Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 24. veljače 2024.

Znaš li u kojoj odjeći nikada ne smiješ bebu staviti u autosjedalicu?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prilikom vožnje u autosjedalici, dijete ne smije biti u glomaznoj zimskoj jakni, a uz pomoć jednostavnog testa s dva prsta možete provjeriti je li zimska jakna vašeg djeteta predebela.

Svake godine prije hladnih zimskih dana stručnjaci upozoravaju roditelje koliko je važno znati kako obući dijete za vožnju u autu. Glavno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti u zimskoj jakni kad sjede u autosjedalicama, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju prometne nesreće.

Američko udruženje pedijatara tvrdi da nošenje predebele zimske odjeće i glomaznih skijaških odijela dovodi do povećanog rizika za ozljede, jer skliske zimske jakne mogu uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice, a to nam je potvrdila i Marija Vuković, medicinska sestra iz Telefončića - savjetovališta za rani razvoj djece.

"Ne preporučuje se vezivanje djece u autosjedalice u zimskim jaknama i debelim vestama. Problem kod zimskih jakni je taj što je nemoguće pojas autosjedalice zategnuti koliko je potrebno, a time je sigurnost djeteta bitno narušena. Pri provjeri zategnutosti pojaseva, bilo bi dobro da nema prostora da se između pojasa i djetetova tijela može provući 2 prsta. Bolje bi bilo obući dijete u 2-3 sloja tanje odjeće, ispravno vezati pojaseve autosjedalice, a dijete prekriti dekicom jer kod vožnje se automobili i tako brzo zagriju. Osim toga, zimske jakne su izrađene od materijala koji zna biti sklizak što može uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice", objasnila nam je.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Car-crash testovi s lutkama u zimskim jaknama pokazale su koliko je to opasno. Lutke su izletjele iz autosjedalica bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih ozljeda glave, vrata, prijeloma i smrtnog ishoda.

Kako provjeriti je li jakna predebela?

Ako nisi sigurna je li jakna tvojeg djeteta predebela, možeš provjeriti. Najprije stavi dijete u autosjedalicu kad ima jaknu na sebi i stegni remen kao što to inače radiš. Zatim, bez da olabaviš remenje, izvadi dijete iz sjedalice i skini mu jaknu. Ostavi remenje takvo kakvo je i stavi dijete bez jakne u sjedalicu. Ako može staviti dva prsta između remena i djetetovog ramena, tj. ako je remen prelabav, to znači da je jakna bila preglomazna.

Zapamti, ako dijete ne možeš sigurno zavezati u autosjedalici dok nosi jaknu, onda mu je obavezno skini. Pokrij ga toplom dekom ili mu obuci jaknu s druge strane nakon što ga zavežete u autosjedalici. Možeš mu obući i džemper umjesto jakne.

5 koraka kako da djetetu bude toplo u autu: 

  • Ugrij auto prije kretanja.
  • Dijete odjeni slojevitije i prije ulaska u auto skini zimsku jaknu.
  • Stavi dijete u sjedalicu i zategni pojaseve dobro.
  • Jaknu obuci naopako, tj. da samo provuče ruke kroz rukave sprijeda.
  • Umjesto oblačenja jakne naopako, možeš dijete pokriti i dekom ili odjenuti jaknu naopako i pokriti ga dodatno dekom.ž

Pogledaj i ADAC-ov test s jaknama i bez jakne: 

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: