Beba Zdravlje i njega bebe 11. travnja 2016.

Beba puno plače i povraća, jesu li to kolike?

kolike grčevi beba plač
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba stara mjesec dana puno plače, ne želi spavati, stenje, grči se, ima vjetrove i često traži hranu koju onda pola ispovraća. Pedijatrica odgovara jesu li to dojenački grčevi i što mama može napraviti

Imam bebu od mjesec i pol, već sam ju par put vodila doktoru jer je jako nemirana, puno plače, ne želi spavati, stenje, dosta se grči, ima vjetrove i, što je najgore, jako često traži hranu koju onda pola ispovraća pošto nekad jede svakih sat i pol do dva. Pije kapi za grčeve tri puta na dan, svi kažu da su to grčevi, ali mogu li oni u navratima trajati većinu dana? 

Intenzitet dojenačkih kolika (grčeva) može jako varirati: od blage forme sa samo malo jačim vjetrovima do oblika koji ste vi opisali. Svakako bih uz kapi za grčeve (pretpostavljam da je to preparat dimetikona) preporučila uvesti i probiotske kapi. Važan je podatak (a koji niste naveli) napreduje li pritom dijete na tjelesnoj masi, jer ukoliko se uredno razvija činjenica da nešto hrane bljucne ne predstavlja problem.

kolike grčevi beba plač | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Iz vašeg je pitanja vidljivo da je dijete u više navrata pregledano kod liječnika te je za pretpostaviti da su isključena neka stanja/bolesti koji mogu ići sa sličnim simptomima. Pretpostavljam da ste poduzeli i druge mjere za ublažavanje grčeva kao što su masiranje trbuščića u smjeru kazaljke na satu, omogućiti djetetu da se podrigne nakon obroka i slično.

Prepoznajte kolike i saznajte kako ih olakšati!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.