Beba Razvoj u 1. godini 20. studenoga 2015.

Nosite svoje dijete, ali pazite na položaj!

nosiljka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Krivi položaj nogu bebe u nosiljci može dovesti do razvojnih poremećaja kuka, a zabilježeno je i nekoliko slučajeva gušenja dojenčeta kad se djetetovo lice našlo ispod majčine dojke, upozorava prof. Milivoj Jovančević

Poznati zagovornik nošenja beba je američki pedijatar William Sears, autor knjige "Povezujuće roditeljstvo". Nošenje navodi kao jedan od alata koji pridonose razvoju zdrave i sigurne povezanosti između roditelja i djeteta.

"Nošene bebe rjeđe su uznemirene te provode više vremena u stanju tihe pozornosti, a to je stanje u kojemu djeca najviše uče o svojoj okolini i najugodniji su sudružnici. Nošenjem djeteta također postajete osjetljiviji kao roditelj. Time što vam je dijete bliže, bolje ga možete upoznati. Dijete uči biti zadovoljno i imati povjerenja u osobu koja se za njega brine. Osim toga, u rukama zaposlenog roditelja puno uči o svojoj okolini", objašnjava dr. Sears, a s njim se slaže i naš pedijatar prof. Milivoj Jovančević.

Opasnosti krivog položaja u nosiljci

"Nošenjem se zadovoljava primarna emocionalna potreba djeteta bliskosti sa roditeljem. Ono provodi puno više vremena u bliskom kontatu s roditeljem koji za to vrijeme može obavljati većinu dnevnih aktivnosti", kaže Jovančević te ističe da kada je riječ o razvoju lokomotornog sustava, ispravni položaj u nosiljci ili marami prevenira razvojne poremećaje kuka.

"Postoji mnoštvo različitih izvedbi nosiljki i marama. Važno je da njihovim korištenjem ne postoji opasnost od gušenja - nos i usta niti u jednom trenutku ili položaju majke ne smiju biti prekrivena odjećom ili majčinim tijelom. Zabilježeno je nekoliko slučajeva gušenja dojenčeta majčinom dojkom - u tzv. kosoj nosiljci, gdje se događalo da se djetetovo lice nađe ispod majčine dojke. Položaj djeteta treba biti udoban tako da se ono može opustiti i zaspati. Načelno, za dulje periode nošenja su pogodnije nosiljke i položaj u marami u kojem je dijete okrenuto prema roditelju. Istraživački položaj, u kojem je dijete leđima okrenuto prema roditelju je manje udoban i preporuča se za kraće šetnje i aktivnosti u kojima dijete treba biti u središtu pozornosti roditelja. U ovom položaju je teže osigurati ispravan položaj nogu koji će spriječiti razvojne poremećaje kuka", kaže pedijatar.

Za čvrste nosiljke, poznate kao klokanice, kao problem se često navodi preveliko opterečenje zdjelice i opasnost za zdravi razvoj kukova, u slučaju da je sjedna površina preuska, tako da bebi noge vise. 

Zapamtite ova pravila

"Klokanica ili marama trebaju pružati široku potporu na guzu i natkoljenice; dijete treba biti u 'jašućem' položaju - natkoljenice trebaju biti razmaknute od središnje linije tijela za 45-50 stupnjeva te povijene u kuku za 90 - 110 stupnjeva. Dijete se može nositi straga, sprijeda ili na boku roditelja", komentira prof. Jovančević te savjetuje na što još paziti kod nošenja djeteta u nosiljci:

"Osim već navedenog, treba osigurati pripijenost djetetovog tijela uz tijelo roditelja, razmak treba biti tek toliki da se bez većeg napora može zavući dlan. Nadalje, u periodima velikih vrućina prednost treba dati maramama izrađenim od tankog i prozračnog materijala. Klokanice trebaju imati deklaraciju dobne primjerenosti (koju treba strogo poštivati) i CE oznaku kvalitete koji smanjuje mogućnost konstrukcijske pogreške i toksičnosti materijala koji je korišten."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.