Beba Zdravlje i njega bebe 06. rujna 2022.

Što je 'ružičasta buka' i koliko je sigurno koristiti dok beba spava

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Savjetnica za roditelje objašnjava kako zvukovi pomažu u smirivanju i uspavljivanju bebe, koja je razlika između 'bijele buke' i ružičaste buke' i odgovara na najčešća pitanja roditelja

Sigurno si već čula i koristila 'bijelu buku' odnosno ‘white noise’ kod smirivanja i uspavljivanja svoje bebe. Riječ je o umirujućem, jednoličnom zvuku koji eliminira sve druge zvukove i tako vam pomaže utonuti u san. Ova popularna metoda roditelja za uspavljivanje malih beba sada je dobila nasljednika, tzv. ‘ružičastu buku’.

Elizabeth Pantley, savjetnica za roditelje i autorica knjige 'The No-Cry Sleep Solution for Newborns' objasnila je čaroliju koja se krije iza 'buke' koja smiruje i uspavljuje bebe, ali i koja je razlika između 'bijele buke' i 'ružičaste buke':

Možda te zanima... Spas za iscrpljene roditelje: Uspavanke sa zvukom motora Beba

Što je 'ružičasta buka'?

'Bijela buka' je nejasni pozadinski šum, poput zvuka dronova, brujanja motora ili tihog šaputanja grupe ljudi - to je šum koji sadrži mješavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. One stvaraju neobičan šum koji služi za blokiranje, odnosno neutraliziranje neželjenih pozadinskih zvukova. To je zvuk na koji se ne fokusiramo, ali koji prekriva sve druge zvukove u sobi

S druge strane, 'ružičasta buka' je varijanta 'bijele buke' koja proizvodi duboke, bogate i monotone zvukove. Savršeni primjeri 'ružičaste buke' su zvukovi otkucaja srca, zvukovi morskih valova, lupkanje kišnih kapljica ili šuštanje lišća na drveću.

Zbog svih navedenih razlika, savjetnica za roditelje ističe kako je 'ružičasta buka' nježnija za uši i bolja opcija za pomoć pri smirivanju i uspavljivanju bebe. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Je li sigurno koristiti 'buku' kada beba spava?

Da, bijela/ružičasta buka sigurne su za bebu ako uzmeš nekoliko stvari u obzir. Prvo, pazi na glasnoću zvuka. Idealna glasnoća otprilike jednaka zvuku vode u kabini za tuširanje. Sve što je glasnije od toga može štetiti osjetljivom sluhu novorođene bebe. Polegni glavu na mjesto u kojem beba spava kako bi provjerila je li glasnoća zvuka ugodna

Druga važna stvar je smjestiti izvor buke na sigurnu udaljenost od bebe koja bi trebala biti nekoliko koraka udaljena od bebe, primjerice, smještena na noćni ormarić ili komodu koji se nalaze preko puta krevetića u kojem beba spava. 

usisavač Možda te zanima... Zašto bebe vole zvuk usisavača? Beba

Koji su najbolji izvori 'buke' koje mogu koristiti?

Budući da sve više i više roditelja otkriva ljepotu i prednosti 'bijele i ružičaste buke' za smirivanje i uspavljivanje bebe - postoji i sve veći izbor. Možeš pronaći plišane igračke koje unutar sebe imaju mehanizme koji proizvode buku, uređaje poput stolnih satova i razne CD-e. Prouči zvukove koje smatraš ugodnima i izaberi uređaj koji se ne isključuje automatski s obzirom da ti zvukovi mogu biti korišteni kroz cijelo vrijeme drijemanja pa čak i kroz cijelu noć. 

Važno je odabrati buku u kojoj će i beba i roditelji uživati. Možda najpopularnija 'buka' je zvuk oceana i morskih valova ili zvukovi kiše, stoga pronađite uređaje koji uključuju vaše najdraže zvukove. 

beba, novorođenče, tata Možda te zanima... Koji zvukovi umiruju novorođenče? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.