Beba Zdravlje i njega bebe 31. ožujka 2020.

HZJZ dao preporuke: Nema razloga za odgađanje cijepljenja djece

cijepljenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, docjepljivanje se može odgoditi, a HZJZ je objavio preporuke kako bi se smanjilo izlaganje djece u čekaonicama

Tijekom epidemije u cijeloj zemlji uvedene su stroge mjere i preporuke o ponašanju za sve građane. No što ako je baš sada vrijeme kad biste trebali cijepiti svoje dijete?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 28. ožujka objavio je preporuke o provođenju Programa obveznog cijepljenja, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju COVID 19 bolesti.

cijepljenje cjepivo Možda te zanima... Vodič kroz cijepljenje Beba

Prema njima, nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, a izdali su određene preporuke kako bi se smanjilo izlaganje djece u čekaonicama.

  • Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi na BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.
  • Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pri tome posebno misleći na hripavac i ospice.
  • Revakcinaciju se može odgoditi na period od mjesec - dva, iako niti revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažemo odgodu docjepljivanja do kraja svibnja.
  • Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, tj trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati, piše na službenoj web stranici HZJZ-a.
Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Prije deset dana razgovarali smo s mr.sc. Giovanom Armano, spec. pedijatrije o promjenama i pravilima za roditelje malenih pacijenata u pedijatrijskim ordinacijama, a dala nam je i savjete kako brinuti o zdravlju djece u izolaciji i na što paziti kod korištenja dezinfekcijskog sredstva na bebama i maloj djeci.

 "U pedijatrijskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, u tijeku ove epidemije koronavirusa je mirnije nego što smo navikli u ovo doba godine. Roditelji se uglavnom odgovorno ponašaju te ne dovode djecu bez razloga. Doduše, imamo puno više telefonskih poziva, koje ponekad teško odrađujemo, ali i to je u svakom slučaju bolje nego da djecu izlažemo riziku", rekla nam je prije deset dana mr.sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatrije iz Zagreba. Pročitaj cijeli članak: Pedijatrica o promjenama u ordinaciji: Telefonske anamneze i upute o cijepljenju, hitni pacijenti na termin

Možda te zanima... U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.