Beba Zdravlje i njega bebe 06. ožujka 2020.

Analiza deterdženata za pranje dječjeg rublja na tržištu

Foto: Shutterstock ;Korištenje omekšivača na dječjoj odjeći može biti štetno za bebe, upozoravaju stručnjaci
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U deterdžentima za one s osjetljivom kožom i malu djecu trebao bi biti manje sastojaka koji izazivaju alergije. Donosimo vam detaljnu analizu šest tekućih deterdženata

Na pakiranjima deterdženata za rublje često su fotografije djece zamotane u mekane ručnike, no u slučaju izravnog kontakta s deterdžentom ruke treba oprati, a prilikom ručnog pranja preporučuje se nositi rukavice.

Poseban oprez se preporučuje ljudima s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom, pa čak i kod deterdženata na kojima su istaknuta superiorna svojstva poput hipoalergenosti, nježnosti i drugih. Analizirali smo deklaracije šest deterdženata za pranje dječjeg rublja ili za ljude s osjetljivom kožom.

Prema deklaracijama je teško zaključiti razlikuju li se od onih “običnih” deterdženata jer nema detaljnog popisa sastojaka. Najčešći alergeni su mirisi, no u ovim deterdžentima su manje naglašeni u usporedbi s ostalim proizvodima.

bebina odjeća Možda te zanima... Treba li koristiti poseban deterdžent za pranje dječje odjeće? Vrtić

Najčešće piše samo “mirisi” i nisu navedeni sastojci. No kod proizvoda namijenjenih pranju dječjeg rublja pomnije ih biraju jer neki mirisni sastojci imaju izraženije djelovanje na kožu i dišne organe. Mirise dodaju u deterdžente i kako bi prikrili mirise koji se mogu javiti tijekom pranja.

U tekućim sredstvima za pranje rublja za uklanjanje mrlja služe površinski aktivne tvari koje se nazivaju surfaktanti, anionske ili neionske površinski aktivne tvari ili tenzidi. Razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću i uklanja je s površine tekstila. Učinak se povećava mehaničkim gibanjem u perilici ili pri ručnom pranju.

U deterdžentima uvijek miješaju više vrsta tvari koje pomažu ukloniti mrlje jer mrlje uklanjaju bolje nego svaki sastojak pojedinačno. No svaki sastojak ima posebnu ulogu u procesu uklanjanja prljavštine. U ovim proizvodima često se mogu pronaći i enzimi. Enzimi koji se stavljaju u proizvode protiv mrlja ubrzavaju proces čišćenja, a ekološki su prihvatljivi i jednostavni za upotrebu. Oni mogu smanjiti količinu ostalih aktivnih tvari koje peru, a uz isti ili bolji učinak. Učestalije su se počeli upotrebljavati potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća, a prednosti su im da djeluju pri malim koncentracijama te pri nižim temperaturama, što je važno kad se govori o uštedi energije.

Najčešće se radi o enzimima koji se nazivaju proteaze - one uklanjaju proteine s tkanina, na primjer iz krvi, jaja, trave, mlijeka... Amilaze su dobre za uklanjanje mrlja od ugljikohidrata, primjerice čokolade i druge hrane, dok su lipaze dobre kod mrlja od ulja i masti.

Kako bi spriječili gutanje, neki proizvođači stavljaju Bitrex, proizvod koji sadrži denatonium-benzoat, tvar koja je vrlo gorka i sprečava da se deterdžent proguta. Među sastojcima na deklaracijama koje smo proučavali navedeni su konzervansi koji se inače upotrebljavaju za konzerviranje proizvoda za pranje rublja. Kako biste isprali sve sastojke deterdženta potrebne za učinkovito uklanjanje nečistoća, rublje treba dobro isprati.

Možda te zanima... Dijete opeklo oči na predmetu koji koriste mnoga kućanstva Vrtić

Važno je naglasiti da bi svi sastojci trebali biti sigurni ako se proizvod upotrebljava na ispravan način, stoga treba čitati uputstvo za upotrebu proizvoda.

BECUTAN - 28,89 kn/litra

Kao i ostali, sadrži više vrsta tenzida, sapun, enzime i konzervanse. Od mirisa tu su i kumarin te citronelol. Može se koristiti za pranje pri visokim temperaturama.

VIOLETA DOUBLE CARE - 28,89 kn/litra

Sadrži više vrsta površinski aktivnih tvari, a za učinkovitije pranje tu su i enzimi. Sadrži i mirise. Ovaj hipoalergeni proizvod dermatološki je testiran. Može se koristiti za strojno i ručno pranje rublja.

SONETT SENSITIV - 84,99 kn/2 litre

Proizvod je prema deklaraciji pogodan za osobe s alergijama te ne sadrži alergene, umjetne mirise, boje, konzervanse, enzime i optička bjelila. Sastojci su, prema deklaraciji, biorazgradivi.

PERSIL SENSITIVE GEL - 29,99 kn/litra

Ima sve što sadrži funkcionalan proizvod za pranje rublja. Ima tenzide, posvjetljivač boje, mirisne sastojke i konzervanse. Djelotvoran do 95 stupnjeva Celzijevih.

FROSCH BABY - 39,99 kn/1,5 litara

Prema deklaraciji, sadrži hipoalergenu formulu. Sadrži nekoliko različitih enzima te je parfumiran. Dermatološki je testiran. Pere od 30 do 95 stupnjeva Celzijevih.

FAKS BABY&SENSITIVE - 29,99 KN/0,9 litara

I ovdje su enzimi, optička bjelila, a proizvod je također konzerviran. Navedeno je da sadrži mirine sastojke bez alergena i ne sadrži bojila. Dermatološki je testiran.

odjeća Možda te zanima... Treba li svaki dan prati dječju odjeću i čime? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.