Drage djevojke, pročitala sam iskustva skoro od početka foruma i baš mi je žao da tema više nije aktivna, ono što sam uspjela primijetiti je da Bananica80 ima ASP i tvoja priča koja je završila uspješnim porodom me baš dirnula i dala mi pozitivne energije da će sve biti u redu. Hvala svim djevojkama što su podijelile iskustva.
U međuvremenu sam se naručila privatno kod ginekologa sutra i kad sam telefonski samo rekla koji je problem, rečeno mi je da će mi heparin u slučaju potrebe ionako dati tek kad se potvrdi srčeko, a za to moram čekati još malo manje od dva tjedna pa sad strepim do onda.
Jedino ne znam ako taj ginekolog privatno prepiše heparin, hoće li mi odmah moći odobriti jer na sve sam sad pretrage čekala po nekoliko mjeseci. Ide li to po hitnoj uputnici, zna li netko?
Ja ću se javljati sa svojim iskustvima jer meni su vaša puno značila kad sam ih pročitala, tako je malo priča s antifosfolipidnim sindromom (srećom za mame), ali teško je doći do nekih savjeta iz prve ruke pa Bananica80 ako kojim slučajem vidiš objavu (nova sam pa ne znam ima li tu taganja) , samo bih te još pitala kolike su ti bile vrijednosti acl igg i igm i na temelju čega su ti baš potvrdili sindrom?
Ja imam dva puta pozitivna acl igg, sad i igm i jedan spontani, nadam se zadnji. 😊
🙋🏻♀️ 35, antifosfolipidni sindrom
08/2024 spontani 5+6 💔
28. 4. 2025. ➕ 🥰 🙏
14. 5. 2025. prvi UZV, 5+5, imamo ❤️ 🤗
Paola i Bananica slučajno sam naletila na ovu temu, ali kod mene nakon dva nalaza s blago povišenim acl igg vrijednostima i 2 biokemijske i 1 vanmaterničnom trudnoćom hematologinja s Rebra mi je na nalaz napisala da se "zbog sumnje na antifosfolipidni sindrom preporuča niskomolekularni heparin od dana transfera". S obzirom da nisam na vrijeme riješila Povjerenstvo na Rebru, moja IVF ginekologica mi je na temelju ovog nalaza izdala privatni recept za Clexane, a od idućeg tjedna bih trebala dobiti i odluku od Rebra te inekcije dobivati od njih. Nadam se da će ovo nekome pomoći :)
👩 29 (AMH 22,5 pmol/L); 👨29 (4/25 normo)
2023 prirodne trudnoće - 2x biokemijska; vanmaternična (jajovod ✂️)
dr. V + Repromed
9/24 prirodni IVF (neg aspiracija)
10/24 stim IVF (Gonal+Pergoveris+Cetrotide); 11🥚, 8 oplodenih; 2 ❄️(freeze all)
01/25 FET 1bc❌; 02/25 FET 1bc❌
Poliklinika IVF
04/25 stim IVF (Elonva+Menopur+Orgalutran); 15🥚, 12 oplodenih; 5❄️;
ET 1bc - beta 9dnt 33, 11dnt 16, biokemijska❌️
06/25 histeroskopija ⏳
Bok cure, ja imam nasljedjenu trombofiliju koja se smatra blagom. Al sam imala 2 spontana i gin nije htjela vise riskirati. Dala mi je uputnicu za hematologa, koji mi je propisao nmh. Da on nije to htio, gin bi mi dala privatni recept (iltiga bijeli) i placala bih ga. Ona je bila stava da ne moze skoditi heparin, a hematolog potvrdio poveznicu mojih mutacija i ponavljajucih spontanih.
ASP se smatra jos ozbiljnijom trombofilijom, tak da moj stav je uvijek za heparin ako postoji bilo kakav oblik..da treba ,i u oko bih si ga davala 😅
I moj hematolog je bio za injekcije odmah, od pozitivne bete..da se ne ceka uopce uzv. :)
+ ❤️12.10.
It'a girl🩷
Draga Sage i Martina, hvala vam na odgovoru na pitanje o heparinu. Sutra imam zakazan pregled kod ginekologa privatno za kojeg sam vidjela da je prijašnjih godina trudnicama dao pozitivno mišljenje za heparin u slučaju povišenih acl antitijela tako da nosim sve nalaze i nadam se da će mi odmah odobriti terapiju ili barem napisati taj privatni recept koji ste spomenuli, to mi je odlična informacija!
