Beba Zdravlje i njega bebe 23. lipnja 2023.

Kad otpada bebin pupak nakon rođenja i kako ga njegovati?

bebin pupak
Foto: Unsplash ; Kad otpada bebin pupak
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nastavku saznaj kako njegovati bebin pupak, treba li nakon rezanja pupkovine ranicu vlažiti ili sušiti te kako ga previjati dok u potpunosti ne zacijeli

Kako nakon izlaska iz rodilišta njegovati bebin pupak? Treba li ga i čime vlažiti, je li bolje ranicu sušiti ili pak ništa ne dirati, već samo prekriti sterilnom gazom, pitanja su koja muče većinu mama kada iz rodilišta dođu kući. 

Mnoge mame se pitaju i smiju li kupati bebu prije nego otpadne pupak, a i tu se savjeti razlikuju. Dok neke sestre i pedijatri kažu da kupanje nije zabranjeno, neki ipak preporučuju pričekati s močenjem pupka. Iz priručnika za trudnoću, porod i babinje 'Moja trudnoća', koje su pisale iskusne hrvatske primalje iz rodilišta diljem Hrvatske, prenosimo vam savjete za njegu pupčanog bataljka prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

"Nakon rezanja pupkovine nakon poroda dobro bi bilo tretirati bataljak antiseptikom, a onda primjenjivati suhu skrb ako se ne pokaže potreba za daljnjim korištenjem antiseptika. Tretiranje antibioticima nije preporučljivo ako za to ne postoji jasna indikacija. Tretiranje eozinom i hidrogenom smatramo metodom koja se ne bi trebala više primjenjivati zbog dostupnosti boljih preparata. Homeopatski prašak trebalo bi razmotriti kao mogućnost. U većini hrvatskih rodilišta pupčani bataljak se tretira Octeniseptom te bi ga, uz suhu skrb, trebalo primjenjivati u svim rodilištima u Hrvatskoj", preporučuju hrvatske primalje u priručniku 'Moja trudnoća'.

Primalje ističu kako pupak otpada između petog i 15. dana od rođenja, a faktori koji produljuju taj čin su nanošenje antiseptika i infekcija. S obzirom da je pupčani bataljak odumrlo tkivo, nema živčanih završetaka pa postupak previjanja bataljka nije bolan za dijete. 

Kako njegovati i previjati bebin pupak | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako njegovati pupčani bataljak i kako izgleda proces zacijeljivanja?

Važno je njegovati pupčani bataljak kako bi se izbjegla infekcija. Zapamtite, svakodnevnom pravilnom njegom ne možete otkinuti bataljak jer je za to potrebna velika sila. Pupčani bataljak treba prirodno otpasti i ne smije ga se potezati niti pokušavati skinuti. 

Nakon što pupčani bataljak otpadne nastaje pupčana ranica, a pupak će se oblikovati kroz nekoliko dana. Patronažna sestra će procijeniti izgled pupčane ranice i dati daljnje upute vezane uz njegu. Ako pučana ranica uredno zacjeljuje bez vlaženja, nije nužna primjena antiseptika. Manja sekrecija u procesu zacjeljivanja je uobičajena pojava.

Zacjeljivanje pupčane ranice treba pratiti, a okolnu kožu održavati čistom i suhom. U fazi zacijeljivanja potrebno je pelenu saviti ispod pupka dok god ne prestane sekrecija i ranica u potpunosti ne zacijeli.

Kada se trebate zabrinuti?

Ono što vas treba zabrinuti je pojava pojačane sukrvice, vlaženja, neugodnog mirisa, lokalnog crvenila, krvarenja, otekline, bolnosti na dodir u području pupka ili povišene temperature. U bilo kojem slučaju potrebno je neodgodivo se javiti pedijatru.

Da je došlo do infekcije, može se prepoznati po gnojnom iscjetku, a simptomi upale su i temperatura, letargija i nestajanje teka kod djeteta. "Često je vrlo bitno iskustvo pri procjeni radi li se o infekciji, jer ponekad i kod uobičajenog odvajanja bataljka nailazimo na slične, ali blaže znakove", navode primalje.

Možda te zanima... 7 neobičnih, ali posve normalnih stvari kod novorođenčeta Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.