Beba Zdravlje i njega bebe 20. prosinca 2017.

Je li bebi potrebno čistiti oči i uši?

čišćenje uši beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oči čistite kad za to postoji potreba, a ne pri svakom kupanju. Kad čistite uši, pazite da ne oštetite slušni kanal

Mnogi roditelji traže savjete o održavanju higijene djeteta jer dobivaju raznolike informacije i upute iz različitih izvora koje su često oprečne, što stavlja roditelje u nedoumicu. Iz tog razloga, evo kratkog pregleda kako čistiti oči i uši na osnovu proučavanja literature priznatih stručnjaka iz tog područja.  

Oči čistite kad za to postoji potreba, ne pri svakom kupanju

Za čišćenje područja oko očiju najbolje je koristiti samo blazinicu i vodu (prvi mjesec života prokuhavati vodu). Jednim potezom s blazinicom obrisati jedno oko s vanjske strane prema unutra. Potrebno je učiniti samo jedan potez istom blazinicom, a blazinicu mijenjati dok oko ne bude skroz čisto.

beba mama Možda te zanima... Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa? Beba

Pazite da ne oštetite slušni kanal

Roditelj treba očistiti ušku djeteta i predio iza uha koji je potrebno i dobro osušiti. Za njegu se koriste mali smotuljci vate. Kod veće djece štapiće za uši koristite za čišćenje malih nabora ušne školjke i iza uha, ali nikada ne pokušavajte čistiti unutrašnjost slušnog kanala, jer možete oštetiti njega ili bubnjić, što može uzrokovati infekciju

Što ako bebi kod kupanja uđe voda u uši?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.