Inače, u obradi sam još od prošle godine nakon spontanog, ali kad se ne ide privatno, sve se strašno oduži. Sretna sam da sam uspjela ostati trudna u međuvremenu, ali se i jako bojim zbog prvog lošeg iskustva. Pozitivna beta bila je još prošli ponedjeljak, sad nema druge nego nadati se da će se sve stići na vrijeme. Javim se sutra čim saznam novosti pa možda se nađe za nekog tko je u strci kao i ja.
Sage, a koliko dugo si čekala na pregled kod hematologinje na Rebru?
08/2024 spontani 5+6 💔
28. 4. 2025. ➕ 🥰 🙏
Sage, a koliko dugo si čekala na pregled kod hematologinje na Rebru?
Mislim da sam čekala nekih mjesec dva, ali ako im napišeš da si trudnica sa sumnjom na antifosfolipidni sindrom vjerujem da će te ubaciti čim prije, ja bih im svakako probala objasniti hitnost situacije. Meni su rekli da u slučaju da dođe do prirodne trudnoće da se odmah javim njima i da idemo s heparinom.
👩 29 (AMH 22,5 pmol/L); 👨29 (4/25 normo)
2023 prirodne trudnoće - 2x biokemijska; vanmaternična (jajovod ✂️)
dr. V + Repromed
9/24 prirodni IVF (neg aspiracija)
10/24 stim IVF (Gonal+Pergoveris+Cetrotide); 11🥚, 8 oplodenih; 2 ❄️(freeze all)
01/25 FET 1bc❌; 02/25 FET 1bc❌
Poliklinika IVF
04/25 stim IVF (Elonva+Menopur+Orgalutran); 15🥚, 12 oplodenih; 5❄️;
ET 1bc - beta 9dnt 33, 11dnt 16, biokemijska❌️
06/25 histeroskopija ⏳
Hvala Sage, baš sam jučer otišla privatno kod ginekologa za kojeg sam vidjela na prijašnjim forumima da je dosta stručan oko svih vrsta trombofilija i odmah mi je potvrdio da imam antifosfolipidni sindrom i da moram krenuti s heparinom, ali ipak čekam prvi uzv 14. 5. jer je jučer bilo prerano i onda krećem sa svakodnevnim bockanjem. Barem se nadam jer prošli puta sam izgubila trudnoću sa 5+6. Inače sam veliki hipohondar i bojim se raznih nuspojava, ali bude mi baš lakše kad čitam iskustva ovdje. Sad ću probati još što prije do hematologa jer ne znam koje sve pretrage moram napraviti, to će mi vjerojatno on dalje voditi kontrolu svaki mjesec. Uputnicu pripisuje naš primarni ginekolog ili doktorica opće medicine? I kako primarni ginekolozi gledaju na to kad idemo privatno? Nadam se da neće biti problema oko svega toga.
08/2024 spontani 5+6 💔
28. 4. 2025. ➕ 🥰 🙏
Nadam se da će netko vidjeti upit i pomoći mi oko nedoumice. Dobila sam heparin prošli tjedan, sestra mi je pokazala kako si dati injekciju u nadlakticu i savjetovala je ili tamo u ruke ili noge, natkoljenice. Uspjela sam si sama dati injekciju, svaki dan druga noga i sad sam danas mislila ponovno u ruku i naravno, shvatim da tu ne mogu sama stisnuti masno tkivo i dati injekciju. To mi nije palo na pamet kad mi je pokazivala pa me zanima kako ste vi to riješile? Samo krenem s ubodom bez da stisnem masno tkivo ili kako? Čitala sam da si je dosta vas davalo u trbuh, ali meni nisu tako preporučili pa sad se pokušavam držati te upute. Sljedeći put idem do njih tek za dva tjedna pa pomagajte 😁 Ako ima neka heparinska trudnica, uključite se da dijelimo iskustva 😊
08/2024 spontani 5+6 💔
28. 4. 2025. ➕ 🥰 🙏
