Beba Razvoj u 1. godini 06. srpnja 2016.

Kako pravilno nositi bebu?

Mama nosi bebu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako beba raste i postaje teža, tako se i mijenja položaj u kojem je nosite. Osim sigurnosti bebe, bitno je da bebine noge i ruke budu slobodne

U najranijem uzrastu, tijekom prva tri mjeseca života, kada beba ne može sama čvrsto držati glavicu, neophodno je da glava i vrat budu naslonjeni na dlan osobe koja je drži. Pritom je guza u drugoj ruci, čitavo tijelo u horizontalnom položaju, pa su bebine ručice i nožice slobodne. Na ovaj način čvrsto držite vašu bebu – u tom položaju trebate je uzimati i spuštati u krevet, a tako je držite i pri kupanju.

Nosite svoje dijete, ali pazite na položaj!

Od tri do sedam mjeseci

Kako beba raste i postaje teža, ovaj položaj sve manje odgovara roditeljima. Osim toga, glava i vrat su joj dovoljno čvrsti, pa više nema potrebe da joj držite glavicu. Sada bebu možete nositi u horizontalnom, potrbušnom položaju. Ovo se prije svega odnosi na mališane koji ne spavaju na trbuhu, niti su navikli biti u sličnom položaju dok su budni. Jednom rukom držite bebin trbuh, druga je ispod ramena, pa su djetetove ruke i noge potpuno slobodne.

Bebi je mjesto u maminom naručju

Nošenje na boku

Nošenje bebe na boku prakticiraju majke koje su često same s djetetom koje ima od šest do dvanaest mjeseci, te je veći dio dana budno ali više ne želi biti samo. Dok obavljaju mnoge kućne poslove, one moraju paziti i na dijete – koje, pritom, želi biti u majčinom naručju. Ovaj položaj im to omogućava i ne može biti štetan za bebu. Međutim, ne preporučuje se često, jer je jedna djetetova ručica iza majčinih leđa – pa je manje koristi.

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

"Klokan" nosiljka

Da bi vam obje ruke bile slobodne, nosite dijete tako da ono bude u uspravnom položaju, leđima oslonjeno o vaše grudi ili u pozi kao da sjedi. Beba će biti u tom položaju kada je u “klokan” nosiljci. Na taj način, vaš mališan vidi sve što se oko njega događa i slobodno se pokreće, a to je neophodno za pravilan razvoj.

Mali vodič kroz nosiljke

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.