Beba Zdravlje i njega bebe 04. listopada 2013.

Imate li i vi dvojbe oko cijepljenja?

cijepljenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuti roditelji na forumu Klokanice raspravljaju o učinkovitosti i štetnim posljedicama cijepljenja pa smo o toj temi zatražili i mišljenje stručnjaka: dr. Lidije Gajski, autorice knjige 'Lijekovi ili priča o obmani', te specijalistice školske medicine dr. Adriane Juriša

Jesu li moguće negativne nuspojave cjepiva dovoljan razlog da roditelji odbiji obaveznu vakcinaciju koja kreće već u rodilištu i koja je točno procedura kada roditelj odbije cijepiti dijete, zapitala se jedna čitateljica te na našem forumu otvorila temu o cijepljenju.

Čitateljica Seal pojasnila joj je kako u slučaju odbijanja cijepljenja roditelji plaćaju kaznu te upozorila na moguće kasnije probleme prilikom upisivanja djece u vrtić i školu. "Mi smo to htjeli izbjeći pa na kraju nismo, ali mislim da je moguće odgoditi cjepivo pa da se dijete cijepi u kasnijoj dobi. Nažalost, vakcinacija još nije ispitana i može imati nuspojava, ali ne znam kako to izbjeći", napisala je Seal.

Koji Zakon roditelje točno obvezuje na cijepljenje te što se točno događa u slučaju da roditelji odbiju propisana cjepiva, pitali smo dr. Adrianu Juriša, specijalisticu školske medicine.

"Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi, sva djeca u našoj zemlji podliježu obveznoj imunizaciji, osim djece kod kojih je imunizacija trajno kontraindicirana. Svaku kontraindikaciju, privremenu ili trajnu, utvrđuje liječnik koji provodi cijepljenje", odgovorila je dr. Juriša. Objasnila je kako je odbijanje cijepljenja protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja po zakonu prekršaj.

Prekršajna prijava i novčana kazna zbog odbijanja cijepljenja

Kada roditelj odbije cijepiti dijete, djetetov ga je liječnik dužan prijaviti sanitarnoj inspekciji. Istodobno, objašnjava dr. Juriša, roditelj djetetovom liječniku mora potpisati pisanu izjavu kojom potvrđuje odbijanje cijepljenja te preuzima odgovornost za neprocijepljenost djeteta, a izjavu je potrebno dati za svako obvezno cjepivo.

Iako zakon nalaže kažnjavanje roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, neki naši čitatelji na forumu pišu da je novčana kazna "mačji kašalj" u odnosu na zdravlje djeteta i moguće štetne nuspojave cjepiva.

"Ta me kazna sigurno neće spriječiti da ne cijepim dijete! Bitno je biti čvrst i boriti se – kao uostalom svugdje gdje tražiš svoja prava", smatra čitateljica sandras.

S optužnim prijedlogom zbog necijepljenja i kaznom od 2.000 kuna susreo se tata spleen koji je odbio cijepiti kćer nakon što je istraživao štetne nuspojave: "S obzirom da pedijatrica nije imala nikakve argumente za dobrobit cijepljenja, odbili smo ga na prigovor savjesti. Potpisao sam izjavu, kao što je i pedijatrica potpisala naš dokument i nakon 12 mjeseci stigao je optužni prijedlog i kazna za necijepljenje u iznosu od 2000 kuna. Napisao sam žalbu i sada čekam odgovor. 2000 kuna je ništa ako uzmem u obzir da naša mala Lee nije niti jednom do sada bila bolesna od, kako kažu, klasičnih dječjih bolesti. Smatram da sam u datom trenutku na osnovu svih saznanja donio dobru odluku", napisao je tata spleen te izrazio sumnju kako je Hrvatska pogodna za testiranje i kupovinu odbačenih cjepiva te malverzaciju s bonusima, odnosno nagradama doktora za preporučena cjepiva.

