Beba Dojenje 14. prosinca 2022.

Možeš li povećati udio masti u svom mlijeku? Ovo su tri načina kako pokušati

Foto: Freepik ; Kako povećati udio masti u mlijeku?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako razumiješ sastav mlijeka, to bi ti moglo pomoći utjecati na njegov sastav. Budući da su masti važne za bebin organizam, dobro je znati kako ih povećati ili barem pokušati.

Masti su važna prehrambena stavka za djetetov organizam. Osim što su važan izvor energije, masti i njihovi metaboliti, odnosno ono što metabolizmom nastaje, pomažu razvoju i rastu bebina mozga. Ako znamo da novorođenče sve potrebno dobiva iz majčina mlijeka, nije suludo zapitati se možeš li povećati udio masti u svom mlijeku.

Možda te zanima... Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznaj znakove! Beba

Razina masti u koja se izlučuje u majčinu mlijeku varira kroz različita doba dana i to je sasvim normalno, pa se zbog tog ne treba brinuti. No, važno je znati provjeriti dobiva li tvoje dijete adekvatne masti iz tvog mlijeka i možeš li povećati udio masti u mlijeku, te kako pokušati.

Prosječna količina masti

Sa svakim hranjenjem sastav mlijeka se malo mijenja, i to u skladu s bebinim razvojnim potrebama. No, prosječna količina kalorija i masti uglavnom je u istim okvirima. U jednom decilitru u prosjeku je 70 kcal, te 3.65 g masti.

No, vrsta masti koje su prisutne u majčinu mlijeku ovisi o majčinoj prehrani. Te masti mogu uključivati triglicerole, polinezasićene masne kiseline (uključujući i omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline, kolesterol, te mononezasićene masne kiseline

Što utječe na masti u mlijeku

Ispražnjenost dojke – Količina masti u mlijeku obično varira ovisno o tome koliko je dojka ispražnjena. Što je dojka praznija, to je veći postotak masti u mlijeku. Ono mlijeko koje dolazi pri kraju pražnjenja dojke je bogatije mastima nego ono koje dijete siše na početku.

Vrijeme hranjenja – Mlijeko koje beba posiše tijekom večernjih hranjenja i noću u pravilu ima veći postotak masti. Razlog je postupno prikupljanje masti tijekom dana. Naime, bebe često tijekom dana čak i nešto rjeđe traže jesti, budući da dosta spavaju, pa će zbog toga dobiti više masti uvečer i noću.

Majčina prehrana – Vrsta i količina masti koju mama konzumira, prenosi se djetetu kroz majčino mlijeko. Mama koja doji trebala bi, stoga, pripaziti na sastav hrane koju jede, odnosno na vrstu masti koju konzumira.

Kako povećati udio masti

Isprazni dojku u potpunosti

Kad dijete siše, neka svaki put isprazni cijelu dojku prije nego ga prebaciš na drugu. Tako će dobiti i vodeni, prvi dio mlijeka, i ono koje stiže na kraju, mlijeko bogato mastima. Ako često mijenjaš strane, dijete bi moglo dobiti samo vodenasto mlijeko koje će utažiti žeđ, ali ne i glad.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Kad moraš promijeniti dojku, pokušaj izdojiti ostatak mlijeka, pa ga kasnije dati djetetu. Osim tog, što je duži razmak između hranjenja, to će manje mlijeka bogatog mastima ostati neiskorišteno.

Masiraj dojke

Nježna kompresijska masaža prije i tijekom hranjenja može pomoći tako da potakne ono masnije mlijeko da se pokrene i pročisti mliječne kanaliće. Tako možeš i pomoći pražnjenju dojke i popraviti sastav masti u mlijeku.

Pravilna prehrana

Zdravom prehranom i pravilnim unosom masti možeš osigurati zdrave masti u svom mlijeku – njihovu količinu i kvalitetu. Ako mlijeko sadrži prikladnu količinu mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, to će pomoći razvoju bebina mozga. Nutritivna kvaliteta mlijeka može se popraviti konzumacijom mesa, jaja, sjemenki lana, biljnih ulja, suncokretovih sjemenki, soje i masne ribe.

Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju da si spremna prestati dojiti Beba Možda te zanima... Svjetski je tjedan dojenja: Nevjerojatne činjenice o dojenju i majčinom mlijeku Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.