Beba Razvoj u 1. godini 19. siječnja 2024.

Studija pronašla vezu između porođajne težine bebe i djetetova kognitivna razvoja kasnije

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve studije uvijek uzimamo s određenom dozom sumnje, naravno, kako i treba. I s ovom nije drukčije, a ona kaže, više-manje, da je moguće pretpostaviti djetetovu inteligenciju kada se rodi.

Prijevremeni porod nikad nije najbolja opcija za bebu, ali kad je jedina opcija, onda ne možemo birati. Rodi li se beba prije termina, organi joj nisu u potpunosti razvijeni i nije spremna za samostalan život. Prerano rođene bebe mogu, ali ne moraju, imati razne posljedice tog nedovoljnog razvoja u maternici. Osim već poznatih problema, nedavno su znanstvenici postavili pitanje kako prijevremeni porođaj utječe na razvoj mozga.

Možda te zanima... Djeca koja odrastaju sa psom su socijalno i emocionalno inteligentnija, tvrdi istraživanje Vrtić

Studija objavljena u Journal of the American Medical Association pokazala je kako je porođajna težina bebe povezana s djetetovom kognitivnom izvedbom u dobi od pet godina, odnosno kvocijentom inteligencije. Rezultati su pokazali da je veća porođajna težina bebe ujedno značila viši kvocijent inteligencije u predškolskoj dobi.

Drugim riječima, bebe koje su rođene prerano ili one koje su rođene s vrlo malom porođajnom težinom, izložene su većem riziku od brojnih zdravstvenih i razvojnih problema, pa tako je i njihov kognitivni razvoj drukčiji. Istraživači su analizirali više od 30.000 djece diljem svijeta koja su odradila kognitivno testiranje u dobi od 5 godina.

Znakovi koji pokazuju da je tvoje dijete mali genijalac

Istraživanje je dokazalo da kombinacija težine i toga koliko je rano rođena beba utječe na kasnije mentalne sposobnosti. Tako je zaključak da bebe čija je porođajna težina vrlo niska imaju veću vjerojatnost za određene probleme u kognitivnom razvoju u dobi od pet godina. Liječnici kažu da je rana intervencija za bilo kakav zastoj u razvoju ključna za uspjeh djeteta.

Dok relativna težina pri rođenju i gestacijska dob mogu utjecati na razvoj djeteta, postoje mnogi drugi čimbenici, kao što je odnos roditelj-dijete, koji pomažu ili odmažu u razvoju djeteta.

Ako tvoje dijete ima čimbenike rizika za bilo kakvo zaostajanje u razvoju ili si zabrinuta da nije odradilo neke važne korake u razvoju, razgovaraj sa svojim pedijatrom o tome kako mu pomoći da ih nadoknadi.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.