'Neka su cjepiva sasvim sigurno nepotrebna'

Za mišljenje o trenutno važećem rasporedu cijepljenja za djecu, pitali smo i dr. Lidiju Gajski, jednu od rijetkih liječnica koja otvoreno govori o štetnosti cjepiva te manipulacijama farmaceutske industrije. Internistica i autorica knjige 'Lijekovi ili priča o obmani', smatra kako je općenito u postupcima koji se danas primjenjuju u medicini sve manje nužnih, a sve više suvišnih i štetnih.

"Cijepljenje je jedan od onih postupaka koje bi se trebalo temeljito ispitati. Tendencija je da se svakih par godina uvodi novo cjepivo, no stara se, ona za bolesti koje odavno više ne viđamo, istodobno ne isključuju. U SAD-u su se 1948. godine djeca cijepila protiv jedne jedine bolesti, a danas se cijepe protiv njih 16. U Hrvatskoj smo u Kalendaru obavezne vakcinacije dosegli brojku od 10 bolesti u 45 doza cjepiva. Neka su od njih sasvim sigurno nepotrebna, primjerice masovna i neselektivna vakcinacija novorođenčadi protiv hepatitisa", kaže dr. Gajski te dodaje kako je suvišan možda i sam koncept cijepljenja. Učinkovitost cijepljenja, objašnjava, u smislu zaštite od zaraznih bolesti nikada nije znanstveno dokazana jer su se epidemije javljale u zemljama s visokom procijepljenošću jednako kao i u onima koje nisu nikada cijepile svoje stanovništvo. Dr. Gajski ističe kako je smrtnost od zaraznih bolesti pala vrlo nisko i prije uvođenja masovne vakcinacije.

"Za povlačenje infektivnih bolesti presudno je bilo poboljšanje prehrambenih, sanitarnih, radnih i stambenih uvjeta života, te poboljšanje edukacije, a ne cijepljenje", smatra dr. Gajski.

Čitateljica Silvana u našem je forumu pisala o tome kako joj je nećak dobio tuberkulozu, nakon što je u rodilištu cijepljen protiv te bolesti, a proširila se i na kosti.

"Prvi, drugi i treći rođendan dočekao je u bolnici, a nakon toga četiri je mjeseca ležao na Rebru nakon operacije jer je dobio tuberkulozu u kostima! I danas je na lijekovima, svakih šest mjeseci ide na kontrole i to tko zna do kada. Liječnici su uporno tvrdili da nije od cjepiva dok se nije dokazalo suprotno. "Ah, događa se", to je njihova izjava. Da postoji i jedan posto opasnosti od nuspojava, ako se radi o mom djetetu, previše je. Nema tu nikakve zaštite, već samo farmaceutski biznis. Ne dam više ni pod koju cijenu cijepiti svoju djecu i mislim da je dužnost svakog roditelja da se dobro informira što brizgaju u njegovo dijete", smatra čitateljica Silvana.

Razgovarajte s pedijatrom o prednostima i nuspojavama

Prije nego što eventualno donesu odluku o odbijanju cijepljenja, dr. Adriana Juriša roditeljima savjetuje da se svakako savjetuju s liječnikom koji ga provodi kako bi se upoznali sa svim medinskim razlozima, prednostima i mogućim nuspojavama cijepljenja.

"Ne dopustite da vaša odluka bude donesena na temelju medijskih natpisa, neprovjerenih, nepotpunih i netočnih informacija. Svako dijete ima pravo biti cijepljeno i na taj način zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem", savjetuje specijalistica školske medicine.

Dr. Gajski pak zabrinutim roditeljima preporučuje da se informiraju iz neovisnih izvora, poziva ih na oprez i razgovor s pedijatrom, "ako se s njime može razgovarati", no priznaje kako takva uputa zabrinutim roditeljima baš i nije od pomoći.

