Beba Zdravlje i njega bebe 08. studenoga 2018.

Atopijski dermatitis: Kako pravilno njegovati kožu i olakšati svakodnevni život djetetu?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako jedinstveni lijek za atopijski dermatitis nije poznat, učinkovita njega kao što je Eucerin AtopiControl dokazano olakšava simptome i održava kožu mirnom duže vrijeme

Atopijski dermatitis kod beba i djece

Atopijski dermatitis je česta kožna bolest u djetinjstvu, ali i kod mnogih odraslih osoba. Bolest poznata i kao atopijski akcem neprenosiva je i kronična, a može se pojaviti na licu i tijelu. U čak 90% slučajeva simptomi su: suha, crvena koža koja svrbi, pojavljuju se u prvih 5 godina života. Iako jedinstveni lijek za atopijski dermatitis nije poznat, učinkovita njega odgovarajućim proizvodima dokazano olakšava simptome i održava kožu mirnom duže vrijeme.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis može se pojaviti već nakon prvog mjeseca života i to najčešće na licu, pogotovo obrazima, vlasištu (poznato kao tjemenica), koljenima i laktovima. Može ga se prepoznati po suhom osipu s mrljama koje se ljušte i svrbe. Ako nema jasno izraženim simptoma, kod novorođenčadi nije lako prepoznati kožu koja svrbi jer se sve do 3. mjeseca starosti ne mogu sama češati. Dojenčad i djeca koja su tek prohodala, ponekad se češu o posteljinu, tepihe ili druge površine kako bi ublažila svrbež, a to može dovesti do infekcije kože.

Kod starije djece atopijski dermatitis najčešće se javlja između 2. godine i puberteta i to na pregibima na laktovima ili koljenima, vratu, ručnim i nožnim zglobovima te pregibima na stražnjici i nogama. Koža je obično kvrgava, zadebljana i hrapava i javlja se osip s ljuskavim mrljama i svrbežom. 

Atopijski dermatitis ima dvije faze: neaktivnu i aktivnu, poznatiju pod nazivom faza izbijanja simptoma. Faza izbijanja simptoma jedan je od naziva kojim se opisuje faza kad je koža najviše sklona iritaciji. Poznavajući raznolike vrste simptoma u različitim periodima odrastanja, roditeljima je lakše prepoznati atopijski dermatitis na koži svoga djeteta.

Pravilna njega atopične kože

Dobra rutina u njezi kože i korištenje proizvoda koji su posebno formulirani za atopičnu kožu pomoći će vam ublažiti simptome atopijskog dermatitisa i dati dječjoj koži najbolju priliku da bude smirena duže vrijeme. Učinkovita hidratacija ključna pri njezi atopične kože. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Eucerin AtopiControl je dermokozmetička njega za suhu i atopičnu kožu sklonu iritacijama u fazi bez simptoma te akutnoj fazi. AtopiControl njega klinički i dermatološki dokazano smanjuje suhoću, perutanje, zategnutost kože i ublažava svrbež te je dokazano pogodna za atopičnu kožu.

Losioni i kreme za osnovnu njegu sadrže kombinaciju omega-6 masnih kiselina i licochalcona A za obnavljanje kože, vraćanje njezine prirodne zaštite i jačanje otpornosti. Osim pružanja intenzivne hidratacije, ublažavaju hrapavost i svrbež te zategnutost povezanu s atopičnom kožom. 

Eucerin AtopiControl linija za aktivnu njegu uključuje i Eucerin AtopiControl Akut kremu za njegu kože sklone crvenilu. Njezina njegujuća svojstva značajno poboljšavaju izgled kože tijekom akutne faze  i mogu doprinijeti smanjenju korištenja hidrokortizona tijekom akutne faze.  U liniji za aktivnu njegu možete pronaći i Eucerin AtopiControl njegujući sprej protiv podražaja na svrbež koji, kako mu i samo ime govori, koži koja svrbi pruža trenutno olakšanje.

Eucerin AtopiControl njega ne sadržava mirise, boje ni parabene, a pogodna je i za djecu i dojenčad stariju od 3 mjeseca (odnosno 3 godine u slučaju Eucerin AtopiControl njegujućeg spreja protiv podražaja na svrbež).

Djeca s atopijskim dermatitisom mogu živjeti punim plućima

Atopijski dermatitis, osobito u fazi izbijanje simptoma, može imati značajan utjecaj na kvalitetu života. Osim svrbeži i neugode na koži, djecu može mučiti nedostatak sna, diskriminacija i stres. Kako na oboljelog, bolest utječe i na cijelu obitelj osobito roditelje koji se često osjećaju krivima i bespomoćnima jer ne znaju kako olakšati djeci nošenje s bolnim simptomima. Sljedeći savjeti pomoći će olakšati svakodnevni život s atopijskim dermatitisom i omogućiti nesmetano uživanje u dječjim radostima svaki dan.

 | Author: Promo Foto: Promo

Higijena

  • Trajanje kupanja ograničite na 5 do 10 minuta u toploj vodi  (oko 34-35°C).
  • Kožu dobro isperite i tapkanjem osušite te odmah nanesite hidratantni pripravak, prilagođen koži s atopijskim dermatitisom.
  • Održavajte noktiće kratkima tako da se dijete ne može češati i oštetiti kožu. Kod jače izraženog svrbeža stavite pamučne rukavice na šake.
  • Korisno je skratiti dječju kosu ili držite je u repu kako ne bi dodatno nadražila osjetljivu kožu.

Odgovarajuća odjeća

  • Posebno treba izbjegavati vunu i sintetiku, a koristiti pamučnu odjeću koju prilikom pranja treba dobro isprati.
  • Novu odjeću, prije nošenja potrebno je oprati i odrezati unutrašnju etiketu koja može iziritirati nježnu dječju kožu.
  • Izbjegavajte deterdžente, omekšivače, losione i kreme koji sadrže dodatke (parfeme, konzervanse, mirise i boje). 

U školi i vrtiću

  • Informirajte odgajatelje o postojećim alergijama. 
  • Savjetujte neka vaše dijete sjedi dalje od izvora topline. 
  • Učionicu je potrebno što češće prozračiti jer suh i pregrijan zrak može pogoršati stanje kože.

Sport i aktivnost na otvorenom

  • Znoj, trava i pijesak mogu pojačati simptome atopijskog dermatitisa pogotovo ako je koža već nadražena.
  • Prije boravka djeteta na otvorenom ne zaboravite nanijeti hranjivu njegu koja će zaštititi kožu od vanjskih utjecanja.

Vrijeme je za spavanje!

  • Za svoju dijete izaberite pamučnu ili svilenu posteljinu i pidžamu.
  • Izbjegavajte plišane igračke u krevetu i uklonite stare madrace kako biste smanjili kontakt s grinjama i kućnom prašinom.
  • Važno je prozračiti dječju sobu prije spavanja i držati dijete dalje od izvora topline, ako je to moguće.
beba, ručnik Možda te zanima... Vaša iskustva s atopijskim dermatitisom Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.