Ja sam na heparinu jer imam APS koji stvara ugruske u krvi, moguce u posteljici, koji bi onda znacajno oslabili njenu funkciju i mogli bi dovesti do insuficijencije, infarkta ili abrupcije, sto bi dovelo do toga da beba umre u majci. Rizik je veci sto je trudnoca veca. Heparinom i andolima "razjredjujem" krv i kontriram stvaranju ugrusaka ali nitko ne moze znati jel to dovoljno i ima li efekta. Dok se sranje ne dogodi ili dok mi ne pregledaju posteljicu na porodu
Msm sve smo tu na heparinu ali sam mislila da je terapija dovoljna i da smo pokrivene😅
Doduse ja imam Pai i mtfhr mutaciju, koje vi imate tocno?
+ ❤️12.10.
It'a girl🩷
Ja sam na heparinu jer imam APS koji stvara ugruske u krvi, moguce u posteljici, koji bi onda znacajno oslabili njenu funkciju i mogli bi dovesti do insuficijencije, infarkta ili abrupcije, sto bi dovelo do toga da beba umre u majci. Rizik je veci sto je trudnoca veca. Heparinom i andolima "razjredjujem" krv i kontriram stvaranju ugrusaka ali nitko ne moze znati jel to dovoljno i ima li efekta. Dok se sranje ne dogodi ili dok mi ne pregledaju posteljicu na poroduMsm sve smo tu na heparinu ali sam mislila da je terapija dovoljna i da smo pokrivene😅
Doduse ja imam Pai i mtfhr mutaciju, koje vi imate tocno?
Ja nemam klasicnu trombofiliju tj genetske mutacije (osim mthfr), vec imam antifosfolipidni sindrom (autoimunu bolest)
Ja sam na heparinu jer imam APS koji stvara ugruske u krvi, moguce u posteljici, koji bi onda znacajno oslabili njenu funkciju i mogli bi dovesti do insuficijencije, infarkta ili abrupcije, sto bi dovelo do toga da beba umre u majci. Rizik je veci sto je trudnoca veca. Heparinom i andolima "razjredjujem" krv i kontriram stvaranju ugrusaka ali nitko ne moze znati jel to dovoljno i ima li efekta. Dok se sranje ne dogodi ili dok mi ne pregledaju posteljicu na poroduMsm sve smo tu na heparinu ali sam mislila da je terapija dovoljna i da smo pokrivene😅
Doduse ja imam Pai i mtfhr mutaciju, koje vi imate tocno?Ja nemam klasicnu trombofiliju tj genetske mutacije (osim mthfr), vec imam antifosfolipidni sindrom (autoimunu bolest)
Aha, razumijem. To mi je hematolog objasnjavao da je ozbiljnije od mutacija i da se posebnu pozornst posvecuje tome.
Je li idete na neke posebnije kontrole tokom trudnoce?
+ ❤️12.10.
It'a girl🩷
Ja shvaćam da je strah ljudski, al ako radimo sve šta možemo i ako smo okruženi dobrim timom oko sebe nema potrebe provest cijelu trudnoću u strahu umjesto da uživate. Osim toga šta ste napravile više ništa nije u vašim rukama. Ja to tako gledam, inače bi skrenule skroz.
👩🏻🦰29 🧔33
3/21 AIH - ❌
4/21 prirodni IVF (clomifen) ❌
6/21 - stimulirani IVF ❌
2.8.'21 ➕ spontana trudnoća
22.3.2022. Helena ♥️
25.2.2024. ➕ (4+1)
*Trombofilija
Ja shvaćam da je strah ljudski, al ako radimo sve šta možemo i ako smo okruženi dobrim timom oko sebe nema potrebe provest cijelu trudnoću u strahu umjesto da uživate. Osim toga šta ste napravile više ništa nije u vašim rukama. Ja to tako gledam, inače bi skrenule skroz.
Cijenim podrsku, al kad imas ovo s(r)tanje od dijagnoze onda ne mogu samo se opustit i rec "e napravila sam maksimum, bit ce sta bude". Prevelik mi je ulog i previse mi je bitno za takav pristup. Bilo bi mi sigurno lakse i lijepse da nije tako, ali je. Govorim naravno za svoj slucaj. Tako da ja jedva cekam da me porode i da konacno taj "mac koji mi visi nad glavom" maknemo. Dotle sam u strahu koji je veci kako rizik raste i kraj trudnoce se blizi i ekstra sam oprezna oko svega, pa cu na najmanji znak icega (smanjenih bebinih pokreta) trcat u bolnicu.
