Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. rujna 2017.

Treba li svaki dan prati dječju odjeću i čime?

odjeća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca bljuckaju, pužu i padaju nekoliko puta dnevno. Doznajte trebate li ih svaki put presvlačiti u čistu odjeću i smijete li koristiti isti deterdžent i omekšivač kao za vaše rublje

Kad dođe beba, odjeća se gomila, a pogotovo ona za pranje. Djeca padaju, bljuckaju, pužu po podu tako da se perilica za pranje rublja puno brže napuni kad ih morate presvlačiti nekoliko puta dnevno. No, je li potrebno oprati ju svaki put nakon nošenja?

Pidžame i traperice dovoljno je oprati nakon tri, četiri nošenja, ali čarape i donje rublje nakon svakog oblačenja, tvrdi Američki institut za čišćenje. Isto vrijedi i za majice, bodiće, topiće i svu odjeću koja je uz tijelo. Bijelo rublje bi trebalo oprati odmah nakon nošenja kako bi se izbjeglo gubljenje boje, to jest pretvaranje bijelog u sivkasto.  

rublje beba pranje odjeća Možda te zanima... Kako pravilno prati bebino rublje? Beba

Možete koristiti omekšivač

odjeća pranje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Može li se dječja robica prati istim deterdžentom kao i vaša? Ukoliko dijete nema osjetljivu kožu ili neke kožne probleme poput atopijskog dermatitisa, nema razloga za posebnim deterdžentom. Pedijatrica Giovana Armano kaže da bi ipak bilo dobro birati sredstva koja čuvaju okoliš. 

"Omekšivač možete slobodno stavljati kako rublje ne bi bilo kruto i neudobno. Postoje i omekšivači za bebe. Jedino u slučaju kožnih osipa kod kojih se sumnja na alergiju sumnji na alergiju, nakon omekšivača, rublje još jednom isperite", savjetuje pedijatrica Armano.

bebina odjeća Možda te zanima... Treba li koristiti poseban deterdžent za pranje dječje odjeće? Vrtić

Bebe uvijek obucite u čisto rublje

Novorođenčad i dojenčad se uvijek mora oblačiti u čisto, osobito bodi ili benkica koja ide izravno na kožu. "Nakon kupanja svakako presvući u čistu odjeću. Dojenčad često bljucka ili dosta slini kad dobiva zubiće pa ih i tada presvlačite", kaže pedijatrica Giovana Armano.

Uvijek pročitajte upute na odjeći

Novorođenčad ima osjetljivu kožu, a pranje će ukloniti i sve ostatke prašine. Malo popustljiviji možete biti s jaknama i stvarima koje ne dotiču direktno kožu djeteta. Uvijek pročitajte upute za pranje na etiketama. Različiti odjevni predmeti zahtijevaju različite temperature pranja, a na etiketama možete pronaći detaljne upute kako bi, između ostalog, spriječili i uništavanje i smanjivanje tkanine

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.