Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 17. siječnja 2018.

Što napraviti kad dijete ima zatvor ili jako tvrdu stolicu?

odvikavanje od pelena
Foto: Thinkstock ;Odvikavanje od pelena
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prim. dr. Alemka Jaklin Kekez odgovara čitateljici što kad dijete nema stolicu tri ili četiri dana dana, a kad je ima, jako je tvrda, ponekad i s malo krvi

Ima sina koji je navršio 2,5 godine i u zadnje vrijeme sam primijetila da ima problema sa stolicom. Neki puta se dogodi da nema stolicu tri ili četiri dana, a ima slučajeva kada ima i normalnu stolicu tri dana zaredom. Naravno, kada je nema po par dana, tada bude jako tvrda i zna se pojaviti i malo krvi. Pije dosta tekućine (vode i kompota), jede raznovrsnu hranu (kuhanu) i voća. Slatkiše smo reducirali, iako ih niti inače ne jede previše. Kupovala sam mu i sirup, ali i tijekom njegove primjene znalo se dogoditi da stolicu nema po par dana. Postoji li nešto na što trebam posebno obratiti pažnju i kako bi mu mogla pomoći?

To je vrlo čest problem u ovoj dobi u kojoj je vaš sin. Važno je stolicu održavati mekanom da ju ne počne i sam zadržavati. Nastojte izbjegavati grickalice, suhu hranu,rižu, banane, a pazite da dnevna količina mlijeka i mliječnog ne prelazi 1/2 litre jer i mlijeko zatvara. Ako sve te mjere ne urode plodom, možda ćete morati kroz neko vrijeme uvesti omekšivač stolice

Možda te zanima... 11 namirnica koje pomažu kod neredovite stolice Vrtić

Najčešće dajemo laktulozu (Portalak, Duphalac ili Regulino), koju će vaš liječnik dozirati prema kilaži. U pravilu možete početi, ako je sirup sa 1ml/kg na dan, a ako je kristalna laktuloza sa 1gr/kg na dan rastopljeno u tekućini. Kad se sve normalizira, tada treba snižavati količinu do ukidanja. 

zatvor, stolica, tuta Možda te zanima... Što kad dijete zadržava stolicu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.