Beba Zdravlje i njega bebe 08. ožujka 2019.

Škarice ili grickalica za rezanje bebinih noktića?

beba, rezanje nokti
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Preporučljivo je kupiti posebne škarice za djecu koje imaju zaobljene vrhove pa tako smanjuju mogućnost ozljede u slučaju da se dijete pomakne. Jedina teškoća na koju ćeš naići je kako postići da dijete bude mirno dok mu režeš nokte

Nemoj rezati nokte s grickalicom ili škaricama koje koriste odrasli članovi obitelji. U početku možeš koristiti rašpice za bebe i tako održavati glatkoću. Kad nokti narastu, ipak ćeš morati uzeti škare u ruke. Preporučljivo je kupiti posebne škarice za djecu koje imaju zaobljene vrhove pa tako smanjuju mogućnost ozljede u slučaju da se dijete pomakne. Jedina teškoća na koju ćeš naići je kako postići da dijete bude mirno dok mu režeš nokte.

Možda te zanima... Ovo je 10 zastrašujućih 'prvih' trenutaka s novorođenčetom Beba

Neki roditelji lakše završe zadatak uz pomoć partnera: jedna osoba drži dijete da se ne bi vrpoljilo, dok drugi podrezuje nokte. Možeš im probati odvući pažnju slikovnicom, igračkom ili pjesmicama. Ponekad možeš čuti da je bebi najbolje rezati nokte dok spava. Da bi se to ostvarilo, dijete mora imati čvrst san, a tebi ne smije predstavljati problem ako ga u tom procesu i probudiš. 

Kako rezati nokte na rukama, a kako na nogama?

Kad režeš nokte na nogama, reži ravnom linijom bez diranja rubova. Ako rub previše odrežeš, može doći do pojave zanoktice, koja nije nimalo ugodna za bebu. Zapamti da nokti na nožnim prstima rastu sporije i dovoljno ih je rezati samo jednom do dvaput mjesečno. Kad režeš nokte na rukama, stisni vrhove prstića prema gore kako ne bi slučajno zarezali kožu. Zatim reži dio po dio: od lijevog ugla ravno do desnog ugla nokta. Rašpicom možeš popraviti nepravilnosti

Možda te zanima... Mali savjeti: Kako najlakše djetetu odrezati noktiće Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.