Dohrana dojenog djeteta

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Jojo5
    26. Travanj 2015. 08:35

Bori moj je isto 5 mj ! Mrkva - jabuka mu je super i vidim da mu paše, bananu - krušku bi mogla probati ali ta ga banana zatvori skroz. Idem sada na plac tražiti neke fine kruške

Nalah
    01. Svibanj 2015. 10:09

https://klokanica.24sata.hr/beba/dohrana/muci-vas-dohrana-dobijte-odgovore-na-sva-svoja-pitanja-2777

ja sam se prijavila,nadam se da će biti korisno

Jojo5
    08. Svibanj 2015. 11:55

evo me slušam :D hvala Nalah!
    Vrlo korisno !

Nalah
    08. Svibanj 2015. 15:26

Ja nisam stigla,išla sam po tatu na aerodrom jel ti se da u kratkim crtama napisati kaj je teta pričala?

Jojo5
    08. Svibanj 2015. 16:28

a ustvari sve manje više kaj si dosada čitala. Meni je bilo zanimjivo redosljed uvođenja namirnica. Kaže da kod nas tradicionalno se uvode prvo žitarice ( rižine pahuljice npr ) pa tek onda voćni sokovi, voćne i povrtne kašice. Teško je nama mamama to uskladiti kada se kod niti jednog pedijatra ne poklapa tablica dohrane.
    Znači početi s jabukom, kruškom, mrkvicom, tikvicom, rižinim pauljicama. Količina koja bi trebala zamjeniti obrok je oko 100 - 150 ml pojedene kašice. Nakon uvođenja kašice bebi se ponudi voda, znači da poslije kašice par žličica vode da popije ili ako imate čašu na kljun je isto super.Izbjegavati pijenje tekućine na bočicu pogotovo sokova. Znači sok.. Sviježe cijeđena jabuka ili mrkva razrijediti u omjeru 2:1 ili 1:1 kako misliš da je bolje ali eto sokić se u dobi od 4 - 5 mj može dati. Bilo je još  govora o mesu kada se daje i ostalim namirnicama ali to sam nekako na pola uha slušala ugl negdje oko 7,8 mj može meso i riba početi , nisam više sigurna za sir i to no međutim do tada ćemo se vveć posavjetovati s pedijatrima kako dalje s prehranom nakon što se uvede prvi i drugi obrok. Dojenoj djeci poslije kašice se može ponuditi i cica no međutim ja to osobno ne bih preporučila evo mali se toliko naviknu da nemre sada bez cice zaspati a ako ste doma do godine dana ok ako niste e netko će imati borbu umijesto vas :D

Daj mi reci ako te baš nešto zanima možda se uspijem sjetiti ali mislim da se može dobiti skripta na toj mail adresi, bebivita info ili slično potraži.  super post je baš kratak :D

Nalah
    08. Svibanj 2015. 16:37

Super hvala ti puno javim se ako budem imala koje pitanje

mirka4
    09. Svibanj 2015. 08:36

Jojo, baš lipo od tebe da si ovo ispisala!
    Moje pitanje, jesu li šta govorili o uvođenju drugog obroka? Treba li čekati da prvo jede jedan konkretan, pa preć na drugi, ili se može davati dva puta u danu po malo?
    (moja recimo jede sveukupno 3 žličice po obroku, a još sam na jednom obroku)

Jojo5
    09. Svibanj 2015. 08:59

Trebao bi biti jedan konkretan obrok do jedno 8.mj života, znači drugi obrok se uvodi 2 mj nakon uvođenja prvog obroka. dijete od 9 mj po obroku optimalno pojede 200,250ml  a neka i više .
    ta kašica bi trebala zamijeniti u potpunosti drugi mliječni obrok oko 10- 11 sati ujutro poslije 6 tog mj života. a nekim bebama treba duže da prihvate nove namirnice pa bi u dva mjeseca trebala se naviknuti bar na jedan kompletniji kruti obrok.
    u prvoj godini života minimalno pola litre mlijeka bi beba trebala popiti.

Jojo5
    09. Svibanj 2015. 09:46

A cuj budeš se savjetovala s pedijatricom oko drugog obroka. Bilo mi je zanimljivo to da ako mame nisu jele u trudnoći određene namirnice, pri uvođenju da se bude pažljiviji. Npr ja nisam jela avokado niti proso, kvinoju pa eto s tim kada se krene da se pazi na moguće alergijske reakcije. a ono što sam si zapisala je:
    Namirnice koje otvaraju :šljive, kruške, grožđe, naranče, smokve, brusnice,tikvica, batat,blitva, špinat, grašak ,brokula, slanutak,bundeva, rajčica, žitarice

Zatvaraju: banana, mrkva, riža, proizvodi od bijelog brašna,, keksi, čaj od šipka, limunada, čokolada, krumpir

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.