Martina imam malo redovnije kontrole i trudnocu vodim u bolnici (od 20 tt kad su mi ovo i otkrili). Iako nisu to toliko znacajno redovitije kontrole - svaka 3 tjedna. Vidim da vani znaju pratiti trudnice sa APSom i na tjednoj bazi. Bila sam na fetalnom ECHU i gledaju mi uvijek protoke (al mislim da svim heparinkama gledaju protoke od nekog tjedna). Prate me jel beba raste u skladu sa tjednima i jesu protoci oke. Kazu mi da zapravo ne mogu uciniti nista vise od terapije koju primam i ako beba pokazuje znakove zastoja u rastu da je to jedan od prvih znakova da posteljica "šteka" (u mom slucaju). Srecom, za sad je sve bio uredno. Nadam se da ce tako bit i dalje. Iako naravno, na netu ima svakakvih iskustava - i dobrih i losih. Najhororicnija su ona u kojima je terapiji usprkos doslo do mrtvorodjenja. Al srecom mali je postotak takvih prica
Bananica, ja te apsolutno razumijem. Ja bih isto bila na iglama da imam takav sindrom.
Ja nemam nikakve ceste kontrole, jednom mjesecno klasika. Kod hematologa samo mi provjerava trombocite. Cak mi se ni ne prati d dimeri ili ista slicno. Al imam problem sa jacim krvarnjima iz nosa pa me gin salje na neke dodatne pretrage za svaki slucaj.
A za protoke mi isto nista nije posebno spominjala osim da je sve uredno, valjda prati
+ ❤️12.10.
It'a girl🩷
Joj Bananica, mogu si misliti koliko je stresno, jer se ja znam uhvatiti kako krenem razmišljati o nekim crnim scenarijima. Ovo tvoje zvuci bas da si stalno zapravo na iglama, pratiš neke patterne je li sve u redu. Vjerujem da će biti, po svemu sto si navela, i ti i ekipa pod kojom si imaju dobar uvid u situaciju i kako ju hendlati. Svejedno, šaljem pozitivu ❤️ Mene ginekolog naručuje svaka 4-5 tjedana, sve je u redu. Protoke mi nikada nisu popratili, bi li se trebala raspitati/zatražiti?. Planira me prebaciti na bolničko onako kako i sve koje nisu na heparinu (?), imam ponovno pregled 18.3. (32tt) pa najvjerojatnije 8.4. (35 tt) i nakon toga je sljedeća kontrola u bolnici. Na svim kontrolama je sve uredno, pa se ne uzrujavam zašto sam tako dugo kod njega (iako se nekada pitam bi li se trebala vise brinuti?).
👩33 (FV Leiden, MTHFR, PAI-1 heterozigot)
👨🦱33
19.8.2022. ➕, 1.9. dijagnoza blighted ovum, 8.9. spontani prekid trudnoće (7+0)
23.2.2023. ➕, 16.3. hematom, sukrvica, čini se ok, 21.3. spontani pobačaj (7+1)
27.8.2023. ➕
terapija Fragmin —> Clexane
18.9.2023. 💓 (6+4)
6.11. NIFTY, stiže nam 👦 (24.10., 11+4)
4.1. big anomaly, 3D/4D (22+0)
25.4. Stigao nam je 👶 (38+0)
(Zapravo je to 32+4, 35+4 tt)
👩33 (FV Leiden, MTHFR, PAI-1 heterozigot)
👨🦱33
19.8.2022. ➕, 1.9. dijagnoza blighted ovum, 8.9. spontani prekid trudnoće (7+0)
23.2.2023. ➕, 16.3. hematom, sukrvica, čini se ok, 21.3. spontani pobačaj (7+1)
27.8.2023. ➕
terapija Fragmin —> Clexane
18.9.2023. 💓 (6+4)
6.11. NIFTY, stiže nam 👦 (24.10., 11+4)
4.1. big anomaly, 3D/4D (22+0)
25.4. Stigao nam je 👶 (38+0)
Meni su poceli protoke gledat od nekog 26 tt. Al ja imam i tu specificnu situaciju i vodim se u bolnici. Nisam sigurna da li svi UZV uredjaji imaju tu mogucnost ili samo neki. Ono sta vidim da nekim curama ginici u visim tjednima trudnoce 35+ isto gledaju protoke. Nekima tek kad se prebace u TA, a nekima nikad. O cemu to ovisi najbolje pitat ginica. Mozda za tvoj slucaj oni nisu faktor. Meni je zapravo imunolog rekao da se prebacim u bolnicu - do tada sam bila u "obicnog" ginekologa, a u bolnici su me odmah prebacili na vodjenje trudnoce u visokorizicnu ambulantu. Mada, da nemam dijagnozu, sama trudnoca bi bila "skolska" - tako kaze moja gin. Pa me to i "drzi" u pozitivi da nisam bas totalno u panici i hororima 😉
Doduse ja imam Pai i mtfhr mutaciju, koje vi imate tocno?Ja nemam klasicnu trombofiliju tj genetske mutacije (osim mthfr), vec imam antifosfolipidni sindrom (autoimunu bolest)
Pokusavam izguglati o tom sindromu, ali jako malo toga nalazim na internetu. Pa jel mozes objasniti da li si imala kakve simptome prije nego su ti to dijagnosticirali ili kako si to otkrila? Hvala❤️
Sortiraj odgovore
Najstariji