Beba 08. rujna 2023.

Ove 4 stvari tvoje dijete neće učiniti boljom osobom – opusti se!

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mi kao roditelji često se zabrinjavamo kako napraviti sve što možemo samo i isključivo u svrhu boljitka našeg djeteta. No, nekad u tom, činjenica je, uistinu pretjeramo, a bez ikakvog razloga.

Je li dovoljno jeo? Možeš li mu dati čokoladicu? Što ako padne? U koju školu ga upisati? I još mali milijun sličnih problema, dilema, trilema. Sve te takve stvari muče kad si roditelj. Brineš oko ovog, pitaš se u vezi onog, misliš što će kako i koliko točno utjecati na tvoje dijete. Oko nekih stvari isplati se zabrinjavati i napraviti sve što je u tvojoj moći da to uspiješ provesti u djelo, jer će to stvarno koristiti tvom djetetu.

Možda te zanima... Evo zašto bi trebala pustiti bebu da se sama hrani od početka dohrane Beba

Oko nekih se ne isplati razbijati glavu. Sigurni smo da će se naći neki koji će i za neki od tih reći da su od ključne važnosti i da se oko tog isplati potruditi usprkos svemu, ali možda iz nekih drugih razloga. Mi se slažemo s popisom jedne mame blogerice koja kaže da zbog ove četiri stvari tvoje dijete neće biti bolja osoba.

Evo koje su stvari na tom popisu:

1. Platnene pelene

Neke stvari u roditeljstvu prati izrazita fama, oko njih se vrte razna pravila, istražuju za i protiv, kinji one druge. Jedna od takvih stvari su zasigurno platnene, odnosno jednokratne pelene. Jednokratne pelene su divan izbor! Znamo svi bez iznimke da su korisne, ekološki prihvatljive, da su bolje za djetetovu kožu i imaju još cijeli nizu prednosti.

No, činjenica je da nisu svi spremni podrediti sve korištenju platnenih pelena. Nemaju svi isti ritam, nemaju svi jednake mogućnosti, nemaju svi jednake želje i zahtjeve. I to je sasvim u redu. Iako će jednokratne pelene ostaviti neupitno veći „ugljični otisak“ iza tvoje obitelji, zbog svoje ekološke neprihvatljivosti, činjenica je da niti jedne niti druge neće tvoje dijete učiniti boljom osobom.

2. Dojenje

Ako su platnene pelene vruća tema, onda je dojenje kipuća tema. Onako lava-kipuća. Prije nego nas itko razapne, samo ćemo naglasiti da znamo i da smo svjesni činjenice da je dojenje zdravo, divno, idealan izbor. No, činjenica je i da bilo kakav drugi oblik hranjenja djeteta, naravno prilagođen i primjeren dobi djeteta, neće biti smak svijeta.

Naravno da je majčino mlijeko bolji izbor, naravno da je jednostavnije, naravno da je korisnije, sigurno da čini razliku u imunitetu djeteta, što je i dokazano, ali zbog hranjenja djeteta formulom ili ranijeg prestanka dojenja tvoje dijete neće patiti niti biti lošija osoba kasnije.

3. Organska domaća hrana

Ako imaš opciju nabaviti organsku, provjerenu hranu, domaću uzgojenu hranu bez pesticida, ako ti nije problem pripremati isključivo takvu hranu – naravno da ćeš to učiniti. Tko ne voli jesti tako?! Naravno da je takva hrana zdravija i naravno da to može biti vrlo pozitivno za tvoje dijete. I za sve, na kraju krajeva!

No, hoće li ta hrana učiniti tvoje dijete boljom osobom ili imalo drukčijom? Ne.

4. Spavanje, zajedničko spavanje ili bilo što sa spavanjem

Bolje je spavati s bebom, više se naspavaš. Nikad nemoj stavljati bebu u svoj krevet, opasno je. Nemoj ga uspavljivati nunanjem, naviknut će se. Mora spavati preko dana da bi lakše zaspao navečer. Nemoj da ide prekasno spavati, neće prespavati noć u komadu. Ovim savjetima nema kraja. Spavanje je jedna od najčešće spominjanih tema kad se radi o bebama i maloj djeci.

Znaš što? Jednom će prespavati noć. Jednom, u pubertetu, ćeš ih preklinjati da se probude. I nitko se neće sjećati ovog razdoblja. Tvoje dijete neće biti ništa pametnije, niti bolja osoba ako je bolje spavalo kao dijete.

Možda te zanima... Pismo majke: 'Ne znaš zašto bočicom hranim svoje dijete' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.