Beba Zdravlje i njega bebe 06. prosinca 2019.

Znaš li zašto ne bi trebala zajedno prati svoju i bebinu odjeću?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prašak i omekšivač za rublje proizvodi su koje svakodnevno koristimo, no često i ne razmišljamo o tome kakvog su sastava. Tek kada stigne beba, pažljivije čitamo deklaracije, a sve kako bismo bili sigurni da će bebina koža biti zaštićena

Sigurno si primijetila kako je koža tvoje bebe izuzetno mekana, nježna, ali i osjetljiva, zbog čega je često podložna iritacijama i osipima. Samozaštitni mehanizmi, koji postoje na koži odraslih, nisu toliko razvijeni kod mlade kože te bebina i dječja koža trebaju posebnu njegu. Upravo zbog toga trebaš biti vrlo oprezna kada je u pitanju pravilno tretiranje dječje robice.

Primjerice, pojedini omekšivači i praškovi za rublje znaju biti agresivni i prema našoj koži te ih nikako ne bi trebala koristiti za pranje dječje robice ili kada je na primjer riječ o pranju rublja u perilici, trebala bi pripaziti s kojom odjećom stavljaš bebinu. Uz ove, donosimo ti još nekoliko savjeta o tome kako se trebaš ophoditi prema bebinoj ili dječjoj odjeći kako bi bila sigurna da neće naštetiti njihovoj koži.

Operi novu odjeću

Kao što je prethodno spomenuto, dječja koža izuzetno je osjetljiva te zbog toga često zna biti nadražena. Zbog toga je iznimno važno da ju, prije nego što ju obučeš djetetu - opereš. Tako ćeš biti sigurna da će robica biti čista i zaštićena od raznih bakterija koje se nalaze na njoj.

Osim pranja robice na ruke, nemoj se bojati odjeću oprati i u perilici rublja. Prije nego što odjeću staviš prati, svakako očisti perilicu- stavi malo octa te uključi opciju čišćenja na visokoj temperaturi kako bi ubila sve bakterije.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Također, nemoj preopteretiti perilicu jer tako možeš uništiti odjeću. Ako je riječ o vrlo malim odjevnim predmetima, stavi ih u mrežastu vreću jer ih tako nećeš izgubiti u perilici. Također, prije pranja obavezno provjeri etiketu kako bi znala na kojoj bi se temperaturi odjeća trebala prati.

Razdvoji svoju i bebinu odjeću

Puno je razloga zbog kojih bi trebala odvojeno prati svoju i bebinu odjeću. Primjerice, odjeća odraslih prljavija je u odnosu na bebinu jer se odrasli više kreću po raznim mjestima te dotiču stvari koje je doticalo puno ljudi (poput proizvoda u trgovinama, rukohvata u javnom prijevozu...).

Odvojeno pranje također se preporučuje ako roditelj radi na mjestima gdje se nalaze kemikalije, prašina i tako dalje. Zajedničkim pranjem riskiraš da odjeća tvoje bebe ne bude dovoljno dobro oprana, što može izazvati različite reakcije na njezinoj koži.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Nadalje, ako tvoja beba ima ekceme ili jako osjetljivu kožu, sigurno joj neće odgovarati izrazito mirisni praškovi i omekšivači jer se u njima nalaze dodatne kemikalije te će koža tvoja bebe biti iziritirana. Stoga ti svakako preporučujemo da odvojiš svoju odjeću od bebine jer ćeš tako biti sigurna da će njezina koža biti zaštićena.

Odaberi odgovarajući prašak i omekšivač

I najvažnija stvar na koju trebaš pripaziti prilikom pranja bebine odjeće jesu prašak i omekšivač za rublje. Na policama trgovina možeš birati između različitih brendova, ali svakako bi trebala odabrati onaj koji neće iritirati kožu tvoje bebe.

Preporučuje se da koristiš proizvode pogodne za bebe i djecu jer je riječ o blažim praškovima i omekšivačima koji ne sadrže kemikalije ni mirise koji izazivaju alergije, osip ili iritacije.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Primjer su takvih Lupilu Ultra Sensitive Fabric Conditioner omekšivač i Ultra Sensitive Liquid Laundry deterdžent za rublje, a evo što su rekle čitateljice missMame nakon testiranja.

"Prilikom uklanjanja mrlja s bebine odjeće najviše mi poteškoća stvara način na koji ću ih ukloniti. Odlična stvar kod Lupilu deterdženta jest ta što su se mrlje vrlo lako skinule te se boja nije isprala. Ono što mi se također svidjelo kod ovog deterdženta jest to što miris nije intenzivan, a nakon korištenja omekšivača robica je bila vidno mekša i jednostavnija za glačanje te ni jedan proizvod nije iziritirao bebinu kožu", rekla je mama Ana Marija.

"Najveću borbu kod bebine robice vodim s mrljama od voća i povrća, a njih sam uspješno riješila tako što sam odjeću prije pranja držala u vodi i koristila Lupilu deterdžent. Miris nije intenzivan te koža nije bila iziritirana. Ne mogu naći zamjerku ovom proizvodu", iskustvo je mame Ane.

"Kod Lupilu omekšivača najviše mi se svidio blag, gotovo neprimjetan, neutralan miris, a ono što me oduševilo jest mekoća odjeće. Iritacije nije bilo", ispričala je mama Iva.

"Ako ne namočim mrlju na odjeći od primjerice hrane intenzivnije boje poput cikle ili bolonjeza, ona teško ode u jednom pranju. Uz Lupilu deterdžent mrlje su bile uobičajeno skinute, miris nije previše intenzivan ni previše blag, a bebina koža nije bila iziritirana. Voljela bih da postoji veće pakiranje Lupilu deterdženta", rekla je mama Petra.

"Kod Lupilu deterdženta mi se sve sviđa – miris je dobar, ambalaža je lijepa, a i pomoću njega se rublje dobro opere", navodi mama Sandra.

"Od bebina rođenja koristim Lupilu omekšivače i mogu reći da mi se baš sviđaju; lagani su i jednostavni za korištenje, a beba nikada nije imala reakciju na njih", zadovoljna je mama Lucija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.