Beba Svijet kako ga vide mame 19. veljače 2021.

Što kupiti, a što posuditi za novorođenče?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je uzbudljivo vrijeme za buduće roditelje, ali priprema za rođenje vašeg mališana može biti iscrpljujuća. Trgovine i web stranice prepune su proizvoda za koje tvrde da ih "morate imati", ali postoji samo ograničeni broj stvari koje zapravo morate kupiti prije nego što bebu stigne kući iz bolnice. Sve ostalo se može odgoditi, posuditi ili jednostavno preskočiti.

Sve više mladih odlučuje se za što kasnije proširenje obitelji, zbog loše ekonomske situacije i uvjerenja da za dijete treba puno novaca. No, ako zanemarimo činjenicu da svaki roditelj za svoje dijete želi samo najbolje, kupovina potrepština za novorođenče može se obaviti na bezbolniji način. Nudimo ti nekoliko savjeta kako izbjeći nepotrebne troškove.

Kupuj prema popisu

Napravi popis svih stvari koje smatraš neophodnima, a onda sjedni i pažljivo ga prouči. Označi sve neophodne stavke, a zatim precrtaj s popisa sve ono što možeš posuditi od rodbine i prijatelja. Ne zaboravi niti na poklone od rodbine koji će uslijediti nakon dolaska prinove.

Vodi računa o tome da svima jasno kaže što ti je potrebno – da ne bi došla u situaciju da dobiješ većinu nepotrebnih stvari, a da one koje su stvarno potrebne izostanu. Prije nego što uđeš u prvu trgovinu i isprazniš novčanik, obiđi što više trgovina i usporedi cijene. Vjerovala ili ne, razlike su tolike da samo na osnovnoj opremi za bebu možeš uštedjeti puno.

Što kupiti?

Madrac i posteljina

Koliko god da je očuvan, madrac ne treba posuđivati, već nabaviti novi. No, ako se ipak odlučiš za polovni, temeljito ga očisti, prozrači i prebriši vlažnom spužvicom, a zatim ga okreni na suprotnu stranu od one na kojoj je neka beba već spavala.

Osim madraca, potrebna je i posteljina. Jedina posteljina koja ti treba je jednostavna i dobro učvršćena. Ne zamaraj se nikakvim gornjim plahtama, odbojnicima, jastucima, poplunima ili dodatnim prekrivačima - prema Američkoj akademiji za pedijatriju sve to predstavlja rizik od gušenja.

Autosjedalica

Jesi li znala da autosjedalice imaju rok trajanja? Većini autosjedalica rok ističe nakon šeste godine, ali ovisi od proizvođača do proizvođača. Dobro prouči priručnik za svoj model. Ako istekne rok, nema iste sigurnosne standarde. Trebali bi znati 'povijest' autosjedalice: je li bila u sudaru i koliko je stara, što je s rabljenim modelima često nemoguće.

"Rabljena autosjedalica za novorođenče koju razmatrate ne bi trebala biti starija od četiri godine. Time ćete osigurati da je možete koristiti barem dvije godine, dok je beba ne preraste i ne bude spremna za sljedeću vrstu autosjedalice", savjet je Ane Duff iz Udruge Roda.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Novi krevetić sigurniji je od starog

Američka pedijatrijska akademija upozorava da ljuštenje boje i hrapava mjesta ili iverice mogu biti opasne za bebe, a šanse za te opasnosti povećava se što su kolijevke starije i 'pohabanije'. Također, Američka komisija za sigurnost potrošača je, nakon promjene u federalnim zakonima o sigurnosti, zabranila prodaju i proizvodnju kolijevki i krevetića s padajućim stranicama. 

Izdajalicu je bolje kupiti novu

Izdajalice mogu biti jako skupe i možda misliš da ih se ne isplati kupovati jer se nećeš izdajati. Ako je tako, u pravu si. A ako misliš kombinirati dojenje i izdajanje ili se iz nekog razloga želiš samo izdajati, uloži u kupnju nove izdajalice jer se neke bakterije i virusi mogu prenijeti u majčino mlijeko.

Većina izdajalica ima dijelove koji se ne mogu do kraja očistiti ili zamijeniti. Nećeš moći u potpunosti sterilizirati posuđenu izdajalicu pa bi tvoje mlijeko moglo biti zaraženo bakterijama. S druge strane, moguće da nakon nekog vremena izdajalica neće više niti raditi tako dobro pa ćeš se mučiti s izdajanjem. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pelene i kozmetika

Pelene za jednokratnu upotrebu biraj prema bebinoj težini, a za početak kupite veliko pakovanje, jer je ekonomičnije. Osim toga, trebat će pet dječjih bodi kostima odgovarajuće veličine, tri para čarapica, dvije pamučne kapice i osnovna kozmetika.

Odjeća za novorođenčad nosi oznake od 50 do 62, a kupuje se prema bebinoj porođajnoj dužini. Primjera radi, za bebu dužine 52 cm kupite odjeću dužine 56.

Što posuditi?

Stol za presvlačenje/previjanje

Ovaj komad namještaja koristan je, ali nije obavezan. Savjetujemo da ga nabavite od rodbine ili prijatelja, a ako niste u mogućnosti, razmotrite i ovu opciju: odvojite neki stolčić, pa ga obložite spužvom preko koje ćete razvući mekanu tkaninu (sve to s donje strane zalijepite širokom ljepljivom trakom).

Kolica 

Kolica su najskuplja stavka i zato ih “naručite” kao poklon od baka i djedova. Prije kupovine uputite rodbinu u kupnju kolica koja “rastu” zajedno s bebom da ne bi kasnije morali nabavljati nova. Najnoviji modeli s tri ili četiri kotača imaju dodatak koji se koristi i kao nosiljka, ali i kao sjedište za auto. Kada ga skinete, dobit ćete klasična tropoložajna kolica. Ako ste ipak odlučila uštedjeti, posudite kolica od rodbine ili prijatelja ili kupite rabljena. Bebi to neće smetati.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Bouncy stolica 

Poskočne stolice mogu biti sjajan način da umiriš svoju bebicu kada je nervozna ili ima refluks. Prikladna je jer je možeš premještati iz sobe u sobu. Ali treba li ti stvarno nova? Definitivno ne.

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1.1.2020. do 28.2.2021. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.