Beba Razvoj u 1. godini 28. lipnja 2022.

Zašto beba spava u položaju žabice s guzom u zraku i je li to opasno?

Foto: Shutterstock ;Zašto beba spava u položaju žabice s guzom u zraku i je li to opasno?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što ako se beba tijekom noći prevrne na trbuh? Saznajte je li sigurno spavati na trbuhu i na što roditelji trebaju obratiti pozornost.

Novi roditelji gotovo su uvijek preplašeni mnogim pravilima koje dolaze uz bebe, posebno kada su u pitanju ranjive i osjetljive novorođene bebe. Pravila i preporuka oko hranjenja, nošenja, kupanja i tako dalje ima napretek. Spavanje beba je možda na vrhu te liste, a Američka pedijatrijska akademija upozorava roditelje da slijede preporuke za sigurno spavanje beba, a to je spavanje na leđima. No, kako vaša beba postaje sve veća i pokretnija, može vas zabrinuti kada nađete svoju bebu kako spava na trbuščiću, s guzom u zraku, okrenuta licem preblizu madracu. 

Zašto beba zauzima ovaj položaj preko noći i je li to opasno?

Ispostavilo se da postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto bebe spavaju u toj slatkoj i pomalo smiješnoj pozi. Dr. Sophie Shaikh, MD, certificirana pedijatrica u Duke University Hospital, kaže da postoji nekoliko popularnih teorija o tome zašto vaša beba voli spavati u žabljem stilu. “Čini se da ne postoje konkretni znanstveni dokazi koji bi to sa sigurnošću objasnili, no jedno od mogućih objašnjenja je to da ovaj položaj podsjeća na položaj fetusa u maternici i čini da se bebe osjećaju ugodno i sigurno. Drugi pak misle da, dok mališani uče sjediti i puzati, ovo im je prirodan položaj u koji se savijaju odnosno klonu kad im ponestane snage i odluče samo ostati spavati u tom položaju.”

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zašto bebe vole spavati s guzom u zraku?

Bebe vole biti sklupčane kao što su u maternici, istaknuo je dr. Harvey Karp. Zato je povijanje izrazito učinkovito. Kada bebe shvate da to mogu i same oponašati, bilo puzanjem ili prevrtanjem, logično je da će im biti dovoljno udobno da drijemaju u tom položaju.

Druga teorija također ima smisla. Djetetova poza je nevjerojatno slična položaju koji zauzimaju i dok uče puzati i nakon što počnu puzati. Mnoge bebe dođu u taj položaj i dugo se ljuljaju naprijed-natrag prije nego što uopće počnu puzati.

No kada Američka pedijatrijska akademija (AAP) upozorava roditelje da bebe uvijek moraju spavati na leđima kako bi se rizik od SIDS-a smanjio na najmanju moguću mjeru, razumljivo je poželjeti da samo jednom ostanu mirne, makar samo u snu. Ako smatrate da je premještanje vaše bebe besmisleno i da se samo baci natrag na trbuščić, pokušajte se ne opterećivati.

Kako zaštititi bebu ako se okreće na trbuščić tijekom spavanja?

Stavljanje bebe na spavanje na leđa je jedna od najpoznatijih uputa u svijetu vezano uz brigu za novorođenčad. Taj savjet se prvenstveno daje da bi se smanjio rizik od SIDS-a (Sindrom iznenadne smrti dojenčeta). 

Ipak, liječnik objašnjava da je u redu da vaša beba spava na trbuhu pod jednim uvjetom. “Ako se vaša beba tijekom spavanja okrene na trbuh ili bok, sigurno je ostaviti je u tom položaju ako je savladala kotrljanje u oba smjera: trbuhom na leđa i leđima na trbuh”, kaže on. “Ako otkrijete da se beba prije toga uspjela leći na bok ili trbuh, trebali biste ju nježno okrenuti na leđa. Čak i nakon što se može otkotrljati, važno je da bebu uvijek stavite na spavanje na leđa dok, sve dok ne navrši godinu dana. U redu je pustiti ih da ostanu na trbuhu ako se sami okreću na taj način, ali preporučuje se da ih uvijek ostavi na leđima.”

Bebe koje spavaju isključivo na leđima imaju tendenciju dostizati motoričke prekretnice, poput kotrljanja i puzanja, malo sporije od djece koja spavaju na boku ili na trbuhu, prema European Journal of Applied Psychology. To bi neke roditelje moglo dovesti u iskušenje da puste svoje mališane da drijemaju licem prema dolje, ali dr. napominje da su sve te razlike u razvoju vrlo male. “Znamo da bebama koje spavaju na leđima treba nešto duže da dosegnu određene motoričke prekretnice od djece koja spavaju na trbuhu ili na boku, vjerojatno zato što spavanje na trbuhu povećava snagu gornjeg dijela tijela koja je dojenčadi potrebna za neke od motoričkih pokreta ," kaže liječnik. 

Savjet za zabrinute roditelje

Pokušajte ne biti previše zabrinuti oko toga ako se beba noću okreće s leđa na trbuh. Stručnjaci su mišljenja da bebe koje se lako mogu prebaciti s leđa imaju znatno smanjeni rizik od SIDS-a, vjerojatno zato što su bebe koje su razvile snagu i pokretnost da lako mijenjanju položaj tijela dovoljno sazrele da bi mogle osjetiti probleme dok spavaju

Ako ste ipak nervozni jer beba spava na trbuhu, pokušajte ju lagano okrenuti natrag na leđa i pazite da ju uvijek u toj pozi stavljate na spavanje. Može se dogoditi da vam beba razvije mogućnost okretanja na trbuh, ali ne i okretanja na leđa pa ju pokušajte malo ohrabriti da radi i taj pokret. To možete postići tako da joj dozvolite da leži i na trbuhu (naravno, uvijek pod vašom kontrolom) pa će uz okretanje na leđa brže naučiti i podizati glavu. Imajte na umu da u trenutku kada vam se beba počne samostalno okretati po kolijevci trebate ukloniti sve stvari iz kolijevke koje nisu pričvršćene ili bi mogle uzrokovati nezgode i ozlijede.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.