Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. studenoga 2017.

Dijete je loše reagiralo na cijepljenje, mogu li tražiti pojedinačna cjepiva?

beba cijepljenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama čije dijete ima alergiju na jaja, atopisjski dermatitis i upravo je preboljelo vodene kozice pita može li tražiti pojedinačna cjepiva jer je dijete loše reagiralo na dosadašnja cjepiva

Imam dijete staro godinu dana s generaliziranim atopijskim dermatitisom zbog kojeg nije redovno cijepljena. Alergotestom je utvrđena alergija na jaja i mlijeko, iskustveno još na med, kruške i proizvode određene marke. Jede isključivo kuhano i organsko. Očekuje nas cijepljenje koje je trebalo biti sa 6 mjeseci i s godinu dana, kad se oporavi od vrlo teških vodenih kozica. Na dosadašnja cjepiva je reagirala visokom temperaturom koja je trajala nekoliko dana i jakim osipom po cijelome tijelu. Budući da nas čeka cjepivo 6u1, možemo li tražiti pojedinačna cjepiva?

Pojedinačno bi značilo "5 u 1" i Engerix odvojeno. Može se dati, ali ako dijete reagira temperaturom na prethodna cjepiva, moguće je takva reakcija i na odvojeno. Također se preporučuje ista vrsta cjepiva u sve tri doze.

Pretpostavljam da se dijete liječi i kontrolira zbog atopijskog dermatitisa koji se naravno i zbog temperature može pogoršati. Nakon varicella se preporučuje pričekati barem mjesec dana sa cjepivom. S obzirom na alergiju na jaja cjepivo s godinu dana se može dati jedino u bolničkim uvjetima.

cjepivo, cijepljenje Možda te zanima... Kako cijepiti dijete alergično na jaja? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.