Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. svibnja 2016.

Djevojčica ima spojene stidne usne

majka kći mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinutu mamu zanima zašto se i nakon razdvajanja usnice opet spajaju, a ginekologinja objašnjava kako se liječi, ima li posljedica i kad dolazi do spontanog izlječenja

Imam pitanje u vezi spojenih malih usana na stidnici kod curice stare skoro četiri godine. Problem je što se to prvi put pojavilo s nekih pola godine do godinu dana. Stalno se borimo s tim, mažemo s linoladiolom pa se razdvoji, onda je kratko vrijeme dobro pa opet sve iz početka. Zasad nam to nije stvaralo neke infekcije, ali su nam urinokulture znale biti lažne pa onda radimo kateter. Inače imala je cističan bubreg koji je izvadila s godinu dana. U cijeloj toj priči oko tih spojenih usana najviše me brine što joj se to i nakon razdvajanja vraća, a mažem joj to s masnim kremicama, ali malo po malo ipak se počne spajati.

Vjerujem da ste zabrinuti za problem vaše kćeri, ali uglavnom je takvo stanje bezazleno. Aglutinacija labija (sljepljivanje malih usana) je najčešće posljedica postupalnih promjena na stidnici i rodnici kod djece. Ako su one potpuno slijepljene, mogu zatvarati cijelu rodnicu, pa čak i izlaz mokraćne cijevi i raditi probleme kod mokrenja.

Intimna higijena djevojčica od pelena do puberteta

Najveća briga roditelja i liječnika je sumnja na kongenitalne anomalije genitalnog trakta (prvenstveno nedostataka rodnice), ali s obzirom na to da je vaša kćer operirala cistični bubreg, vjerujem da je u obradi napravljena dijagnostika da se utvrdi normalna građa urinarnog i genitalnog trakta. Bez daljnjeg, to je stanje koje nije ugodno, ali na sreću djeca obično nemaju nikakvih posebnih simptoma.

majka kći mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Liječenje se sastoji od aplikacije estrogenske kreme na liniji adhezija 1-2 puta dnevno tijekom 1-2 tjedna, duža upotreba nije preporučljiva. Operativno liječenje je nepotrebno, čak i kontraindicirano, s obzirom na čestu ponovnu pojavu adhezija prilikom zaraštavanja. Lokalno se preporučuje i upotreba lubrikanata do puberteta, a nakon početka normalnog lučenja hormona u tijelu djevojčice u pubertetu, doći će do spontanog izlječenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.