekako mi je i spominjala, kao još će to rasti i micati se pa ćemo vidjeti. Al mi nije jasno zašto mi nije spomenula da moram paziti i ne imati odnose, to mi je čudno ako je to već tako, možda ne smatra da je to važno… Hvala na savjetima!
I ja imam u ovoj trudnoci posteljicu sprijeda to je rekao na proslom uzv, ali nije nista rekao da je to zabrinjavajuce ili da ne smijem dizat tesko i imat odnose. Kao sve normalno kao i do sada
ja sam totalni laik glede položaja, ali rekla bih da "sprijeda" i "na ušću" nema veze jedno s drugim? ..ili griješim?
Mamuka jel misliš na Gynenova polikliniku u centru grada blizu Tolstojeve (Istarska mislim ulica, na nekom 2. ili 3. em katu je ordinacija) ili? Ja sam tamo vodila 1.trudnoću kod Tadina (tad je bio predstojnik SPlitskog rodilišta, ne znam tko je sad)
oni su jedni od skupljih (bar tad bili, meni nijedan uzv tamo nije bio ispod 400kn)
Da da. Ne znam kako se doktor zva. Znam samo da je sin tog nekog starog poznatog ginekologa koji je mislim I vlasnik ove Gynenova.
Ja sam sad u Obada kod dr. Mršića I meni je svaki pregled 400 kn. Stvarno su skupi, al ajd tješim se da će doktor sve opravdat kad dođe porod na red. Zato sam I išla kod njega jer kažu da je extra brižan (po meni možda malo I prebrižan) I da se oko poroda I organiziranja jako potrudi I da je na raspolaganju. Pa sad vidit ćemo koliko je od toga istina....
Što vama mjere na pregledima? Meni je do sada samo mjerila CRL tj dužinu od tjemena do trtice, i od zadnji puta cerviks. Niti težinu bebe, niti plodnu vodu kak vi sve spominjete? Zadnji put samo cerviks…
bebi: BPD, AC, FL (i na temelju toga se iskalkulira tj procijeni gramaža, imala sam u prošloj T bookmarkan link gdje bih i sama upisala te tri vrijednosti a onda bi izbacilo masu u gramima....morat ću opet izgooglat nešto takvo) a meni cervix da vidi jel ok duljine ili skraćen. AFI nisam primijetila da mi mjeri...samo je rekao "dovoljno plodne vode". Ali možda je pisalo i to, nego ja maknem glavu dio pregleda jer me zaboli vrat (monitor je bočno...)
Sortiraj odgovore
Najstariji