Nadam se da će netko vidjeti upit i pomoći mi oko nedoumice. Dobila sam heparin prošli tjedan, sestra mi je pokazala kako si dati injekciju u nadlakticu i savjetovala je ili tamo u ruke ili noge, natkoljenice. Uspjela sam si sama dati injekciju, svaki dan druga noga i sad sam danas mislila ponovno u ruku i naravno, shvatim da tu ne mogu sama stisnuti masno tkivo i dati injekciju. To mi nije palo na pamet kad mi je pokazivala pa me zanima kako ste vi to riješile? Samo krenem s ubodom bez da stisnem masno tkivo ili kako? Čitala sam da si je dosta vas davalo u trbuh, ali meni nisu tako preporučili pa sad se pokušavam držati te upute. Sljedeći put idem do njih tek za dva tjedna pa pomagajte 😁 Ako ima neka heparinska trudnica, uključite se da dijelimo iskustva 😊
Evo mene s zimskih beba 😊 ja sam si već prije davala clexane, pa se sama bockam od prvog dana. Kod mene je fragmin i imaju upute u kutiji. Trebate si stisnuti masno tkivo, ja ga držim stisnuto dok si ne izvadim iglu. Tako su mi u bolnici davali clexane, a tako piše i u uputama - pa tako i radim. U uputama također piše da se osim nadlaktice i bedra može davati u stomak, u razini pupka (2,3 prsta od pupka). A negdje sam pročitala da se najbolje apsorbira kad se daje u stomak. Na internetu imaju dostupne upute za fragmin, vjerujem da imaju i za heparin pa si nađite i pročitajte ako nemate u kutiji. Mislim da bez obzira što je trudnoća u pitanju, ne trebate izbjegavati stomak jer igle nisu toliko duge da prođu taj neki sloj kože/masnog tkiva koji nebi trebale proći. S druge strane ako niste sigurni, možete poći i u doktora opće prakse, centar 112 ili hitnu pomoć - i oni vam budu pokazali 😊
Ne znam gdje preuzimate inekcije. Ja kao trudnica idem na odjel ginekologije u bolnicu i davaju mi po 2 kutije, jučer sam preuzela 5 i 6 kutiju jer sutra uzimam zadnju inekciju iz 4 kutije. Kad sam išla po prve dvije kutije pitale su mi znam li, rekla sam da sam si davala clexane u stomak i rekle su da je to isto i da slobodno tako nastavim. Vjerujem da bi sestre na odjelu ginekologije znale ako nije preporučeno davati si u stomak, pa bi mi i rekle - s obzirom da sam došla kao trudnica. Tako da ako preuzimate inekcije na ginekologiji možete i tamo poći da vam pokažu 😊
Ne znam gdje preuzimate inekcije. Ja kao trudnica idem na odjel ginekologije u bolnicu i davaju mi po 2 kutije, jučer sam preuzela 5 i 6 kutiju jer sutra uzimam zadnju inekciju iz 4 kutije. Kad sam išla po prve dvije kutije pitale su mi znam li, rekla sam da sam si davala clexane u stomak i rekle su da je to isto i da slobodno tako nastavim. Vjerujem da bi sestre na odjelu ginekologije znale ako nije preporučeno davati si u stomak, pa bi mi i rekle - s obzirom da sam došla kao trudnica. Tako da ako preuzimate inekcije na ginekologiji možete i tamo poći da vam pokažu 😊
Hvala m_rosie na odgovoru. Ma na to sam i mislila jer zajednički naziv za sve te vrste je heparin, a kad se tema tako zove onda uvijek napišem samo heparin. Ja sam dvije kutije dobila na recept kod privatnog ginekologa, sama sam platila, a tek za dva tjedna idem u bolnicu na odjel ginekologije i budem onda pitala za trbuh. Vidjela sam upute i vidim da piše kako se može u trbuh i to pod kutom od 90, ali meni je sestra rekla kako oni izbjegavaju trbuh i da si dam u nadlakticu ili potkoljenice i to pod kutom od 45. Kako za sad nisam bila kod nekog drugog stručnjaka, sad slušam njih, ali budem svakako provjerila. Evo ne znam zašto mi je rekla da izbjegavaju trbuh, vidim da je hrpa cura tako radila i sigurno bi mi bilo lakše nego u ruku, zapravo nemam pojma može li osoba sama sebi tamo dati injekciju. 😁
08/2024 spontani 5+6 💔
28. 4. 2025. ➕ 🥰 🙏
Sortiraj odgovore
Najstariji