Beba Zdravlje i njega bebe 05. svibnja 2015.

Savjeti za rezanje bebinih noktića

beba nokti
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge bebe se rađaju s već velikim, izraslim noktima. Pročitajte na koji način ih treba rezati i koliko često te pogledajte video s instrukcijama

Mnogi roditelji boje se rezati bebine nokte, kako ne bi slučajno odrezali i dio bebinog prstića. U početku, kod novorođenčeta, nokti su toliko tanki da ih možete samo pažljivo otkinuti sa svojim noktima. Kasnije ćete barem jednom tjedno podrezivati nokte na rukama. "Bebini nokti rastu jako brzo i imaju nevjerojatnu sposobnost regeneracije", objašnjava Joyce Teng, pedijatrijska dermatologinja sa Stanforda. "Ako im ne odrežete nokte, mogu se ozlijediti i ogrebati lice."  Nokte na nogama nećete morati tako često rezati jer rastu sporije.

Škarice ili grickalica?

Nemojte rezati nokte s grickalicom ili škaricama koje vi koristite. U početku možete koristiti rašpice za bebe i tako održavati glatkoću. Kad nokti narastu, ipak ćete morati uzeti škare u ruke. Preporučljivo je kupiti posebne škarice za djecu koje imaju

beba nokti rezanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

zaobljene vrhove pa tako smanjuju mogućnost ozljede u slučaju da se dijete pomakne. Jedina teškoća na koju ćete naići jest kako postići da dijete bude mirno dok mu režete nokte.

Neki roditelji lakše završe zadatak uz pomoć partnera: jedna osoba drži dijete da se ne bi vrpoljilo, dok drugi podrezuje nokte. Možete im probati odvući pažnju slikovnicom, igračkom ili pjesmicama. Ponekad možete čuti da je bebi najbolje rezati nokte dok spava. Da bi se to ostvarilo, dijete mora imati čvrst san, a vama ne smije predstavljati problem ako ga u tom procesu i probudite. 

Kako rezati nokte na rukama, a kako na nogama?

Kad režete nokte na nogama, režite ravnom linijom bez diranja rubova. Ako rub previše odrežete, može doći do pojave zanoktice, koja nije nimalo ugodna za bebu. Zapamtite da nokti na nožnim prstima rastu sporije i dovoljno ih je rezati samo jednom do dvaput mjesečno. Kad režete nokte na rukama, stisnite vrhove prstića prema gore kako ne bi slučajno zarezali kožu. Zatim režite dio po dio: od lijevog ugla ravno do desnog ugla nokta. Rašpicom možete popraviti nepravilnosti

U popularnom vodiču za roditelje "Što očekivati prve godine" kažu: "Da biste pri podrezivanju noktiju izbjegli zahvaćanje kože, pritisnite vršak prsta dolje te odmičite kožu dok režete. Međutim, čak i uz tu mjeru predostrožnosti, katkad biste mogli zahvatiti kožu i izazvati krvarenje - što većina majki učini barem jednom. Ukoliko se to dogodi, pritisnite prstić komadićem sterilne gaze sve dok krvarenje ne prestane; flaster vjerojatno neće biti potreban."

Pogledajte detaljne instrukcije u videu:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.