'Istraživanja o cijepljenju metodološki su nevaljana'

"Više od toga ne može se savjetovati. Naime, područje cijepljenja većinom je neispitano, istraživanja koja imamo uglavnom su metodološki nevaljana (izvedena su po uputama proizvođača cjepiva), a glavni stručni autoriteti financijski su povezani s farmaceutskom industrijom", tvrdi internistica koja je zbog ovakvih svojih izjava prijavljena Hrvatskoj liječničkoj komori radi iznošenja neistinitih tvrdnji o cjepivima i narušavanja ugleda liječničke struke. Nakon njezinog očitovanja na zahtjev svojih kolega, Komora je taj zahtjev odbacila.

"Većina tvrdnji o učinkovitosti i sigurnosti pojedinih cjepiva paušalna je i znanstveno neutemeljena. Moja namjera je roditelje upozoriti upravo na tu činjenicu, a struku pozvati da ovo područje istraži i odredi koja su cjepiva potrebna i sigurna, a koja nisu", apelira dr. Gajski.

Internisticu smo pitali i koliko su cjepiva zapravo korisna ako se uzmu u obzir moguće štetne nuspojave, no dr. Gajski kaže da je na to pitanje nemoguće odgovoriti upravo zbog toga što nuspojave nisu dovoljno istražene, odnosno tvrdnje o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva nisu znanstveno neutemeljene.

"Neposredne nuspojave kao što su oteklina i bol na mjestu uboda, febrilitet i zglobobolja, alergijske reakcije, neurološka oštećenja poput Guillain-Barreova sindroma, pa i pojava same bolesti protiv koje se cijepilo, opće su poznate i nisu rijetke. Moguće odgođene nepoželjne reakcije i bolesti nisu istražene. Mnogi znanstvenici i liječnici vakcinaciju dovode u vezu s porastom pojavnosti autoimunih bolesti poput mladenačkog dijabetesa, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, kao i astme i alergija. Neki sumnjaju u vezu cijepljenja i autizma. Čvrste potvrde o tome ne postoje, ali ne postoje ni čvrsti dokazi da to nije točno. Prakticiranje nedovoljno ispitanih medicinskih postupaka moguće je opravdati u vrlo bolesnih i vitalno ugroženih pacijenata, no kad se radi o zdravoj populaciji, a naročito kad je riječ o djeci, vjerojatnost škodljivosti mora biti blizu nuli", kaže dr. Gajski.

Trebaju li roditelji sami odlučivati?

Mnogi se roditelji žale kako od svojih liječnika ne mogu saznati dovoljno o štetnim posljedicama cjepiva, a dr. Gajski slaže se s time da liječnici nedovoljno informiraju roditelje. Razlog tome je, smatra internistica, jer su sami neinformirani.

"Od - ne znati, još je veći problem – ne znati da ne znaš. A najveći je problem – ne htjeti ništa doznati", tvrdi liječnica.

Neki roditelji smatraju da bi sami trebali moći odlučiti žele li i protiv kojih bolesti cijepiti dijete, no dr. Gajski ističe kako nije velika pobornica ideje samoliječenja i samoodlučivanja u medicini.

"Liječnici su oni koji bi trebali imati stručno znanje o postupcima koje preporučuju i pri tom uvijek činiti najbolje za svoje pacijente. Laicima nije lako procjenjivati i odlučivati kad se radi o vlastitu ili dječjem zdravlju i životu, zbog nedostatka medicinskog znanja, subjektivnosti i ranjivosti. Međutim, u današnje vrijeme, zbog nebrige i korumpiranosti medicinske struke koja je dovela do erozije povjerenja u službenu medicinu i zdravstveni sustav, pravo pacijenta na odlučivanje postaje vrlo važno. U pitanju cijepljenja mogućnost slobodnog izbora imaju zemlje poput Austrije, Njemačke, Švicarske i Skandinavskih zemalja. Zašto ne i Hrvatska?", zaključuje dr. Gajski.

Imate li i vi dvojbe oko cijepljenja? Napišite nam svoj stav u raspravi na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.