Školarci Zdravlje osnovnoškolca 24. listopada 2019.

Ako prekinemo s cijepljenjem, dječja paraliza mogla bi se vratiti

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine, no dječja paraliza i dalje se pojavljuje u nekim zemljama svijeta. Neke analize govore da bi, ako sad prekinemo s procjepljivanjem, u svega 10 godina mogli opet imati i do 200 tisuća oboljelih godišnje

Svjetski polio dan se obilježava 24. listopada svake godine u želji da se skrene pažnja na ovu iznimno opasnu bolest te nanovo naglasi da se i dalje ispunjavaju uvjeti za održivost proglašenja Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije slobodnom od poliomijelitisa, tj. dječje paralize.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv dječje paralize uvedeno 1961. godine, a tijekom 1961. i 1962. godine provedena je masovna kampanja cijepljenja kojom su obuhvaćene sve osobe do 20 godina starosti. S obzirom na ovakav način uvođenja cijepljenja, došlo je do upadljivog pada morbiditeta pa je poliomijelitis postao rijetka bolest, a 1989. godine je zabilježen zadnji slučaj poliomijelitisa u Hrvatskoj, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U tjednu od 23. do 27. listopada humanitarnom akcijom članovi Rotary Districta 1913 Hrvatska obilježavaju taj dan. Rotary, zajedno sa svojim partnerima iz World Health Organization (WHO), US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), United Nations Children’s Fund (UNICEF) i Bill & Melinda Gates Foundation, 1988. godine pokrenuo prvu globalnu inicijativu (Global Polio Eradication Initiative) usmjerenu k masovnom cijepljenju djece kako bi iskorijenili ovu opaku bolest.

cijepljenje cjepivo Možda te zanima... Vodič kroz cijepljenje Beba

Tih godina polio je bio prisutan u 125 zemalja diljem svijeta s oko 350 tisuća oboljelih godišnje. Trideset godina poslije stopa incidencije je smanjena za 99,9%, cijepljeno je više od 2,5 milijardi djece i 2018. godinu bilo je samo 33 novooboljela u Afganistanu i Pakistanu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nigerija gotovo tri godine nije zabilježila ni jedan novi slučaj dječje paralize i ako će tako biti do kraja 2019., Afrika će i službeno postati polio-free kontinent. 

No sve dok imamo i jedan novi slučaj godišnje, nitko nije siguran. Neke analize govore da bi, ako sad prekinemo s procjepljivanjem, u svega 10 godina mogli opet imati i do 200 tisuća oboljelih godišnje.

cijepljenje Možda te zanima... 4 neobavezna cjepiva o kojima biste mogli razmisliti Beba

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med., Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar te prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog objašnjavaju što je dječja paraliza, kakve vrste cjepiva postoje te sve o cijepljenju.

Što je dječja paraliza?

Dječja paraliza je virusna bolest koja uzrokuje teško oboljenje – paralizu (najčešće nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu). Virus također može uzrokovati smrt zaražene osobe, obično tako da izazove paralizu mišića koji omogućuju disanje. Prije pojave cjepiva ovo je bila česta bolest koja je paralizirala i usmrtila tisuće ljudi. Virus ulazi u organizam djeteta ili odrasle osobe kroz usta. Cijepljenjem protiv poliomijelitisa sprječava se nastanak bolesti.

Kakve vrste cjepiva protiv poliomijelitisa postoje?

Postoje dvije vrste cjepiva protiv poliomijelitisa:

  • "mrtvo" - inaktivirano cjepivo protiv poliomijelitisa – IPV – koje se primjenjuje putem injekcije;
  • "živo" –-oralno cjepivo protiv poliomijelitisa – OPV – koje se primjenjuje u obliku kapi koje se daju u usta.

Oba cjepiva stvaraju imunitet na poliomijelitis i mogu se dati istodobno s drugim cjepivima.

bolesno dijete, temperatura Možda te zanima... Dječje zarazne bolesti: simptomi i liječenje Vrtić

Kada se djeca cijepe protiv poliomijelitisa?

Da bi se zaštitila, djeca moraju primiti 6 doza cjepiva; po jednu u sljedećim razdobljima života: 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 2 godine, 7 godina, 14 godina. Može se cijepiti istovremeno s drugim cjepivima u toj dobi (DiTePer, Hib, hepatitis B).

Neka se djeca ne smiju cijepiti ili trebaju pričekati na cijepljenje

Inaktiviranim cjepivom ne smiju se cijepiti djeca alergična na antibiotike neomicin, streptomicin ili polimiksin B, kao i djeca koja su imala alergijsku reakciju nakon cijepljenja protiv poliomijelitisa.

Živim cjepivom ne smiju se cijepiti djeca koja su imala alergijsku reakciju na prethodnu dozu živog cjepiva protiv dječje paralize ili im je oslabljen obrambeni sustav uslijed težih bolesti ili dugotrajnog liječenja određenim vrstama lijekova.

Djeca s blagim bolestima, kao što je prehlada, mogu se cijepiti, a cijepljenje umjereno ili teško bolesne djece treba odgoditi do potpunog ozdravljenja.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje protiv poliomijelitisa?

Nakon primjene inaktiviranog cjepiva (IPV), na mjestu uboda injekcije može se javiti kožna reakcija, najčešće u obliku crvenila.

Oralno cjepivo protiv poliomijelitisa (OPV) može izazvati poliomijelitis u izrazito rijetkom broju slučajeva, i to samo kada se njime cijepe dojenčad (u Hrvatskoj se cijepe inaktiviranim cjepivom).

Što ako se javi neželjena reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Možda te zanima... Sve više pedijatara u svijetu odbija liječiti necijepljenu djecu. Što misle hrvatski liječnici? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.