Trudnoća Porođaj 21. lipnja 2016.

Čudesna posljednja slika povezanosti bebe i njene posteljice

Beba spojena s posteljicom
Foto: Facebook/Little Earthling Photography
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prekrasna fotografija prikazuje novorođenče koje je još uvijek povezano sa svojom posteljicom, a pupčana vrpca je oblikovana u srce

Neki žene žele iskusiti takozvani "lotus porođaj" koji je bio uobičajen u nekim kulturama. Riječ o nerezanju pupčane vrpce i ostavljanju djeteta povezanog s posteljicom nekoliko dana nakon poroda.

Lynn Partlow iz Sjedinjenih Država željela je baš takvu vrstu poroda, a slika bebe Lydie Jane i njezine posteljice objavljena je na stranici Little Earthling Photography fotografkinje Renee Bergeron.

Nevjerojatne fotografije pokazuju čudo zvano posteljica

"Mislila sam da će to biti tako slatko, napraviti oblik srca ako pupčana vrpca bude dovoljno duga.", objasnila je mama Partlow za Parents.com. Pupčana vrpca oblikovana u srce činila se posebno prigodna za ovu sliku. 

"To je posljednja slika naše povezanosti... Rasla je u ljubavi, moja posteljica ju je hranila i bila je put kojim smo komunicirale devet mjeseci. Kad pogledate ovu sliku možete vidjeti čudo života!", dodala je mama Partlow.

Čudo rođenja: nevjerojatne fotografije beba s pupčanom vrpcom

"Lydia je rođena u mirnom i opuštenom okruženju punom ljubavi, njezino rođenje je prošlo kako sam se nadala, uslišene su moje molitve.", dodala je na kraju mama.

Za posteljicu je vezan niz zanimljivih običaja:

  • Zapadne civilizacije su je najčešće spaljivale
  • Maori (Novi Zeland) je spaljuju, čime simbolički jačaju vezu ljudi s majkom zemljom
  • U Kambodži i Kostariki paljenjem posteljice osiguravaju zdravlje majke i novorođenčeta
  • Pleme Aymara u Boliviji u slučaju smrti rodilje spaljuje posteljicu na tajnom mjestu čime sprečavaju da majčin duh dođe po svoje novorođenče
  • Neke kulture smatraju da je placenta (bila) živa i da je s novorođenčetom u srodstvu
  • U Nepalu je smatraju djetetovim prijateljem, u Maleziji starijim bratom, a u Nigeriji umrlim blizancem radi čega organiziraju ukop
  • Domoroci na Havajima je smatraju dijelom novorođenčeta te je stavljaju u zemlju u koju posade biljku koja raste usporedno s djetetom
  • U nekim se kulturama posteljica jede
  • U novije doba sve više obitelji u svijetu želi zadržati posteljicu nakon porođaja. Najčešće je zakopaju u vrtu kako bi oplodili zemlju. Postoje situacije i u kojima se posteljica suši i konzumira nakon porođaja zbog smanjenja krvarenja i poboljšanja laktacije, smanjenja depresije i slično (pripremila Barbara Finderle) 

 

You know you're going to have a great time when you client specifically requests this shot! I really love seeing the...

Posted by Little Earthling Photography on 5. lipnja 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.