Beba Zdravlje i njega bebe 30. siječnja 2018.

Ova beba nosi posteljicu u torbi i mami ne smeta što to ljudi mrze

Foto: Instagram/msjojoyaya
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vanessa i Nick odlučili su se za "lotus porođaj" kada se trebalo roditi njihovo drugo dijete. Njihov sinčić bio je povezan sa svojom posteljicom i nakon poroda

Kad vidite fotografiju novorođenčeta Nicka i Vanesse Fisher, prva stvar koju primijetite neće biti bebini slatki obrazi ili njegovo opušteno spavanje. Ova beba uz svoje malo tijelo ima neočekivan dodatak: torbicu sa svojoj svojom posteljicom s kojom je spojena pupčanom vrpcom. Vanessi je ovo drugo dijete, a htjela je da porod bude potpuno prirodan.

Mama iz Teksasa željela je da sve oko njezinog drugog poroda bude drugačije od prvog, pa je stoga ostala što dalje od bolnice. Kada je rodila prvo dijete, ginekolog ju je porodio i nije bila zadovoljna s iskustvom. "Na trudničkim tečajevima rekli su mi da slušam svoje tijelo, ali na porodu nisam bila u mogućnosti to napraviti, osjećala sam se ograničeno zbog bolničkog kreveta. Obavijestila sam medicinsku sestru kada sam bila spremna na tiskanje,, ali ona je inzistirala da nisam spremna. Osjećala sam se neugodno i zanemareno, ali ono što sam naučila tog dana je da mi bolnica ne može ponuditi ništa što ne mogu naći u nekoj drugoj sredini", rekla je mama Vanessa za CafeMom.

Pročitajte priču mame Elene Skoko koja je rodila na Baliju: 'Rađajući svoju kćer, pjevala sam i bila u ekstazi'

Drugi put se odlučila za 'lotus porođaj'

Vanessa i njezin suprug Nick odlučili su se za "lotus porođaj" kada se trebalo roditi njihovo drugo dijete Ashton. "Lotus porođaj" bio je uobičajen u nekim kulturama. Riječ o odgođenom rezanju pupčane vrpce i ostavljanju novorođenčeta povezanog s posteljicom nekoliko dana nakon poroda dok prirodno ne otpadne. 

Možda te zanima... Ostavljaju posteljicu s bebom i do 10 dana nakon poroda Trudnoća

"Otkrila sam da postoje mame koje ostavljaju pupčanu vrpcu s djetetom, nekoliko minuta ili sati nakon poroda, kako bi posteljica prestala pulsirati. To omogućuje da posteljica potpuno prenese krv bebi. Kada sam se odlučila za tu ideju, korak dalje je bio "lotus porod". Ideja je za mene bila jako dobra jer sam već bila spremna za prirodan pristup drugoj trudnoći, bilo mi je važno maknuti nepotrebne medicinske postupke", objasnila je dalje. "Nakon rođenja, beba normalno više nije u maternici, odvojena je od pupčane vrpce i posteljice - niz događaja za koje mislim da mogu biti emotivna trauma za bebu. Postupno odvajanje od pupčane vrpce i posteljice su emotivno lakše za bebu", kaže dalje.

Nevjerojatne fotografije pokazuju čudo zvano posteljica

Ovo znači da obitelj postupa s pupčanom vrpcom Ashton na isti način kao da su je odrezali na porođaju. Jedina je razlika što je njegova posteljica još uvijek s njim. "Vjerujem da se u to vrijeme koje je prirodno potrebno da se posteljica odvoji, dijete dobiva vrijeme za uspostavljanje novih veza i postaje ovisno o ocu", objašnjava Vanessa.

