Beba Zdravlje i njega bebe 28. veljače 2018.

Kako prepoznati kolike?

beba kolike
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba, kaže da se kolike mogu prepoznati po tome da beba plače tri sata, tri dana u tjednu, tri tjedna za redom. Objašnjava da su bebe koje imaju kolike vrlo osjetljive na vanjske podražaje pa burno reagiraju i na rad svojih crijeva, a smiriti ih se može imitiranjem uvjeta iz maternice

"Kolike prepoznajemo po jednoj karakteristici, a to je da beba plače tri sata, tri dana u tjednu, tri tjedna za redom. Roditelji se često šale da je to vrijeme kad mama treba šest ruku, tri margarite i tri dadilje. To je vrijeme kad je roditeljima jako teško, a kolike nastaju zbog više razloga. Jedan od razloga je i iznimna osjetljivost bebe na vanjske podražaje i te bebe burno reagiraju na svoj rad crijeva. Bebe tijekom dana upijaju jako puno informacija, i bebe koje imaju kolike ne mogu se smiriti jer postanu prestimulirane. Tijekom dana te bebe više manje funkcioniraju, ali navečer dolazi do tog plača koji je uzrokovan probavnim smetnjama koje tzv. 'preliju čašu'. Zbog previše upijenih informacija i prestimulacije, taj rad crijeva koji ih inače smeta, je nešto što ne mogu izdržati", kaže Iva Brčić i objašnjava da se kolike javljaju dva tjedna nakon poroda, a razlog može biti što su bebe duže budne. 

beba plače kolike grčevi Možda te zanima... Kako svojoj bebi mogu olakšati grčeve? Beba

"Maksimum je negdje sa šest tjedana starosti, kad su bebe još duže budne. Bebe se ne znaju smiriti ni opustiti, a kolike prestaju s nekih tri mjeseca. Do tad je beba naučila kako kontrolirati sve te stimulanse iz okoline, i kako se smiriti. Kolike se mogu vrlo lako smiriti pomoću pet koraka koji oponašaju uvjete iz maternice. Vrlo često roditelji smiruju bebu zvukovima kao što su tuš, sušilo za kosu, vožnja u automobilu, a drugi uvjeti koji podsjećaju na maternicu su zamatanje, pozicija bok-trbuh, ljuljuškanje, bijeli šumovi, odnosno zvukovi maternice i sisanje su upravo ono što bebama treba kako bi se mogle u potpunosti smiriti.", savjetuje.

Možda te zanima... 'Bijela buka': Zvuk koji će uspavati svaku bebu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.