Roditelji Tata i beba posebna je veza 12. rujna 2019.

Tajne uspavljivanja na tatin način: 6 trikova za bebin bolji san

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je beba provela devet mjeseci u maminom trbuhu i možda se čini da je mami lakše uspavati bebu, pogotovo dok doji, nije nemoguće da i tata preuzme svoju ulogu 'uspavljivača'

I tate mogu uspavati bebu. Ako se beba jednom nauči da je samo mama uspavljuje, tako će i biti. Ali zašto ne bi i tata uspavao svoje malo klupko sreće? Istina da je mamama lakše, ali nije nemoguće da tate uspavaju bebu. Kad beba dođe, mnogi očevi ne znaju kako pomoći mami. Zbunjeni su i ne snalaze se baš u novoj ulozi te nisu sigurni u svoje mogućnosti. Tate, vjerujte nam, vi to možete! 

Glasuj za Supertatu!

Uzmi bebu u naručje i ljuljuškaj je

Probaj postaviti dijete u položaj licem na rame i uspavati ga plešući ili zibajući. Poveži se sa svojom bebom. Neka znaju da si tu uz njih i da si im utjeha tijekom uspavljivanja. Samo neka mama prvo nahrani bebu, ako doji.

Postoji i drugi način: neka ti mama pred kraj dojenja bebu nježno preda u naručje. Ako je beba hranjena na bočicu, možeš sve napraviti sam.

Legni s bebom na prsima

Budi strpljiv. Ako bebu prebrzo odvojiš od sebe, možeš se uznemiriti i probuditi. Ako se stalno budi kada je pokušavaš staviti u krevetić, stavi je da spava na tvojim prsima ili legni pored nje dok ne zaspi.

"Ako su djetetove šake stisnute, a ruke svijene, vjerojatno je još u stanju laganog sna i probudit će se ako ga pokušate prerano spustiti", savjet je poznatog pedijatra dr. Williama Searsa mladim tatama.

Donosimo i šest rituala za uspavljivanje bebe poznatih stručnjaka koje mogu stvoriti i tate i mame.

1. Uspavanka

"Što majka intuitivno čini kada treba smiriti i uspavati svoje dijete? Pjevuši, upravo zato što intuitivno zna da će joj njezin glas pomoći da smiri svoje dijete. Dijete prepoznaje njezin glas koji mu daje sigurnost", kaže glazbenica i Kindermusik edukatorica Maja Lončar.

Sve uspavanke imaju polagani, ljuljajući tempo, što pomaže djetetu da se smiri. Ako koristimo ljuljačku dodatno stimuliramo vestibularni sustav što je pogodno za razvoj djeteta i lakše uspavljivanje. Uspavanke pomažu djeci da se opuste, a uz to razvijaju glazbenu nadarenost i ljubav prema glazbi, dodaje Maja Lončar.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Kupanje

Iako bebe ne treba kupati svaki dan, večernje kupanje jedan je od najčeših rituala prije odlaska na spavanje. Aromaterapeutkinja Petra Brzović kaže da u kupku za bebu slobodno možeš dodati kap lavande i kap mandarine u žličici nekog baznog ulja - bademovog, jojobinog, pa čak i maslinovog. "Ta ulja će pomoći bebi, a i mami, da se opusti i umiri, a osim toga, dok će lavanda blagotvorno djelovati na respiratorni sustav, mandarina će pomoći kod eventualnih kolika i problema s probavom", kaže.

3. Opuštajuća masaža

Jednako kao odrasli, i djeca mogu uživati u masaži, već od svojih prvih mjeseci. "Osim što utječe na emocionalni i motorički razvoj i poboljšava imunitet, masaža omogućuje djetetu da se relaksira i poboljšava kvalitetu njegova sna", kaže Danijela Pelko, certificirana instruktorica masaže beba prema programu Međunarodnog udruženja za masažu dojenčadi IAIM. Masaža je zbog toga jedan od idealnih rituala za uspavljivanje, koji ujedno na poseban način jača osjećaj bliskosti s mamom, tatom ili osobom koja ga masira.

4. Priča za laku noć

Nikad nije prerano za čitanje djetetu, a priča za laku noć može biti ritual za uspavljivanje tijekom cijelog djetinjstva. "Istraživanja pokazuju da se djeca, kojoj se čitalo od najranije dobi, brže razvijaju, pokazuju veće zanimanje za okolinu, bolje komuniciraju, brže uče i to je direktno povezano s njihovim budućim uspjehom. Također, istraživanja su pokazala i da je nenadoknadivo ono što nije stimulirano u ranom djetinjstvu", rekla je  Kristina Čunović, koordinatorica kampanje 'Čitaj mi' i naglasila kako je bitno stvoriti ritual čitanja u točno određenom terminu, navečer prije spavanja ili pak uz poslijepodnevni odmor.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Hranjenje bebe

"Čini se da je dojenje dio plana prirode za umirivanje i uspavljivanje dojenčeta. U stvari, mlijeko sadrži protein koji potiče na san i pomaže djetetu da odluta u zemlju snova. Mala dojenčad također vrlo brzo zaspi i kad se hrani na bočicu", piše pedijatar dr. William Sears u knjizi 'Kako uspavati dijete'. I mnogi roditelji su se uvjeril kako je ovo najjednostavnija i najučinkovitija metoda uspavljivanja, iako je poželjno da ne bude i jedina. I kad mama prestane dojiti ili koristiti dojenačku formulu, šalica toplog mlijeka može ostati ritual prije spavanja kroz djetinjstvo pa i u odrasloj dobi.

6. Povijanje

Najčešće potaknute savjetima američkog pedijatara dr. Harveyja Karpa iz knjiga 'Najsretnija beba u kvartu', neki roditelji u prvim mjesecima povijaju svoje bebe da bi ih umirile i uspavale. Povijanje je inače metoda koja se koristila i prije više tisuća godina, a u nekim rodilištima bebe i danas rutinski povijaju. Cijelo bebino tijelo, do vrata, zamota se u laganu dekicu kako bi se ograničili pokreti rukama i nogama, koji na neke bebe djeluju uznemirujuće. Ovako umotane, bebe se osjećaju sigurno, kao u maternici.  

Želimo sretno uspavljivanje svim tatama i bebama. Vi to možete!

Posjeti novi portal za mame i roditeljstvo Lupilu, gdje možeš pronaći uvijek korisne savjete stručnjaka i zanimljive informacije vezano za djecu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.