Trudnoća Trudnica 14. travnja 2021.

Trudnica za volanom: Znaš li kako ispravno vezati sigurnosni pojas?

Foto: Instagram / @tinyheartseducation
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći može biti neudobno, ono je jedini ispravan i siguran način za vožnju u automobilu!

Australka Nikki na Instagramu je objavila video u kojem je demonstrirala kako vezati sigurnosni pojas tijekom trudnoće, odnosno kada se počne nazirati trudnički trbuščić. Video je ubrzo postao viralan, a mnoge su se majke složile da je sigurnost važnija od svega.

Video je snimljen s namjerom podizanja svijesti o važnosti pravilnog vezanja tijekom vožnje u trudnoći!

"To je vjerojatno jedna od posljednjih stvari o kojima razmišljate, ali morate znati što je sigurno", napisala je u naslovu te dodala "jučer sam radila u hitnoj službi i brinula sam se o mladoj ženi koja je bila u trećem tromjesečju trudnoće i nažalost bila žrtva prometne nesreće. Prilikom trijaže, upitala sam je kako je vezala sigurnosni pojas, a iz njenog sam odgovora shvatila da ne zna kako pravilno vezati pojas u trudnoći."

Nikki kaže da bi donji dio pojasa trebao biti na bedrima, ispod trbuha, nikad preko ili iznad njega. Naramenicu treba namjestiti preko ključne kosti, između grudi. Nepravilno postavljen sigurnosni pojas može gotovo udvostručiti rizik za nerođenu bebu, a Nikki napominje da volan treba biti minimalno 25 centimetara udaljen od trudničkog trbuha ako trudnica vozi. Tako će zračni jastuk, u slučaju nesreće, ići prema prsima, a ne prema trbuhu. Nikki je imala još jedan važan podsjetnik za buduće mame. "Ako doživite prometnu nesreću, trebali biste posjetiti svog liječnika ili primalju jer čak i manje nezgode mogu dovesti do komplikacija za vas i vašu bebu." 

dijete autosjedalica vožnja Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje s djecom: U vožnji pojas uvijek mora biti zakopčan! Vrtić

Mnoge su mame priznale da nisu prije čule ovaj savjet i zahvalile su se Nikki na dijeljenju.

"Puno vam hvala na ovome! U 26. sam tjednu i nije mi to rečeno,” napisala je jedna trudnica.  Dok je druga trudnica dodala: "To su me naučili dva sata prije nego što sam u 22. tjednu doživjela tešku prometnu nesreću. To je doslovno spasilo život moga sina." Još je jedna žena podijelila svoje iskustvo i napisala da je imala sreće što je znala da sjedalo treba pomaknuti unazad, odnosno udaljiti se od volana, kad je doživjela prometnu nesreću u 30. tjednu.

Pravilno vezan pojas štiti i majku i dijete!

Kao i kod svih vozača, tako i kod trudnica sigurnosni pojas igra presudnu i važnu ulogu u slučaju prometne nesreće. Mnoge žene strahuju da će sigurnosni pojas ozlijediti dijete zbog čega ga izbjegavaju vezati, no ako je on pravilno postavljen, taj strah je neopravdan. 

Potrebno je obratiti pažnju na pravilno vezanje pojasa! Donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice i ispod trbuha. Sigurnosni pojas se nikad ne smije vezati iznad ili direktno preko trbuha, niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa. Sjedalo treba odmaknuti od volana, a volan namjestiti da bude usmjeren na prsa, a ne na trbuh.

Sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut, a ne postavljen labavo. Treba naglasiti da je sigurnosni pojas zakonska  obveza svakog vozača te ne predstavlja opasnost za dijete. Važan je i položaj sjedenja, a preporuka je da se trudnice što više odmaknu sjedalo prema straga, koliko im to dopušta korištenje pedala za upravljanje vozilom, kako bi se tijelom i trbuhom što više udaljile od volana.  U idealnom slučaju, razmak između prsne kosti i prve prepreke treba iznositi barem 25 cm. 

Zračni jastuci nisu zamjena za sigurnosni pojas i pružaju zaštitu samo ako se koriste zajedno s njime! Ako je volan podesiv po visini, treba ga namjestiti da bude što viši i usmjeren prema gore kako bi u slučaju nezgode eventualni udarac prema naprijed ili otvaranje zračnih jastuka bilo usmjereno prema prsima trudnice, a ne trbuhu. Tijekom vožnje potrebno je češće provjeravati je li se pojas pomaknuo. U visokom stupnju trudnoće ne preporučuje se samostalna vožnja automobilom.

autosjedalica autosjedalice sjedalica Možda te zanima... 8 razloga zašto autosjedalice spašavaju život djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.