Ali Grizli ja sam citala da se kod pravog dijabetesa OGTT ne uzima uopce u obzir nego HbAc1 jer on daje realniju sliku kroz vrijeme. Opcenito su sve vrijednosti secera nize u trudnoci. Sinoc mi je na kraju bio 4.7. Cim izbacim sve vrste kruha sve je ok, al ne mogu tako jer sam gladna za popi....
url=https://lilypie.com]
Da da Stella tocno, al gestacijski je problem koji nastaje zbog posteljice, a volumen krvi kod zene je u trudnoci veci. Volumen krvi nije se isto povecao kod tebe i kod mene i zato navode da je taj Hba1c samo za pracenje gestacijskog, al ne i za dijagnosticiranje. Zato su valjda i toliko snizili granicu ovog nataste jer da nam ista ta kolicina secera je u normalno volumenu krvi bila bi vjerojatno veca.. Ogtt je za dijagnosticiranje, ali 2 i 3 vrijednost, dok nataste secer je prikaz trenutnog stanja. Da bi se po seceru nataste dijagnosticirala GD treba vise uzastopnih mjerenja biti poviseno doduse po njihovim vrijednostima 5.3, a ne ko kod nas 5.1. Tako sam nasla u neki novijim znanstvenim radovima. Najpouzdanije su upravo ti profili u bolnicama s time da bi se krv trebala vaditi svaki put bas iz vene. Aparatice kod kuce cak ne sugeriraju kod malih vrijednosti povisenja tipo 0.2 0.3 iznad granice jer to moze biti i sama greska aparatica koja je dozvoljena. Evo recimo meni moj aparatic u vrijednostima zna setat 0.3 +/- sta nije malo je ako rad imam granicni. Zato navode da je aparatic isto samo za pracenje koja hrana podize znacajno secer pa da se nju izbacuje iz jelovnika.
E da i za ovo skroz izbaciti uh iz menija pisu da to nije dobro jer gusteraca onda jos vise usporava u radu i otpustanju inzulina. Onda kad pojedes nešto sto ima secera a sto inace mozda ti ne bi tako diglo ga on skoci je gusteraca nije "naucena" i spremna na to. Bas zato kao dijabeticke dijete imaju UH u vecinskom dijelu da ti zapravo treniras gusteracu odrzavat secer u normalni, pa ako slucajno i pokleknes na kakav kolac da nije odmah secer na plafonu nego se ipak uz aktivnost i ove regulatore snizava. Ili pak je opcija bas 100% izaciti UH al to je bas za nekoga tko je full discipliniran.
Ma ne mogu izbacit bas mi organizam trazi. Al sam smanjila kolicinu, pa sad bumo vidjeli. Inace, aparatici imaju i do 20% odstupanja, vidila na svoje oci 5.3 na aparaticu, a iz krvi 4.2 jedino su ovi u bolnici amo rec malo precizniji.
Grizli slazem se s ovim da se po jutarnjem ne dijagnosticira gestacijski. I da, kod trudnica je prosjecni secer nizi. No takoder,postoje teorije da se kod trudnica normalno zadrzava secer nakon obroka dulje visi nego kod ne-trudnih ljudi da bi bilo dovoljno vremena da beba dobije potreban secer. Te zbog toga posteljica izlucuje tvari koje usporavaju rad inzulina. Tako da se u nekim zemljama ogtt kod trudnica mjeri s nultim vremenom te nakon 3h. Opcenito je ta dijagnoza gestacijskog razlicita u razlicitim zemljama te se vec nekoliko puta unazad 20 g promjenila... i vjerojatno ce opet.
UH se ne mogu skroz izba it iz prehrane jer gotova sva hrana sadrzi barem malo UH. Ako se unosi povrce i voce u normalnim kolicinama,bez zitarica i kruha dnevni unos UH je 50-75 g sto je dovoljno da gusteraca ima posla ali da se ne oreopterecuje.
Da kucni aparatici imaju 20% gresku, posebno kod vrijednosti ispod 6.0.
Losa mudro zboriš, mijenjat će se parametri za gestacijski jer je već sad kod previše trudnica dijagnosticiran što mi se ne čini baš normalno. Šokirala sam se koliko nas je bilo s gestacijskim na vježbama disanja kad smo se predstavljale, svaka druga doslovno. S druge strane prehrana nam se srozala unazad 20god i namirnice su prepune šećera. Nisam ni znala koliko ga unosim niti sam ga uvijek provjeravala na deklaracijama dok nisam počela provodit dijetu. A kao često sam znala kupitti zdrave namirnice u bio&bio i refužo, al sam gledala druge stvari ne toliko količine šećera. Svakako neke koristi od ovog za ubuduće sigurno imam..
Definitivno da nam marketing jako reklamira šećernu hranu. Posebno one raznorazne pahuljice i doručci su puni šećera, često se kao zdrava hrana reklamiraju no to uopce nisu. Ili one gotove zobene kaše za doručak. To je isto puno šećera, kao i voćni jogurti sl. U SAD-u npr i slanina i salame su prepuni šećera. Tamo kad sam gledala na tv recept za burger su i u meso stavljali po 400 g šećera na kilu mesa... užas.
Nasty tocno ja isto nisam blage imala koliko je sve krcato secerom a kao zdravo je. Tek sad kad sam krenula glediti sam se osvijestila.
Evo jos jedan primjer neispravnosti ocitanja aparatica. Mjerila nakon dorucka i bio 5.4, al sam primjetila da oznaka baterije ima jos 1 crticu od 4. I reko ajde necu obrisat kapljicu nego staviti novu bateriju pa bas probat. Trakice su iz iste kutijice kap krvi je ostala ista i secer bio 5.0 ocitan. E sad sto je tu tocno pitaj boga, al razlika je bas. Tako da se ja vise ne zamaram previse ako je malo vise prikazano. Ranije kad sam usporedjivala vrijednosti sa aparaticem kojeg je on dobio novog taman moj je stalno pokazivao 0.5 vise od njegovog kroz vise mjerenja.Pa sad pitanje sto je tocno. Ocito mu smeta svaki klinac i samo me opterecuje.
Evo mene s edukacije.i da, odrefuje se nazalost i sa ovim secerom na taste. 5.1 je dijagnoza i to je to. I 2 sata nakon.na ne smije prelaziti6.7 eto. Od iduceg tjedna nosim profile na VV.
11.10.2010 A ♡
17.01.2013 I ♡
Grizli, tvoj ko i moj su jeftini aparatici. Cak takve ne preporucuju dijabeticarima sa kupuju jer mogu ugroziti ispravno doziranje inzulina.
Sad citam da kikiriki u trudnoci nije dobar po jednoj teoriji povecava mogucnost alergije, a po drugoj smanjuje mogucnost alergije🤔 Za popipit😣
Sortiraj odgovore
Najstariji