Beba Dojenje 20. travnja 2023.

Koliko dugo majčino mlijeko može stajati na sobnoj temperaturi?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prikupljanje zalihe najvrednijeg prirodnog nutrijenta ulaganje je u buduću prehranu i zdravlje tvojeg djeteta. Pročitajte kako se brinuti o tom 'tekućem zlatu'

Bilo da vam je ovo prvo ili četvrto dojenje, vjerojatno imate mnogo pitanja. Jedno od najčešćih pitanja koje novi (i budući) roditelji postavljaju je "koliko dugo majčino mlijeko može ostati vani, tj. je li sigurno majčino mlijeko čuvati na sobnoj temperaturi?" Evo što kažu stručnjaci

Nevjerojatne činjenice o dojenju i majčinom mlijeku

Može li se majčino mlijeko čuvati na sobnoj temperaturi?

Dakle, što je s ostavljanjem majčinog mlijeka na sobnoj temperaturi? Je li doista sigurno za vašu bebu? Odgovor je da, kaže Jessica Madden, dr. med., IBCLC, pedijatrica, neonatologinja, savjetnica za laktaciju. "Izdojeno majčino mlijeko može se neko vrijeme ostaviti na sobnoj temperaturi prije konzumacije ili u hladnjaku", objašnjava ona za Parents.

No postoji nekoliko upozorenja. Prije svega, morate biti sigurni da koristite odgovarajući spremnik za skladištenje. "Majčino mlijeko uvijek treba čuvati u posudama koje su temeljito očišćene toplom vodom sa sapunom i osušene prije upotrebe", kaže dr. Madden. Spremnici za skladištenje mogu biti izrađeni od stakla ili plastike. 

A što točno znači "sobna temperatura"? Sobna temperatura općenito znači 25 stupnjeva , a to je temperatura na koju centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ukazuju kada govore o čuvanju majčinog mlijeka na sobnoj temperaturi. Akademija za medicinu dojenja (ABM) napominje da u svrhu sigurnog skladištenja majčinog mlijeka sobna temperatura može biti između 10 i 30 stupnjeva Fahrenheita.

Kao što podsjeća Jenelle Ferry, M.D., neonatologinja i direktorica odjela za hranjenje, prehranu i razvoj dojenčadi u Pediatrix Neonatology of Florida, temperatura u vašem domu može varirati, ovisno o lokaciji, pa to treba imati na umu kada ostavljate majčino mlijeko. "Pazite da majčino mlijeko sobne temperature ne držite pored prozora kako zbog sunca temperatura ne bi bila puno veća", savjetuje dr. Ferry.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Koliko dugo može stajati majčino mlijeko?

CDC savjetuje da majčino mlijeko može stajati vani na sobnoj temperaturi (25 C stupnjeva) četiri sata. ABM kaže da možda postoje male varijacije u smislu koliko dugo majčino mlijeko može stajati vani, ali to ovisi o okolnosti. Majčino mlijeko može ostati vani oko četiri sata na temperaturama između 25 i 30 stupnjeva C. Ali ako je sobna temperatura niža, na primjer, a mlijeko je u sterilnoj posudi, šest do osam sati također može biti sigurno.

Što se događa ako majčino mlijeko ostane vani 4 sata ili više?

Većina roditelja se pridržava se pravila od četiri sata. Dr. Madden kaže da koliko dugo ostaviti mlijeko ovisi i o zdravlju vaše bebe. "Obično preporučujem da se majčino mlijeko baci ako je bilo na sobnoj temperaturi više od šest do osam sati i da se zdravim, rođenim bebama daje samo majčino mlijeko koje je bilo vani četiri do osam sati", kaže ona. "To je zato što su prijevremeno rođena djeca izložena većem riziku od infekcije zbog nezrelog imunološkog sustava."

Koliko god sati vaše mlijeko bilo vani, dr. Madden kaže da malo zdravog razuma može pomoći. "Majčino mlijeko treba baciti ako miriše ili ima okus kao da je pokvareno, bez obzira koliko je dugo bilo na sobnoj temperaturi", kaže ona.

Dr. Ferry se slaže s ovim mišljenjem. "Ako mlijeko miriše kiselo, pokvarilo se i svakako ga treba baciti", kaže ona. "Jedan od rizika predugog ostavljanja majčinog mlijeka je rast bakterija, koje se ne mogu otkriti vizualnim pregledom." Ne postoji određeni izgled, na primjer, ili boja mlijeka koja označava da je "loše". Ali mlijeko koje je predugo izostavljeno može rezultirati povraćanjem ili proljevom kod bebe, dodaje dr. Ferry.

Leslie Owens, RN, IBCLC pri Mother Nurture Maternity, preporučuje da ostanete unutar raspona od četiri sata kada se radi o tome koliko dugo treba ostaviti mlijeko, zbog rizika od bakterijske kontaminacije. "Ako doista želite izbjeći rasipanje mlijeka koje ste ostavili, možete ga pohraniti i spremiti za korištenje u vodi za kupanje bebe kao mliječnu kupku", preporučuje ona. "Mnogi vjeruju da majčino mlijeko ima mnogo dobrobiti za kožu."

Što ako vaša beba ne popije svo mlijeko?

Jedno pitanje koje dr. Madden često dobiva je što učiniti s majčinim mlijekom sobne temperature koje je ostalo u bočici nakon hranjenja. Dr. Madden preporučuje bacanje preostalog mlijeka koje je bilo na sobnoj temperaturi dulje od jednog do dva sata. "Ostatke mlijeka također nikada ne treba davati nedonoščadi zbog većeg rizika od razvoja infekcija", savjetuje ona.

Ostali savjeti za stručnjake o čuvanju mlijeka?

Owens preporučuje da ne skladištite previše mlijeka odjednom kako vaše dragocjeno iscijeđeno mlijeko ne bi propalo. Prilikom zamrzavanja mlijeka, Owens preporučuje korištenje vrećica za pohranu mlijeka i označavanje svake vrećice datumom. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.