Beba Zdravlje i njega bebe 18. studenoga 2019.

Slijepljene stidne usne kod djevojčica: Kako se liječe?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sinehije labija su pojava kod koje su male usne ženskog spolovila slijepljene po sredini jedna za drugu zbog čega često ne možemo vidjeti vaginalni otvor niti otvor uretre. Do sljepljivanja dolazi najčešće u dobi između 3 mjeseca i 6 godina, a mogu potrajati do puberteta, piše Iva Palčić, pedijatrijska nefrologinja iz Poliklinike za dječje bolesti Helena

Što su to sinehije labija?

Da bi mogli objasniti što su to sinehije labija treba prvo znati kako izgleda normalno žensko spolovilo koje je građeno od velikih i malih labija (stidnih usana) koje su po sredini razdvojene tako da se njihovim razmicanjem jasno vide otvor uretre i vaginalni otvor. 

Sinehije labija ili kako se još nazivaju fuzije labija ili labijalne adhezije su pojava kod koje su male usne ženskog spolovila slijepljene po sredini jedna za drugu zbog čega često ne možemo vidjeti vaginalni otvor niti otvor ureter. Do sljepljivanja dolazi najčešće u dobi između 3 mjeseca i 6 godina, a same sinehije mogu potrajati do puberteta

majka kći mama Možda te zanima... Djevojčica ima spojene stidne usne Vrtić

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza sinehija labija se postavlja kliničkim pregledom spolovila razdvajanjem velikih stidnih usana kada se vidi da su male stidne usne slijepljene po sredini zbog čega su vaginalni otvor kao i otvor uretre parcijalno ili potpuno pokriveni malim usnama. 

Koji su simptomi?

Simptomi sinehija labija mogu biti bol u spolovilu, naprezanje kod mokrenja, kapanje urina, crvenilo i pečenje spolovila, a kao posljedica sinehija može nastati i uroinfekcija. Neka djeca sa sinehijama nemaju simptome i pregledom koji ne obuhvaća detaljnu inspekciju spolovila se mogu predvidjeti. 

Intimna higijena djevojčica od pelena do puberteta

Zašto dolazi do sljepljivanja malih usana?

Nije u potpunosti jasno zašto neke djevojčice razviju sinehije labija, a druge ne. Smatra se da niska razina estrogena koju imaju djevojčice tijekom djetinjstva, iritacija vulve vlažnim pelenama, sapunima, traumom i infekcijom vanjskog spolovila mogu uzrokovati sljepljivanje malih labija. 

Ženska novorođenčad nemaju sinehije zbog visoke razine estrogena koja od majke prelazi preko posteljice. Jednako tako visoka razina estrogena tijekom puberteta onemogućava da se razviju sinehije.

Navikavanje na kahlicu Možda te zanima... Česte uroinfekcije kod djece mogu biti simptom ove bolesti Vrtić

Kako se sinehije liječe?

Male i blage sinehije koje ne pokrivaju vaginalni otvor i nemaju nikakve simptome nije potrebno liječiti već samo pratiti. U slučaju da se one povećavaju i pokrivaju donji dio vagine treba ih liječiti emolijentnim kremama s laganim pokušajem razdvajanja kroz nekoliko tjedana.

Značajne sinehije su one koje pokrivaju i vaginalni otvor i otvor uretre i njih je potrebno liječiti kremama na bazi estrogena ili kortikosteroida. Takve sinehije remete dranažu normalnog vaginalnog sekreta i mlaz urina. Katkad uzrokuju da se urin skuplja u području vagine iza sinehija što dovodi do iritacije, crvenila i pečenja spolovila kao i kapanja urina nakon mokrenja. Također takve sinehije mogu dovesti do uroinfekcije. 

mijenjanje pelene pelena | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako se primjenjuje estrogenska krema?

Nakon kupanja u toploj vodi kako bi labije omekšale potrebno je osušiti područje vulve mekim ručnikom. Nakon toga kada je dijete u ležećem položaju sa nogama poput žabe estrogenska se krema aplicira prstom u tankom sloju samo na područje sinehija. Treba primjenjivati male količine kreme kako ne bi došlo do nuspojava poput tamnjenja kože vulve, povećanja žljezdanog tkiva dojki i vaginalnog krvarenja. Simptomi nuspojava estrogenske kreme nestaju nakon što se sa mazanjem prekine. Tijekom primjene potrebno je pratiti da li dolazi do razdvajanja malih labija kada se sa mazanjem može prekinuti i nastaviti mazanje emolijentnom kremom ili kremom na bazi vazelina. Polovina takvih sinehija se otvori za 2-3 tjedna, a nekada je potrebno estrogensku kremu mazati i 1-2 mjeseca.

beba kupanje Možda te zanima... Higijena novorođenčeta: od suhog pranja do prvog kupanja Beba

Što ako estrogenska krema ne djeluje?

Katkad se sinehije unatoč primjene estrogenske kreme ne razdvajaju. Najčešći razlozi za to su primjena premale količine kreme na krivo mjesto ili jako čvrste sinehije. Tada u obzir dolazi kortikosteroidna krema ili kirurško rastvaranje. Kirurško rastvaranje je indicirano ako postoje smetnje s mokrenjem i ako su sinehije otkrivene u tijeku uroinfekcije osobito ako je ista praćena visokom temperaturom.

Kako spriječiti ponovno stvaranje sinehija?

Prevencija ponovnog sljepljivanja malih labija sastoji se u izbjegavanju iritansa vulve poput pjenušavih kupki, nošenja uske odjeća i promptnim i pravilnim liječenjem infekcija vanjskog spolovila. Nakon razdvajanja sinehija labija preporučuje se primjena emolijentnih ili vazelinskih krema sljedećih 6-12 mjeseci kako bi se onemogućilo ponovo sljepljivanje. 

Možda te zanima... Pet najčešćih problema s penisom kod beba i dječaka Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.