Beba Razvoj u 1. godini 29. kolovoza 2017.

Zašto beba stalno plače i ništa je ne može umiriti?

beba plač
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo objašnjava koji su najčešći razlozi bebinog neutješnog plakanja, ako se otklone fizički problemi, poput zubića, upala i grčeva

Što su najčešći razlozi stalnog plakanja bebe? Tomislav Kuljiš, osnivač Centra Prirodno roditeljstvo u videu objašnjava kako, ako se otklone fizički problemi, poput zubića, upala i grčeva, sva djeca, kao i druga sisavačka mladunčad, imaju tendenciju neutješnog plakanja kada ne uspijevaju uspostaviti istinsku emocionalnu povezanost s majkom, odnosno primarnim skrbnikom. Za bebu je ta "bežična veza" s majkom preduvjet preživljavanja i dijete osjeća fizičku bol ako se ne uspijeva ukopčati na mamu, kaže Kuljiš.

mama i beba Možda te zanima... Majčina blizina bebama je važnija od hrane! Beba

"Priroda je to tako napravila da osjećajem boli tjera dijete da doziva skrbnika kako bi se majka vratila u odnos koji dijete treba. Ovdje se ne radi o tome što mama radi, nego kako mama jest. Po našem iskustvu u radu s mamama, problem može biti kad je mama emocionalno zablokirana, za što nije kriva, niti zbog toga loša, nego je to posljedica njenih ranih prebolnih iskustava; ili kad je majka u tako lošem emocionalnom stanju da svojim unutarnjim kaosom i nemirom razara djetetov krhki unutarnji svijet. Dijete treba mamu da ga posloži i umiri, ali ako je majka sama u ovakvom stanju, dijete jednostavno nema kuda, nego se povlači od majke i ostaje disregulirano, bez sposobnosti da se samo umiri. Dijete se usklađuje s majčinim stanjem i uznemirana majka ne može umiriti uznemirano dijete", objašnjava autor programa Roditeljstvo i rani razvoj.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Ističe da u takvoj situaciji majka treba dobiti podršku od tate, baka i ostalih, a jednog dana i od društva. Zadatak mame je da se pobrine za sebe, da si priušti što joj je neophodno, da netko drugi preuzme bebu dok ne dođe sebi, jer tek takva izregulirana mama može umiriti bebu. A što se tiče maminih emocionalnih blokada na koje dijete reagira, na tome se može kvalitetno raditi i iskustva jasno pokazuju da kada se mama emocionalno otvori kroz rad na sebi, dijete odmah to osjeti i reagira pozitivno, kaže Tomislav Kuljiš.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.