Beba Saznajte sve o probavi beba 10. ožujka 2017.

Kako najlakše prepoznati grčeve i olakšati bebi?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za dojenačke grčeve, odnosno kolike, karekterističan je glasan plač koji vrlo često prerasta u vrisak, a javlja se većinom navečer

Samu definiciju kolika dao je 1954. godine pedijatar dr. Morris Wessel, a ta definicija zadržala se do danas. Prema njegovim riječima, radi se o obrascu ponašanja djeteta u ranom dojenačkom razdoblju, sa epizodama plača i/ili iritabilnosti (koje je inače zdravo i normalno uhranjeno), koje traju više od tri sata na dan, ponavljaju se kroz barem tri dana u tjednu, a prestaju u dobi oko tri mjeseca. Dakle, kolike nisu simptom bolesti i ne ugrožavaju zdravlje djeteta. Međutim iako bezazlene, predstavljaju veliki stres za roditelje i dijete.

Kako prepoznati dojenačke grčeve?

Normalno je da sva dojenčad ponekad plače, a u prosjeku je to oko 1 do 2 sata kroz dan i to raspoređeno u različitim, kratkim vremenskim intervalima. Plač se javlja kada su gladna ili umorna ili osjećaju neku neugodu poput hladnoće, vrućine i slično. Međutim, dojenče koje ima kolike naglo počinje neutješno plakati bez jasnog povoda i obično vriskavim glasom. Najčešće je riječ o duljem kontinuiranom plaču. Obično se javlja u popodnevnim satima ili predveče te iza obroka i tako se ritualno ponavlja.

mama, beba, plač | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uz plač dijete zna crveniti u licu, često privlači i ispruža nogice te pušta vjetrove ili ima čujne fenomene pretakanja iz probavnog trakta. Ponekad se trbuščić djeteta čini nadut i meteorističan, tj. pun zraka. Ipak, unatoč svemu, dijete sa kolikama ima dobar prirast na tjelesnoj masi, normalno raste i razvija se, uz odsustvo bilo kakvog znaka bolesti (temperature, povraćanja, proljeva, zatvora...). 

Kolike najčešće započinju već u prvom mjesecu, drugi do treći tjedan života, a kod nedonoščadi nakon dva to tri tjedna od očekivanog termina rođenja. Vrhunac simptoma vidimo oko 6. tjedna, nakon čega slijedi lagano smirivanje i na kraju prestanak kolika oko navršenog 3. mjeseca života u većini slučajeva. Rijetko se tegobe mogu rastegnuti i na 4. mjesec. Ako se simptomi nastavljaju i nakon te dobi, to vjerojatno nisu obične dojenačke kolike i moramo se zamisliti nad uzrokom. 

Što roditelji trebaju imati na umu?

Prije svega, pedijatri naglašavaju kako je vrlo važno da su roditelji dobro informirani i sigurni u sebe kada dijete ima kolike kako bi to razdoblje prošlo što bezbolnije. U većini slučajeva to se događa oko navršenog 3. mjeseca života, a rijetko se tegobe mogu rastegnuti i na 4. mjesec. Ako se simptomi i nakon toga nastave, postoji mogućnost da uzrok neutješnog plača nisu kolike.

Možda se to ponekad čini nemogućim, no kod dojenačkih grčeva važno je održati uobičajen ritam hranjena i spavanja. Naime, ne treba dijete čim zaplače nuditi hranom ako je prethodno beba pojela normalan obrok, niti ju nuditi čajem jer to samo može poremetiti probavu. Promjena položaja pri podoju može smanjiti učestalost grčeva. Naime, dotječe li mlijeko prebrzo i u prevelikim količinama, dijete će se zakašljati, zagrcnuti i postati nemirno. Tada se savjetuje započeti dojenje prije nego što beba zbog gladi postane prekomjerno uznemirena jer naglo hvatanje bradavice može uzrokovati snažni refleks otpuštanja mlijeka. Dojenje u ležećem položaju, kada sila teža umanjuje protok mlijeka, može pomoći.

mama, beba, dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako pomoći bebi koja se bori s grčevima?

  • Korisnim se smatra i ritmično njihanje, no ono se ne smije pretvoriti u trešnju djeteta.
  • Katkad pomaže nošenje u uspravnom položaju.
  • Umirujuće je i stimulacija dodirom, tj. masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu.
  • Prilično popularna i često preporučivana metoda je i  "povijanje" dojenčadi čime se nastoji simulirati situacija mirnoće koja je bila u maternici, tj. obuzdavanjem pokreta pokušavaju se eliminirati neki od suvišnih signala i dodatno razdraživanje djeteta. 
  • Vrlo djelotvorno i ujedno najprirodnije rješenje jest stavljanje djeteta kožu na kožu u mirnoj atmosferi, ali i smanjenje podražaja poput svjetla i buke.
  • Također, postoje i dodatna rješenja u obliku probiotika, poput onih u majčinu mlijeku, koji imaju pozitivne učinke, a postoje i sustavi s bočicama koje smanjuju nepotrebno gutanje zraka
Fill out my online form.

Pročitajte pravila nagradnog natječaja

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.