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

Na fotografiji se može vidjeti maleni Ashton, tu ima četiri dana i njegova posteljica se još nije odvojila. Mama je objasnila da nije potrebna posebna njega posteljice. "Čuvanje posteljice i pupčane vrpce nije bilo teško, ali bilo je važno za dobrobit mog djeteta", dodaje Vanessa. Roditelji su prema preporuci primalje čekali deset dana prije nego su okupali bebu. Posteljica je oprana u vodi s različitim biljkama na porođaju. Nakon što se posteljica i pupčana vrpca osuše, planiraju je spaliti.

 

Lotus Birth. Day #4 Lotus birth (or umbilical nonseverance) is the practice of leaving the umbilical cord uncut after childbirth so that the baby is left attached to the placenta until the cord naturally separates at the umbilicus, usually 3-10 days after birth. Why I chose lotus birth? Trust the natural process that God created for child bearing. Allows for the health benefits associated with complete placental blood transfer. Bonding: Creates a more fluid transition from mother, baby, placenta, & womb to mother, baby, father & world. Emotionally lotus birthed babies tend to be more serene and peaceful. My beautifully homemade placenta bag was a gift from my cousin @ashcake26 ❤ #naturalbirth #homebirth #lotusbirth #placenta #newborn #health #wellness #Godsdesign #pregnancy #prenatalcare #midwiffery #midwife #doula #natural

A post shared by Vanessa [Fancy Yancy] Fisher (@msjojoyaya) on

Nekim članovima njezine obitelji nije se svidjela ova ideja, ali Vanessa misli da je to zbog toga što nisu upoznati s cijelim procesom. "Nisam smatrala da je ničije mišljenje dovoljno važno da bih promijenila svoju odluku", kaže Vanessa.

7 pomalo gadljivih stvari koje se događaju tijekom poroda 

Prednosti odgođenog rezanja pupkovine, ali i rizici ostavljanja posteljice s bebom

Inače, prema nekim istraživanjima, držanje pupkovine pričvršćene bar neko vrijeme nakon rođenja (bar oko 15 minuta) može imati zdravstvene prednosti za bebu. Svjetska zdravstvena organizacija dala je smjernice o kasnijem podvezivanju pupkovine (od 4 minute do prestanka pulsiranja): "Ne postoji rutinska praksa koja opravdava odvajanje majke od djeteta" te: "Odgođeno ili izostalo rezanje pupkovine fiziološki su postupci, rano rezanje predstavlja invazivni postupak koji treba biti opravdan”, kojih bi se primalje trebale pridržavati, a u nekim izvanrednim situacijama, kao što je hitna reanimacija, pupkovina će se morati klemati rano.

Primalja Erika Spirić objašnjava što je točno pupčana vrpca i zbog čega ju je dobro prerezati tek kada prestane pulsirati

Aleksandra Možda te zanima... 'Kad su rezali pupčanu vrpcu, osjetila sam emotivnu bol' Roditelji

No 'lotus porođaj' nije bez rizika. "Mislim da sve u trudnoći može biti i rizično i korisno. Razumijem psihosocijalne aspekte, ali mislim da postoje rizici koji su nezanemarivi. Posteljica sama, nakon što se odvoji, postaje mrtvo tkivo. Budući da ima krvi u njoj, ima i bakterija. U osnovi, beba zapravo nosi sa sobom komad mrtvog dijela tkiva koji ima bakterije na sebi", rekao je ginekolog Michael Cackovic. A posljedica toga bilo bi dovesti bebu u opasnost od infekcije. 

Iako je ova vrsta porođaja tradicija u nekim kulturama, stručnjaci iz Kraljevskog koledža porodništva i ginekologije utvrdili su da je posteljica sklona infekciji jer sadrži krv te nema cirkulaciju i zapravo je dio mrtvog tkiva. Tako da je zaključak ipak da prednosti ne nadilaze rizike - i možda je pametno pričekati dok ne bude više dostupnih istraživanja o ovoj metodi.

trudnoća trudnica Možda te zanima... Jedenje posteljice: pomaže li zdravlju majke? Trudnoća

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.