Beba Zdravlje i njega bebe 15. listopada 2015.

Pranje i održavanje platnenih pelena

Matea Lukarić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upute kako pravilno prati i održavati platnene pelene dala nam je mama-savjetnica Matea Lukarić koja ih i sama koristi sa svojim drugim djetetom

Imate li pitanje u vezi dojenja, atopijskog dermatitisa, platnenih pelena ili odgoja djece ili vas zanimaju iskustva i mišljenje ili trebate podršku drugih mama, sada možete potražiti savjet izravno od naših mama-savjetnica.

Matea LukarićRenata Kovačić te naša kolumnistica Ana Katarina Sansević, naše su mame savjetnice kojima se možete javiti izravno preko poruka na društvenoj mreži.

Buduća mama koja bi sa svojom bebom željela koristiti platnene pelene, postavila je pitanje našoj mami-savjetnici Matei Lukarić.

"Htjela bih koristiti platnene pelene, ali svi mi govore da je jako puno posla oko njih, održavanje, pranje, sušenje, pogotovo mamama koje žive u malom stanu u zgradi. Kako se peru, treba li koristiti posebni deterdžent, omekšivač? Smijem li ih sušiti u sušilici i je li potrebno peglanje?"

Savjeti iz prve ruke

Matea Lukarić, mama dvojice sinova, Patrika i Dina, počela je koristiti platnene pelene kad je njen mlađi sin imao tri mjeseca.

Kako odabrati platnene pelene?

Održavanje platnenih pelena je glavni razlog zbog kojeg mame ne žele ni počinjati sa mpp ili tetranjem, a ustvari žive u velikoj zabludi jer održavanje je vrlo jednostavno.       

Matea Lukarić | Author: Privatni album Foto: Privatni album

  • Peru se u perilici na 60 stupnjeva, s vrlo malo deterdženta kojeg koristite i za pranje drugog veša.
  • Ne treba omekšivač, nikakva sredstva za otklanjanje mrlja. Mogu se sušiti u sušilici ili na zraku.
  • Nakon ispiranja, najbolje je da se ocijede i drže na suhom do pranja, umjesto u vodi.
  • Pelene perem svaki drugi ili treći dan, ukoliko nemam dovoljno pp za mašinu operem ih sa ručnicima ili dječjom robicom koju inače isto perem na 60 stupnjeva.
  • Ni tetra pelene ni moderne platnene pelene ne zahtijevaju peglanje, dapače to smanjuje njihovu moć upijanja, a temperatura od 60 stupnjeva je dosta da se unište sve bakterije. Pošto smo počeli s dohranom zna se dogoditi da ostane flekica na peleni, to ne znači da nije dobro oprana, radi se samo o pigmentu kojeg sunce izblijedi u vrlo kratkom roku, pola sata 'sunčanja' je dosta čak i PUL-a tako da su sve naše pelene blistave i kao nove.

Razlozi za korištenje platnenih pelena

"Glavni razlog zašto sam se odlučila za njih je svakako zdravlje bebe, jer kada sam pročitala koliko kemije sadrži jedna jednokratna, koji je sastav, koliko je potrebno da se razgrade u prirodi pao mi je mrak na oči. A pogotovo da mogu biti štetne za mušku djecu i čak izazvati neplodnost u odrasloj dobi", kaže mama Matea.

"Samo sam se sjetila kako je meni kao ženi za vrijeme onih dana u mjesecu kada koristim jednokratni uložak, i osjećaja da sam u toj plastici pet dana u mjesecu, da mi koža ne diše, da me iritira. Zamislite kako je bebi od prvog dana života, naredne dvije godine, koliko je u prosjeku beba u peleni, i to svaki dan, po cijele dane i noći, meni je bilo dosta da prijeđemo na platnene.

Definitivno su nam se isplatile i financijski, uložili smo oko 2000 kuna, postepeno, imamo pelena do kraja pelenaštva i više nego što treba, a sve pelene može naslijediti i druga beba, odnosno treća. Još samo mogu reći da si ne mogu oprostiti što sa prvim sinom nisam imala pojma o platnenim pelenama. Nadam se što većem broju PP mama i malenih PP guza, zaista su praktične, zdrave i prije svega prekrasne", poručuje.

Sprijateljite se s mamom Mateom Lukarić na društvenoj mreži i pošaljite joj privatnu poruku!

Kako svaka mama ovog vikenda može uštedjeti novac?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.