Beba Zdravlje i njega bebe 14. travnja 2014.

Kako pravilno njegovati bebin pupak?

beba i mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu Klokanice mame raspravljaju o njezi pupka, a većina ih ističe kako gotovo svako rodilište, svaki pedijatar i svaka patronažna sestra imaju različite savjete. Treba li nakon rezanja pupkovine ranicu vlažiti ili sušiti, objasnile su primalje u priručniku 'Moja trudnoća'

Kako nakon izlaska iz rodilišta njegovati bebin pupak? Treba li ga i čime vlažiti, je li bolje ranicu sušiti ili pak ništa ne dirati, već samo prekriti sterilnom gazom, pitanja su koja muče većinu mama kada iz rodilišta dođu kući. O njezi pupka raspravlja se i na forumu Klokanice, a temu je otvorila mama mekica kojoj su prilikom otpusta iz bolnice savjetovali da pupak ne treba čistiti, a isti joj je savjet dala i patronažna sestra. Međutim, kod njezine se bebe situacija zakomplicirala.

"Na kraju je pupak počeo krvariti pa smo otišli kod pedijatrice da pogleda je li sve u redu. Krasta se zalijepila za kožu te se pupak iznutra nije sušio. Odlijepile su jedva krastu i očistile pupak pa je krasta otpala drugi dan i ostao nam je pupak koji sada zarasta. Super što sam reagirala, jer tko zna što bi bilo ispod toga. Sestra je kod pedijatrice rekla da netko čisti, a netko ne čisti pupak. I sad da li treba na kraju čistiti ili ne?", pita se mekica.

I čitateljica barabica dobila je različite savjete u bolnici i od patronažne sestre. Dok su joj u bolnici rekli da pupak čisti medicinskim alkoholom, patronažna sestra savjetovala joj je da ranu tretira antiseptikom Octenisept.

"Tako smo i čistili i nije bilo nikakvih problema", napisala je barabica.

Podijeljena mišljenja

Mnoge mame se pitaju i smiju li kupati bebu prije nego otpadne pupak, a i tu se savjeti razlikuju – dok neke sestre i pedijatri kažu da kupanje nije zabranjeno, neki ipak preporučuju pričekati s močenjem pupka. Mama kukukaka u forumu je opisala što se dogodilo njezinoj bebi nakon što joj je patronažna sestra otkinula pupak i okupala ju.

"Dobio je infekciju i bio sedam dana na antibioticima. Išli smo u dom zdravlja na čišćenje hidrogenom, a kod kuće sam mu špricala Octeniseptom i nakon toga Tyrosur prašak, gore sterilna gazica i preko mrežica da gazica ne padne. Tako smo radili dva puta dnevno i trebalo je dosta vremena da se to očisti. Znam da smo do puna dva mjeseca pazili da se ne smoči kod kupanja", napisala je kukukaka.

Čitateljica orhideja smatra kako je njega pupka jedna od tema kod koje se savjeti i preporuke razlikuju više nego kod bilo koje druge teme vezane uz njegu novorođenčadi.

"Svaka bolnica, rodilište, svaki doktor, svaka sestra… Imaju drukčija pravila. Jedni koriste hidrogen, jedni Bivacyn, jedni gazom prekrivaju, drugi misle da treba biti nepokriven. Jedni brane kupanje, jedni kažu da to nema veze. Jedni savjetuju podvijanje pelene ispod pupka, drugi kažu da je svejedno. Alkohol, prašak, ne prašak, suši, kupaj, odiži, nemoj odizati… Zaista ne pamtim da sam kod neke druge stvari čula toliko podijeljena mišljenja", zaključila je orhideja.

Gnojni iscjedak – simptom upale

Iz priručnika za trudnoću, porod i babinje 'Moja trudnoća', koje su pisale iskusne hrvatske primalje iz rodilišta diljem Hrvatske, prenosimo vam savjete za njegu pupčanog bataljka prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

"Nakon rezanja pupkovine nakon poroda dobro bi bilo tretirati bataljak antiseptikom, a onda primjenjivati suhu skrb ako se ne pokaže potreba za daljnjim korištenjem antiseptika. Tretiranje antibioticima nije preporučljivo ako za to ne postoji jasna indikacija. Tretiranje eozinom i hidrogenom smatramo metodom koja se ne bi trebala više primjenjivati zbog dostupnosti boljih preparata. Homeopatski prašak trebalo bi razmotriti kao mogućnost. U većini hrvatskih rodilišta pupčani bataljak se tretira Octeniseptom te bi ga, uz suhu skrb, trebalo primjenjivati u svim rodilištima u Hrvatskoj", preporučuju hrvatske primalje u priručniku 'Moja trudnoća'.

Pročitaje više o knjizi 'Moja trudoća'!

Primalje ističu kako pupak otpada između petog i 15. dana od rođenja, a faktori koji produljuju taj čin su nanošenje antiseptika i infekcija. Da je došlo do infekcije, može se prepoznati po gnojnom iscjetku, a simptomi upale su i temperatura, letargija i nestajanje teka kod djeteta.

"Često je vrlo bitno iskustvo pri procjeni radi li se o infekciji, jer ponekad i kod uobičajenog odvajanja bataljka nailazimo na slične, ali blaže znakove", navode primalje.

Kako ste vi njegovali pupak vaše bebe? Uključite se u forum i napišite svoje uskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.